Μαθαινοντας για την ανακυκλωση μεσα απο το παιχνιδι
Ένα διαφορετικό «φιδάκι», σε ένα γιγάντιο επιτραπέζιο παιχνίδι που στήθηκε στο φιλόξενο χώρο της αυλής της Τσανακλείου, έπαιξαν τα παιδιά που βρέθηκαν εκεί την Πέμπτη 22 Ιουλίου, μαθαίνοντας παράλληλα για την ανακύκλωση.
Πρόκειται για την δράση «Το φιδάκι της Ανακύκλωσης», που διοργάνωσαν η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής στο πλαίσιο των δράσεων που υλοποιούνται με την ΚΟΙΝΣΕΠ «Κομοτηνή Εν Δράση», σε συνεργασία με την Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, με στόχο την γνωριμία των παιδιών, μέσα από το παιχνίδι, με βασικές αρχές της ανακύκλωσης.
Έτσι τα παιδιά, χρησιμοποιώντας ένα τεράστιο ζάρι, διέτρεξαν την κλασική διαδρομή, όπου οι σκάλες αποτελούσαν επιβράβευση για καλές πρακτικές ανακύκλωσης, ενώ τα φιδάκια έριχναν χαμηλότερα τους παίχτες για λάθη που κάνουμε όλοι μας συνήθως στην ανακύκλωση.
Τα παιδιά έμαθαν μέσα από το παιχνίδι
Όπως τόνισε ο κ. Σωκράτης Γρηγορόπουλος, μέλος της Οικολογικής Ομάδας Ροδόπης, χρησιμοποίησαν το κλασικό αυτό παιχνίδι, προσαρμοσμένο με μηνύματα που έχουν να κάνουν με την ανακύκλωση, ώστε να μάθουν τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι αν κάνουν κάτι σωστά ή λάθος.
«Είπαμε να απασχολήσουμε δημιουργικά για λίγες ώρες τα παιδιά, και παίζοντας να μάθουν καινούρια πράγματα» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι άξια συγχαρητηρίων και τα παιδιά που ήρθαν στο μέσο του καλοκαιριού στο χώρο, αλλά και οι γονείς που τα συνόδευσαν, γιατί θα βοηθήσει στην ευαισθητοποίησή τους.
«Για εμάς, έστω και ένας άνθρωπος να ευαισθητοποιηθεί, είναι κέρδος, γιατί αν ο καθένας μας προσπαθήσει να ενημερώσει και κάποιον άλλον τα πράγματα θα είναι νομίζω καλύτερα» ανέφερε.
Η ανακύκλωση πρέπει να είναι μέσα μας
Οι νέες γενιές, σημείωσε, προσπαθούν να βρουν το δρόμο τους, και σε αυτό το πλαίσιο η ανακύκλωση θα πρέπει να είναι βίωμα. Για αυτό και θεωρεί πως εκστρατείες ανταπόδοσης για την ανακύκλωση, δίνουν το λάθος μήνυμα. «Αν δεν έχει bonus, δεν θα κάνω ανακύκλωση;» αναρωτήθηκε ο ίδιος για να υπογραμμίσει πως «την ανακύκλωση την κάνω γιατί πρέπει, είναι ανάγκη για τον πλανήτη μας και τη ζωή μας, δεν την κάνω γιατί θα κερδίσω πέντε κουπόνια».
Οι υπερασπιστές της μεθόδου αυτής, τονίζουν πως αφού δεν γίνεται η ανακύκλωση, δεν είναι κακό να προσπαθούμε μέσα από την ανταπόδοση, κάτι στο οποίο απαντά ο κ. Γρηγορόπουλος, ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε λίγο περισσότερο.
Συνεχίζουν τις δράσεις σε όλους τους τομείς
Η Οικολογική Ομάδα Ροδόπης, όπως και όλες οι περιφερειακές περιβαλλοντικές ομάδες της χώρας, ασχολούνται με όλα τα θέματα που προκύπτουν. Έτσι ασχολούνται με τη διάσωση πουλιών, με δράσεις καθαριότητας, ενημέρωσης κ.α.
Για αυτό βέβαια έχουν και μια πιο συνολική φιλοσοφία για ζητήματα που υπάρχουν και προκύπτουν, όπως για παράδειγμα οι πλημμύρες, που βρίσκονται στην επικαιρότητα λόγω των συμβάντων στη Γερμανία και καταδεικνύουν πως όταν ο άνθρωπος δεν σέβεται τη φύση και το περιβάλλον, κάποια στιγμή αυτό θα αντιδράσει.
Σε επιφυλακή για τον χρυσό
Ο κ. Γρηγορόπουλος αναφέρθηκε και στο θέμα του χρυσού, και των προσπαθειών της εταιρείας να επανεκκινήσει τις διαδικασίες στη Θράκη, σημειώνοντας πως κάνουν καλύτερη την οργάνωσή τους, ενημερώσεις όπου μπορούν, περιμένοντας να δουν ποια θα είναι τα βήματα της εταιρείας.
Η ανησυχία τους είναι πως η κυβέρνηση τα δίνει όλα στο βωμό του χρήματος, για μια επένδυση για 15 χρόνια που θα αφήσει ένα μεγάλο κομμάτι του εδάφους κατεστραμμένο.
Παράλληλα η καταστροφή θα επηρεάσει και τις παρακείμενες αγροτικές περιοχές, που δεν θα μπορέσουν να πουλήσουν τα προϊόντα τους, για αυτό και έχουν τονίσει πως σε μια αμιγώς αγροτική και κτηνοτροφική περιοχή, αν τοποθετηθεί ένα μεταλλείο, αυτόματα θα καταστρέψει την γύρω περιοχή.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.