Μια Γαλλιδα που διδασκει ελληνικους παραδοσιακους χορους στην Ευρωπη

Chantal Lamarzelle «Για μένα η Ελλάδα δεν είναι μια ξένη χώρα, είναι πατρίδα» - «Ο έρωτας με τους ελληνικούς χορούς ήταν κεραυνοβόλος» - Επισκέφθηκε την Κομοτηνή καλεσμένη του Γιάννη Νικολαΐδη

Μια ιδιαίτερη Γαλλίδα με ελληνική ψυχή, η κ. Chantal Lamarzelle, μια λάτρης τόσο της ελληνικής παράδοσης όσο και της ελληνικής γλώσσας και κουζίνας, που εδώ και δεκαετίες διδάσκει και χορεύει στην πατρίδα της τους ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς, επισκέφτηκε την Κομοτηνή αυτές τις ημέρες, καλεσμένη του Γιάννη Νικολαΐδη, με τον οποίο μοιράζονται την αγάπη για τον ελληνικό χορό. 

Η κ. Chantal, που βρέθηκε στην περιοχή μας μαζί με τον σύζυγό της Patrice, γνωρίστηκε με τον κ. Νικολαΐδη πέρυσι στη Σαμοθράκη, σε ένα σεμινάριο ελληνικών χορών που πραγματοποιήθηκε με υπεύθυνο τον κ. Βαγγέλη Δημούδη.
 
Με τη γνωριμία τους αυτή τον προσκάλεσε να επισκεφτεί την Γαλλία, συμμετέχοντας σε ένα πολύ καλά οργανωμένο σεμινάριο ελληνικών χορών στην l’Arche de Saint-Antoine, ένα μεσαιωνικό μοναστήρι στο οποίο τώρα κατοικεί μια κοινότητα που παραχωρεί το χώρο για την πραγματοποίηση σεμιναρίων.
 

Στο εν λόγω σεμινάριο ο κ. Νικολαΐδης δίδαξε ποντιακούς χορούς, χορούς της Μακεδονίας δίδαξε ο κ. Γιάννης Κωνσταντίνου από τη Φλώρινα, και ο κ. Χαρίτων Χαριτωνίδης δίδαξε χορούς από τη Θράκη και τη Νησιωτική Ελλάδα, αλλά όλοι έμειναν εντυπωσιασμένοι από το επίπεδο των χορευτών, στην πλειοψηφία τους Γάλλων, που γνωρίζουν καλά όχι μόνο τα βήματα, αλλά πολλές φορές και τα λόγια των τραγουδιών.
 
Αυτό είναι αποτέλεσμα της προσπάθειας τόσο της κ. Chantal όσο και άλλων χοροδιδασκάλων τόσο στη Γαλλία όσο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, από ανθρώπους, κάποιοι από τους οποίους κατέχουν σημαντικές θέσεις στις χώρες τους, που αγαπούν την Ελλάδα, την παράδοση και τους ανθρώπους της και έρχονται πιο κοντά σε αυτούς.
 
Άλλωστε έρχονται συχνά στην Ελλάδα, συμμετέχοντας και σε διάφορες εκδηλώσεις και σεμινάρια, και έχουν εκφράσει την επιθυμία να επισκεφτούν σαν γκρουπ και την Κομοτηνή, αν φυσικά τους δοθεί η ευκαιρία.
 
 

Ένας έρωτας που κρατά από τη δεκαετία του ‘80 

«Ο έρωτας με τους ελληνικούς χορούς ήταν κεραυνοβόλος», σημείωσε η κ. Chantal Lamarzelle, που από τη δεκαετία του ‘80 έχει επισκεφτεί, είτε μόνη είτε μαζί με τον σύζυγό της πολλές φορές την Ελλάδα.
 
Η ίδια είχε για πολλά χρόνια σχέση με το χορό, και ως γυμνάστρια όταν ξεκίνησε την καριέρα της στη Λυόν, στην περιοχή της οποίας κατοικεί μέχρι σήμερα, άρχισε να μαθαίνει βαλκανικούς χορούς, από τη Σερβία και τη Βουλγαρία αρχικά. Σε μια επίσκεψή της στη Σερβία ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τους ελληνικούς χορούς και με το πρώτο μάθημα ανακάλυψε πως αυτοί ήταν οι χοροί που ήθελε να μάθει.
 
Από το 1982 λοιπόν ξεκίνησε να επισκέπτεται την χώρα μας, γνωρίζοντας τόσο τους χορούς, όσο και τη μουσική, τον κόσμο και την κουλτούρα της χώρας.
 

