Μαρια Μουστοπουλου, συγγραφεας «Σιγουρα χρειαζεται μαγεια στη ζωη μας»

Με αφορμή την παρουσίαση του μυθιστορήματος «Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου» - «Αν αφήναμε το ελεύθερο στη νέα γενιά συγγραφέων, θα μπορούσε να μεγαλουργήσει»

Το βιβλίο της κ. Μαρίας Μουστοπούλου με τίτλο «Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου» παρουσιάζεται στην Κομοτηνή, αυτή την Κυριακή 6 Μαρτίου στις 19:30 στο Βαρόσι Art-Cafe, από το βιβλιοπωλείο «Δημοκρίτειο» και τις εκδόσεις «Πηγή».
 
Ένα βιβλίο στο οποίο η σημερινή πραγματικότητα συναντά τον φανταστικό κόσμο της μαγείας, με ανατρεπτική πλοκή, ίντριγκες, αγωνία και έρωτα, που αποτελεί ή θα έπρεπε έστω να αποτελεί βασικό συστατικό κάθε μυθιστορήματος σύμφωνα με την συγγραφέα, για το οποίο πέραν της ίδις θα μιλήσει η επίσης συγγραφέας και ποιήτρια κ. Αναστασία Παπαδάκη.
 
Το «Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου» αποτελεί το πρώτο μέρος μίας τριλογίας φαντασίας, αλλά και το πρώτο ολοκληρωμένο μυθιστόρημα της νεαρής συγγραφέα, η οποία ασχολείται συστηματικά με τη συγγραφή, όχι μόνο με την ιδιότητα της συγγραφέως αλλά και με τη συμμετοχή της στη διαχειριστική ομάδα του blog “Moonlight Tales” που δίνει τη δυνατότητα σε νέους και όχι μόνο συγγραφείς να δημοσιεύσουν έργα τους.
Με αφορμή την επίσκεψή της στην Κομοτηνή αλλά και την παρουσίαση του βιβλίου της, η κ. Μουστοπούλου μίλησε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» για το περιεχόμενό του, τις πηγές έμπνευσής της, το πώς αντιλαμβάνεται η ίδια την εγχώρια σκηνή ελλήνων συγγραφέων αλλά και για την αξία της ύπαρξης της «μαγείας» στις ζωές μας.
 
Μαρία Μουστοπούλου όμως…
 
ΠτΘ: κ. Μουστοπούλου το πρώτο ολοκληρωμένο σας μυθιστόρημα με τίτλο «Διάδοχοι: Η πληγή του Δράκου» παρουσιάζεται αυτή την Κυριακή στη πόλη μας. Πρόκειται για ένα φανταστικό μυθιστόρημα. Τι ακριβώς πραγματεύεστε σε αυτό;
Μ.Μ:
Το συγκεκριμένο βιβλίο αποτελεί το πρώτο μίας τριλογίας φαντασίας, η υπόθεση του οποίου εκτυλίσσεται στη σημερινή Ελλάδα. Ηρωίδα του βιβλίου είναι η 21χρονη Λίνα, που ανακαλύπτει ξαφνικά ότι είναι κάτοχος μαγικών δυνάμεων και έτσι η ζωή της αρχίζει να ισορροπεί μεταξύ του φανταστικού και πραγματικού κόσμου. Η ίδια καλείται να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της κανονικής ζωής ,την ενδεχόμενη απόλυσή της, τα προβλήματα με το νέο της αφεντικό, αλλά και έναν έρωτα με τον πιο ακατάλληλο άνθρωπο για να ανακαλύψει στο τέλος ότι όλα όσα συμβαίνουν στον πραγματικό της κόσμο είναι ένα στημένο παιχνίδι. Όλα έγιναν από έναν άλλον, έναν από τους άρχοντες του μαγικού κόσμου για να χρησιμοποιήσει και να εκμεταλλευτεί τις δυνάμεις της και να την φέρει σε ευάλωτη κατάσταση. 

