Μελωδικη αναδρομη στην απελευθερωση των Ιωαννινων

Στις 8 Μαΐου εγκαινιάζουν τη νέα τους στέγη οι Ηπειρώτες της Ροδόπης

Με ένα μελωδικό αφιέρωμα, στηριγμένο σε νέα παιδιά που δραστηριοποιούνται στους κόλπους του, γιόρτασε τη συμπλήρωση 103 χρόνων από την απελευθέρωση των Ιωαννίνων ο Σύλλογος Ηπειρωτών νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων». Η εκδήλωση φιλοξενήθηκε στο αμφιθέατρο του Ιδρύματος Παπανικολάου το απόγευμα της περασμένης Κυριακής.
 
Η πρώτη ενότητα του αφιερώματος περιλάμβανε την παρουσίαση του χρονικού του αγώνα για την απελευθέρωση της πρωτεύουσας της Ηπείρου, ενώ αγώνα που χαρακτηρίστηκε ως η μεγαλύτερη στρατιωτική αντιπαράθεση της Ελλάδας και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο μέτωπο της Ηπείρου κατά τη διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου. Η παράδοση των οθωμανικών δυνάμεων στον διάδοχο Κωνσταντίνο σήμανε την οριστική λήξη μιας περιόδου σκλαβιάς που διήρκησε 483 χρόνια. Στη δεύτερη ενότητα του αφιερώματος εμφανίστηκαν στη σκηνή η Ιωάννα Τσιλιμίγκα και η Μαρία Αλεβίζου, οι οποίες συγκίνησαν και ενθουσίασαν το κοινό με την απόδοση παραδοσιακών τραγουδιών για την απελευθέρωση των Ιωαννίνων, αλλά και αγαπημένων μουσικών κομματιών, που προέρχονται από μελοποιημένη ποίηση. Τις δύο κοπέλες, οι οποίες είναι μέλη των χορευτικών τμημάτων του Συλλόγου Ηπειρωτών του νομού μας, συνόδευσε στο πιάνο ο Τιμόθεος Κουράκος. 

Γιάννης Τζαμπάζης «Είμαστε περήφανοι για την πατρίδα και τους προγόνους μας»

«Σήμερα γιορτάζουμε την απελευθέρωση των Ιωαννίνων και είμαστε περήφανοι για την πατρίδα και τους προγόνους μας», τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Ηπειρωτών, κ. Γιάννης Τζαμπάζης, για να εκφράσει την ικανοποίησή του που η μνήμη των ιστορικών γεγονότων είναι ζωντανή στις τάξεις της νέας γενιάς.
 
Όπως έγινε γνωστό στο περιθώριο της εκδήλωσης, τα επίσημα εγκαίνια της νέας στέγης του Συλλόγου Ηπειρωτών, αυτής στο Αρχοντικό Σκουτέρη, έχουν προγραμματιστεί για τις 8 Μαΐου. Η σχετική τελετή αναμένεται να είναι πανηγυρική με την παρουσία όλων των Συλλόγων Ηπειρωτών της Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και όχι μόνο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.