«Mε αφορμη το ενδυμα. Συνομιλωντας με την Ιωαννα Παπαντωνιου και την Αγγελα Γιαννακιδου»

Ηλεκτρονική έκδοση της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού με την υπογραφή της Επ. Καθηγήτριας του ΔΠΘ Νάντιας Μαχά Μπιζούμη

Την υπογραφή της κ. Νάντιας Μαχά Μπιζούμη, Επίκουρης Καθηγήτριας Λαογραφίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του ΔΠΘ, φέρει η νέα ηλεκτρονική έκδοση με τίτλο «Mε αφορμή το ένδυμα. Συνομιλώντας με την Ιωάννα Παπαντωνίου και την Αγγέλα Γιαννακίδου». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, που εντάσσεται στην εκδοτική σειρά «Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά: Ανοιχτό παράθυρο στο μέλλον».

Στο κείμενο του χαιρετισμού της στην έκδοση του βιβλίου, η κ. Σταυρούλας – Βίλλυς Φωτοπούλου, Διευθύντριας Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου Πολιτισμού, σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Η έκδοση αυτή δεν είναι ένα ακόμα βιβλίο που ήρθε να προστεθεί στη βιβλιογραφία για τις τοπικές φορεσιές και το ένδυμα. Κρατάτε στα χέρια σας το απόσταγμα σοφίας, αγάπης και γνώσης δύο πολύτιμων για τον ελληνικό πολιτισμό ανθρώπων, της Ιωάννας Παπαντωνίου και της Αγγελικής Γιαννακίδου. Με αφετηρίες διαφορετικές, με πορείες διακριτές στον χώρο και τον χρόνο, και με μια φλόγα που παραμένει άσβηστη μέχρι σήμερα, οι δύο αυτές συναρπαστικές γυναίκες ξεδιπλώνουν μέσα από τη συνομιλία τους με τη Νάντια Μαχά-Μπιζούμη πτυχές από τη ζωή και το έργο τους. Οι τοπικές φορεσιές και το ένδυμα γενικότερα, ως φορείς μνήμης και ιστορίας, αλλά και αφετηρία για νέες, σύγχρονες δημιουργίες, συνθέτουν το υπόβαθρο των δύο αυτών συνομιλιών. Στις σελίδες που ακολουθούν συναντάμε επίσης την Αγγελική Χατζημιχάλη, την Καλλιρόη Παρέν, αλλά και την Άλκη Κυριακίδου-Νέστορος, σπουδαίες γυναίκες που με τη ζωή και το έργο τους αποτέλεσαν έμπνευση για τις δύο πρωταγωνίστριες της παρούσας έκδοσης».

Info

Η ηλεκτρονική έκδοση είναι προσβάσιμη στον εξής σύνδεσμο:

https://ayla.culture.gr/me-aformi-to-endyma-papantwniou-giannakidou-ebook-2023/?fbclid=IwAR25Nu_l5wk_SiL3bP3JWjvs8OXMV1zyRIpblu3smcgk0GRRofpyoZaX3O8

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.