Η ίδια ξεκίνησε μαθαίνοντας χορούς από τη Βόρεια Ελλάδα, μακεδονίτικους, θρακιώτικους και ποντιακούς, συμμετέχοντας εδώ και 27 χρόνια στο Φεστιβάλ ελληνικών παραδοσιακών χορών στις Πρέσπες, και στη συνέχεια έμαθε τους χορούς των νησιών.
 
Παράλληλα συνεχίζει να επισκέπτεται διαφορετικά μέρη της χώρας, μαζί με άλλους χορευτές από τη Γαλλία και άλλες γειτονικές ευρωπαϊκές χώρες, για να γνωρίσει και από κοντά τους χορούς της κάθε περιοχής, εξ’ ου και η επίσκεψη στη Δράμα την επόμενη περίοδο.
 
Εξέφρασε δε την επιθυμία να συμμετάσχει μαζί με την ομάδα της σε πολιτιστικές εκδηλώσεις και στην Κομοτηνή, αν προκύψει η ευκαιρία και υπάρξει πρόσκληση.
 
 

Ενδιαφέρον στη Γαλλία για τους ελληνικούς χορούς

 
Η κ. Chantal ξεκίνησε σχεδόν αμέσως να διδάσκει τους χορούς της Ελλάδας στη Γαλλία, στην οποία υπάρχει ενδιαφέρον για να γνωρίσουν οι Γάλλοι τους ελληνικούς χορούς, παρόλο που αυτό αυξομειώνεται ανάλογα με την περιοχή.
 
Για παράδειγμα στη Λυόν, όπου κατοικεί, δεν υπάρχει πολύ ενδιαφέρον, όμως στη Μασσαλία, ή στο Παρίσι υπάρχουν περισσότεροι ενδιαφερόμενοι.
 
Βέβαια παρόλο που «ζει» τους ελληνικούς χορούς, δυσκολεύεται να εξηγήσει γιατί. «Μου αρέσει, είναι μέσα μου, για μένα η Ελλάδα δεν είναι μια ξένη χώρα, είναι πατρίδα, αγαπώ τα έθιμα, τη μουσική, το φαγητό και όλα» υπογράμμισε χαρακτηριστικά η ίδια κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας.
 
 

Ανάγκη να διατηρηθεί ζωντανή η παράδοση

 
Η ίδια σημειώνει πως όταν γνώρισε τον κ. Νικολαΐδη στην Σαμοθράκη, της άρεσε ο τρόπος με τον οποίο χορεύει τους ποντιακούς χορούς, καθώς και ο τρόπος που τους δίδασκε και βοηθούσε τους υπόλοιπους να τους μάθουν, για αυτό και τον προσκάλεσε στη Γαλλία στο Σεμινάριο ελληνικών χορών.
 
Το Σεμινάριο πήγε πάρα πολύ καλά, με τους συμμετέχοντες, που ήταν κυρίως από τη Γαλλία αλλά και από άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο και η Ισπανία, να μένουν πολύ ικανοποιημένοι, και την Chantal να απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στον κ. Νικολαΐδη να επιτρέψει όποτε θέλει για να διδάξει.
 

Πριν από αυτό όμως επισκέφτηκε μαζί με τον σύζυγό της την περιοχή μας, όπου περιηγήθηκε τόσο στην πόλη όσο και εκτός, επισκεπτόμενη μεταξύ άλλων και τον Άγιο Νικόλαο στη Βιστωνίδα.
 
Κλείνοντας στάθηκε στην ανάγκη οι Έλληνες, και ιδιαίτερα οι νέοι, να διατηρήσουν την παράδοση ζωντανή, γιατί αν αυτή χαθεί, τότε είναι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, να αναβιώσει, κάτι που η ίδια γνωρίζει πολύ καλά από την πατρίδα της τη Γαλλία, όπου αν εξαιρεθεί η περιοχή της Βρετάνης, όπου έχουν γίνει προσπάθειες για την διατήρηση της, πολλά κομμάτια της γαλλικής παράδοσης έχουν χαθεί, ίσως και ανεπιστρεπτί. 
 

Γιάννης Νικολαΐδης «Πάρα πολύ σημαντικό και αξιέπαινο αυτό που προσφέρει η Chantal προσωπικά στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό» 

Αυτό που προσφέρει η Chantal προσωπικά στην Ελλάδα και τον Ελληνισμό είναι πάρα πολύ σημαντικό και αξιέπαινο, ιδιαίτερα στις μέρες μας που βλέπουμε μια ισοπεδωτική και χαοτική κατάσταση σε όλο τον κόσμο» σημείωσε από την πλευρά του ο κ. Νικολαΐδης, επισημαίνοντας πως είναι συγκινητικό να βλέπει κάποιος αυτούς που αγαπούν την Ελλάδα και τους ανθρώπους της, την παράδοση και την ιστορία της να προσπαθούν όχι μόνο να τη διατηρήσουν, αλλά και να τη διαδώσουν και να την προάγουν.
 
