Με την απονομη των βραβειων επεσε η αυλαια στο 38ο Φεστιβαλ Ταινιων Μικρου Μηκους Δραμας

Στην ταινία «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού ο Χρυσός Διόνυσος - Για πρώτη φορά απονεμήθηκε βραβείο και από τη Fipresci, πιστοποιώντας διεθνώς την αξία του Φεστιβάλ

Η ταινία «Το Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, μια τρυφερή χιουμοριστική ιστορία για τη δύναμη της αγάπης στα ύστερα χρόνια, απέσπασε τον Χρυσό Διόνυσο – το μεγάλο βραβείο της κριτικής επιτροπής – του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας.
 
Ο Νικόλας Κολοβός – στο βιντεάκι που έστειλε από την Σουηδία στους διοργανωτές, καθώς ήταν η πρώτη φορά που δεν μπόρεσε να παρευρεθεί στη Δράμα – έκανε ιδιαίτερη μνεία στον πρωταγωνιστή του, τον Κώστα Λάσκο.
 
«Ο ήρωας ζει τη δική του Οδύσσεια για να εκπληρώσει την τελευταία επιθυμία της ετοιμοθάνατης γυναίκας του η οποία ζητά απλώς ένα σύκο: τραυματίζει το πόδι του, πέφτει στο ποτάμι, τον δαγκώνει ένα φίδι – κι όλα αυτά για χάρη της αγάπης… Μου λείπει η Δράμα, μου λείπουν τα κορίτσια της Δράμας και αυτή η πικάντικη σαλάτα με το καρότο και το λάχανο», είπε νοσταλγικά ο σκηνοθέτης αποσπώντας θερμά χειροκροτήματα από το κοινό. 

Αργυρός Διόνυσος στην ταινία «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα

Τον Αργυρό Διόνυσο απέσπασε η ταινία «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα, μια άκρως στιλιζαρισμένη αποδόμηση του τρόπου ζωής του σύγχρονου άνδρα στην Ευρώπη. Μια ταινία για έναν Ευρωπαίο γιάπη, ένα γκόλντεν μπόι, που ξαφνικά διαπιστώνει πως ο υλιστικός παράδεισος στον οποίο ζούσε καταρρέει. Ένα διεισδυτικότατο σχόλιο, όχι μόνο για την ελληνική κρίση αλλά και για την οικονομική ύφεση που πλήττει πολλές ευρωπαϊκές χώρες με οικονομία σαφώς πιο εύρωστη από αυτήν της Ελλάδας. 

Αντώνης Παπαδόπουλος, καλλιτεχνικός διευθυντής «Διοργανώσαμε ένα αξιοπρεπέστατο Φεστιβάλ, κι ας έγινε με το 1/3 του μπάτζετ του»

Λίγο πριν, η τελετή απονομής ξεκίνησε με τον παρουσιαστή Βασίλη Τερζόπουλο να ανεβαίνει στην σκηνή καβάλα σε ένα ποδήλατο, σε αρμονία με την φετινή εικαστική επιλογή της αφίσας του Φεστιβάλ. Ο καλλιτεχνικός διευθυντής Αντώνης Παπαδόπουλος είπε χαρακτηριστικά: «Πριν δύο μήνες δεν ήταν καν σίγουρο πως αυτό το Φεστιβάλ θα γινόταν. Κι αν δεν μου είχε δώσει τη διαβεβαίωσή του ο δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος, μάλλον θα γινόταν εθελοντικά. Αλλά τελικά κάναμε ένα αξιοπρεπέστατο Φεστιβάλ, κι ας έγινε με το 1/3 του μπάτζετ του».
 
Ο Αντώνης Παπαδόπουλος αναφέρθηκε ακόμα στο κύρος που προσδίδει στην διοργάνωση το νέο label από τη Fipresci που φέτος – για πρώτη φορά – απένειμε το δικό της βραβείο ξεκινώντας έτσι μια γόνιμη συνεργασία ενώ συγκινητική ήταν η στιγμή που ο καλλιτεχνικός διευθυντής τίμησε για την 30χρονη προσφορά της στο Φεστιβάλ την Ρίτσα Καβάκα.
 
Στις υπόλοιπες απονομές, το ειδικό βραβείο πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη «Ντίνος Κατσουρίδης» απέσπασε η Φαίδρα Τσολίνα για την ταινία «Έκδυσις» ενώ το βραβείο «Τώνια Μαρκετάκη» για την καλύτερη ταινία κοινωνικού προβληματισμού πήγε στον Στέλιο Καμμίτση για την ταινία του «Κατηφόρα». 

Βραβεία ερμηνείας στη Ρομάνα Λόμπατς και τον Κίμωνα Κουρή

Τιμητική διάκριση καλύτερης γυναικείας ερμηνείας απονεμήθηκε στην Ρομάνα Λόμπατς για την ερμηνεία της στην ταινία «4 Μαρτίου» του Δημήτρη Νάκου και καλύτερης ανδρικής στον Κίμωνα Κουρή για την ερμηνεία του στην ταινία «Pacino’s way» του Χάρη Παντελιδάκη. Το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου απέσπασε το «Inner Land» της Βίβιαν Παπαγεωργίου.
 
Τέλος, στο διεθνές διαγωνιστικό τμήμα, το «Grand Prix 2015» απέσπασε η ταινία «Tranquillity of Blood», του Σενάντ Σαχμάνοβιτς από το Μαυροβούνιο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.