«Μια Εικονα, Μια Ιστορια, Δεκα και Μια Φανταστικες Ιστοριες»

Το νέο βιβλίο της Λεύκης Σαραντινού συστήνεται στο κοινό

Έντεκα ιστορίες ποικίλης θεματολογίας βασισμένες στις εικόνες του ζωγράφου  Στάθη Γκεβρέκη

Ένα βιβλίο γεμάτο φαντασία είναι το τελευταίο βιβλίο της Λεύκης Σαραντινού, με τίτλο «Μια Εικόνα, Μια Ιστορία, Δέκα και Μια Φανταστικές Ιστορίες» το οποίο κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις Εκδόσεις «Παρατηρητής της Θράκης», και ήδη ξεκίνησε το ταξίδι του στο κοινό.

Πρόκειται για ιστορίες η έμπνευση για τις οποίες προέρχεται από 11 εικόνες του Στάθη Γκεβρέκη, που πλαισιώνουν τη κάθε μία, και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, γραμμένο με μεγάλη δόση φαντασίας.

Η συγγραφέας μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το βιβλίο, και τις ιστορίες που περικλείει, αλλά και την συνεργασία με τον κ. Γκεβρέκη.

Από την παλιά στη νέα συνεργασία

ΠτΘ: κ. Σαραντινού πως προέκυψε η ιδέα των ιστοριών, τι ακριβώς αυτές αφορούν και πώς επιλέξατε να συνεργαστείτε με τον κ. Γκεβρέκη, σε ότι αφορά την εικονογράφηση. 

Λ.Σ.: Συνήθως στα βιβλία γράφουμε πρώτα τις ιστορίες και ακολουθεί η εικονογράφηση. Το συγκεκριμένο πόνημα ακολουθεί την ανάποδη σειρά και το οφείλουμε καθαρά σε ιδέα του Στάθη Γκεβρέκη. 

Όταν εξέδωσα το 2018 τους Φρουτοφίλους, το παιδικό παραμύθι με τα φρούτα που εικονογράφησε ο Στάθης, μου είχε ζητήσει, ενώ θα έκανε την εικονογράφηση για εκείνο, αν θα μπορούσα να σκεφτώ κάποια ιστορία για 11 εικόνες που είχε έτοιμες και δεν είχε πού να τις χρησιμοποιήσει. 

Εγώ δέχτηκα τότε να το επιχειρήσουμε, και στην πορεία διαπίστωσα ότι δεν ήταν εύκολο. Γιατί οι εικόνες, είναι βέβαια καταπληκτικές, έχουν πάρα πολύ χρώμα, είναι εύκολο να τις περιγράψει κάποιος, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να σκεφτεί μια ιστορία με αρχή, μέση και τέλος που να είναι ελκυστική, όχι μόνο στα παιδιά, αλλά και στους ενήλικες, χωρίς να επαναλαμβάνεται.

Εν τέλει κατάφερα να γράψω ποικίλες ιστορίες και οφείλουμε όλο αυτό το αποτέλεσμα στον Στάθη. Αν αυτός δεν είχε τις εικόνες δεν θα γραφόταν και οι ιστορίες. Οπότε είναι ένα βιβλίο περίεργο, βιβλίο φαντασίας το οποίο ξεκινάει από την ανάποδη. 

Μια διαφορετικού τύπου έρευνα

ΠτΘ: Βασικό χαρακτηριστικό των ιστοριών είναι ότι έχουν έντονο κοινωνικό πρόσημο, ασχολούνται δηλαδή με θέματα όπως η αποδοχή της διαφορετικότητας κ.α. Πώς μπήκατε σε αυτή τη διαδικασία; 

Λ.Σ.: Δεν το είχα σκοπό. Προέκυψε καθαρά από τις εικόνες. Για παράδειγμα στην εικόνα με το σαλιγκάρι, μελετώντας για τα σαλιγκάρια βρήκα ότι είναι ερμαφρόδιτα, οπότε μοιραία πήγαμε εκεί. Και κάποια άλλα προέκυψαν εντελώς τυχαία. Το αποτέλεσμα προσφέρεται για διδακτικό περιεχόμενο για τα παιδιά, αλλά με ευχάριστο τρόπο. 

Προσέγγιση με σοβαρότητα στα παιδιά

ΠτΘ: Είστε ένας άνθρωπος που έχετε ασχοληθεί με την συγγραφή κειμένων που απευθύνονται πρωτίστως σε παιδιά. Είναι δυσκολότερο από το να γράφεις για ενήλικες; Υπάρχουν σημεία που θα έπρεπε να προσέξετε ιδιαίτερα; 

Λ.Σ.: Το παιδί απαιτεί να μένει το ενδιαφέρον συνεχώς συγκεντρωμένο στο βιβλίο, οπότε πρέπει να προσέξεις πώς θα δώσεις ένα θέμα γιατί δεν τον αντιλαμβάνονται όλα με τον ίδιο τρόπο, κρατώντας του παράλληλα το ενδιαφέρον ενεργό. Αυτή ήταν και η δυσκολία του να μην επαναλαμβάνονται οι ιστορίες. Ήθελα να είναι διαφορετικό το θέμα, γιατί σίγουρα αν ήταν παρόμοιο δεν θα ήταν πολύ ενδιαφέρον για τα παιδιά. 

Σε σχέση με την έρευνα που απαιτεί η ιστορία δεν θα έλεγα ότι είναι πιο δύσκολο να γράψεις για παιδιά. Απλοποιείς κάπως το λόγο. 

Βέβαια εγώ δεν ήθελα να τον απλοποιήσω πάρα πολύ γιατί δεν είμαι της άποψης ότι πρέπει να αποφεύγουμε κάποιες λέξεις. Να ρωτήσουν τα παιδιά, γιατί αν δεν ρωτάνε δεν θα μάθουν, οπότε προσπαθείς να βρεις τη χρυσή τομή. 

Το συγκεκριμένο βιβλίο είναι και άσκηση δημιουργικής γραφής, με την έννοια ότι μπορείς να εξασκήσεις τη φαντασία σου, και μια πολύχρωμη έκδοση γιατί το χρώμα πάντα τραβάει.

Φαντασία και χρώμα

ΠτΘ: Αν θα έπρεπε να το περιγράψετε με μια λέξη μιλώντας για τις «ΜΙΑ ΕΙΚΟΝΑ, ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΑ, ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ», ποια θα ήταν αυτή; 

Λ.Σ.: Θα έλεγα φαντασία, αλλά όσον αφορά και την έκδοση θα έλεγα και χρώμα. Χρώμα και φαντασία θα έλεγα ότι είναι ο καλύτερος τίτλος. 

ΠτΘ: Έχετε κάτι είτε για παιδιά είτε για ενήλικες το αμέσως προσεχές διάστημα; 

Λ.Σ.: Περιμένω κάποια εγχειρίδια δημιουργικής γραφής για ενήλικες, εφήβους, παιδιά και εκπαιδευτικούς, τη συνέχεια των μυθιστορημάτων για τους ιππότες που τους έχουμε αφήσει στη Μάλτα, ίσως και τη συνέχεια για τις υπόλοιπες εικόνες που έγιναν ιστορία μαζί με τον Στάθη Γκεβρέκη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.