Ένας από αυτούς τους ανθρώπους είναι η Chantal μαζί με το σύζυγό της τον Patrice, καθώς και τα παιδιά τους, ο Cedric, o Sebastian και ο Maxim, στους οποίους έχει περάσει αυτή την αγάπη για τους ελληνικούς χορούς.
 
Μάλιστα όπως σημείωσε ο κ. Νικολαΐδης από την πρώτη τους επαφή στη Σαμοθράκη και το γκρουπ των ξένων που συμμετείχε στο σεμινάριο, ο ίδιος μετάνιωσε γιατί δεν είχε ανταποκριθεί σε προγενέστερα καλέσματα για να συμμετάσχει σε σεμινάρια στην Ευρώπη, τόσο από τον Βαγγέλη Δημούδη που διοργάνωσε το σεμινάριο στη Σαμοθράκη, όσο και από τον Σάββα Μαυρίδη που πραγματοποιεί σεμινάρια εκμάθησης των ελληνικών χορών στη Γερμανία.
 
 

Ιδιαίτερα υψηλό το επίπεδο των χορευτών

 
Στο Saint-Antoine, το επίπεδο ήταν τόσο καλό που αν κάποιος έβλεπε μόνο την κίνηση στο σώμα και όχι τα πρόσωπα, δεν θα μπορούσε να καταλάβει ότι δεν είναι Έλληνες και δεν χορεύουν χορούς του τόπου τους.
 
«Η ομάδα αυτή είναι πάρα πολύ καλά δουλεμένη και δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει στο θεατή ότι δεν είναι Έλληνες, αυτοί οι άνθρωποι έχουν τόσο εντρυφήσει στον ελληνικό χορό και έχουν τόση εμπειρία» σημείωσε, τονίζοντας πως πλέον γνωρίζουν απ’ έξω όλες τις μελωδίες, και ακούγοντας τη μουσική γνωρίζουν ποιους χορούς πρέπει να χορέψουν.
 
Μάλιστα θεωρεί πως δύσκολα μπορεί να βρεθεί το εύρος της γνώσης τους στον ελληνικό παραδοσιακό χορό ακόμα και στην Ελλάδα, μιας και η ομάδα που συμμετείχε στο σεμινάριο χορεύει εξίσου καλά χορούς της Βόρειας Ελλάδας, των νησιών, της Κρήτης, της Ηπείρου ή της Στερεάς Ελλάδας.
 
 

Εντρυφώντας στο ελληνικό πνεύμα 

«Για μένα ήταν σαν να ζω σε ένα όνειρο, το παλιό μοναστήρι ήταν πολύ όμορφο, οι τοιχογραφίες ήταν γεμάτες ελληνικές και λατινικές επιγραφές, ο κόσμος ήταν φιλόξενος, με μια μοναδική ηρεμία» τόνισε, σημειώνοντας πως υπήρχαν τόσο ξένοι όσο και Έλληνες από όλη την Ευρώπη, αλλά κυρίως Γάλλοι που έχουν μάθει ελληνικά, και πλέον κατανοούν ακόμα και ποντιακά, που έχουν μάθει μέσα από τους χορούς.
 
Το σεμινάριο πραγματοποιούνταν πρωί και απόγευμα, με το βράδυ να ακολουθεί γλέντι, μετά χορού φυσικά, μέχρι αργά, με ανθρώπους που φαίνεται πως έχουν εντρυφήσει στο ελληνικό πνεύμα, κάτι που φάνηκε και σε μια από τις βραδιές, στην οποία συμμετείχε και μια Γαλλίδα τραγουδίστρια που ζει σε ένα χωριό των Άλπεων, κοντά στη Grenoble και το μοναστήρι, η οποία τραγούδησε στα ελληνικά, με τη συνοδεία στη μουσική του Χαρίτωνα Χαριτωνίδη, ιδιαίτερα δύσκολα ηπειρώτικα και ποντιακά κομμάτια.
 
«Δεν περίμενες να έρθει μια κοπέλα που μένει μόνιμα στα ορεινά των Άλπεων, και να σου τραγουδήσει παραδοσιακή ελληνική μουσική, και να φαίνεται ότι συγκινείται και τη νιώθει» επισήμανε ο κ. Νικολαΐδης, που τόνισε κλείνοντας πως η εμπειρία του άνοιξε ορίζοντες και του έφερε εικόνες που θεωρούσε πως δεν θα είχε διαφορετικά.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.