«Οι έλληνες συγγραφείς εν αντιθέσει με το παρελθόν τολμούν πλέον να γράψουν μυθιστορήματα φαντασίας και να δημιουργήσουν μία νέα σχολή γραφής»

ΠτΘ: Η φανταστική λογοτεχνία είναι ένα είδος ιδιαίτερα αναπτυγμένο στο εξωτερικό, όχι όμως και στην Ελλάδα. Πώς πήρατε την απόφαση να ασχοληθείτε με αυτό το λογοτεχνικό είδος;
Μ.Μ:
Η φανταστική λογοτεχνία δεν προτιμάται ως είδος από έλληνες συγγραφείς αλλά έχουμε αρκετές και έντονες επιρροές από το εξωτερικό μέσω άλλων συγγραφέων και του κινηματογράφου. Παλαιότερα υπήρχαν συγγραφείς φανταστικής λογοτεχνίας ,ακόμα και στην Ελλάδα, αλλά γενικότερα θεωρώ είμαστε αρκετά πίσω σε αυτό. Οι έλληνες συγγραφείς έδειξαν καλά δείγματα γραφής αλλά δεν ήταν αυτό που ήθελε το κοινό, επηρεασμένο και από το εξωτερικό. Πλέον νομίζω ότι το κοινό έχει ωριμάσει, οι επιρροές από το εξωτερικό είναι εντονότερες, υπάρχουν καλύτερες βάσεις και οι νέοι συγγραφείς τολμούν να γράψουν μυθιστορήματα φαντασίας και να δημιουργήσουν μία νέα σχολή γραφής.
 
ΠτΘ: Το μυθιστόρημά σας λαμβάνει χώρα στην σημερινή Ελλάδα. Μέσα σε αυτή ωστόσο μας παρουσιάζεται και έναν μαγικό κρυφό κόσμο. Με ποια κριτήρια επιλέξατε τη σημερινή Ελλάδα και γιατί βάλατε το στοιχείο της μαγείας; Είναι ίσως ένα μήνυμά σας προς τους αναγνώστες σας, πως παρά τις όποιες δυσκολίες θα πρέπει να έχουμε λίγη μαγεία στη ζωή μας;
Μ.Μ:
Σίγουρα χρειάζεται μαγεία στη ζωή μας. Ήθελα μια ηρωίδα σύγχρονη, με κάθε έννοια, ένα κορίτσι της διπλανής πόρτας. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει να είναι αληθινά και όχι από ένα παράλληλο σύμπαν. Ήθελα ο αναγνώστης να δει μέσα σε αυτή ενδεχομένως ακόμα και τον εαυτό του. Να νοιώσει ότι αυτά που συμβαίνουν στην ηρωίδα μπορεί να συμβούν ακόμα και στο διπλανό σπίτι. 

«Ο έρωτας είναι ένα στοιχείο που μπορεί και απαιτείται να μπει σε κάθε ιστορία»

ΠτΘ: Η ιστορία αφορά δύο βασικές και γνώριμες σε όλους μας έννοιες, αυτές της εξουσίας και του φόβου, ενώ εντάσσεται μέσα σε όλο αυτό και τον έρωτα. Γιατί;
Μ.Μ:
Ο έρωτας είναι ένα στοιχείο, ακόμα κι αν δεν είναι το βασικό συστατικό, που μπορεί να μπει σε κάθε ιστορία και απαιτείται να μπαίνει σε κάθε ιστορία. Για μένα είναι το βασικό συστατικό, η βάση μου. Ήθελα να μιλήσω για την αγάπη ,τα υπόλοιπα ήρθαν αργότερα και «κούμπωσαν». Η εξουσία βασίζεται στο γεγονός ότι ο μαγικός κόσμος διοικείται από βασιλείς και πρίγκιπες, και εδώ δικαιολογείται ο χαρακτηρισμός παραμύθι, που του έχουν αποδώσει οι αναγνώστες, γιατί από ένα σημείο και μετά μοιάζει όντως με παραμύθι για ενήλικες.
 
ΠτΘ: Από πού αντλήσατε τις επιρροές σας;
Μ.Μ:
Σίγουρα ανήκω στη γενιά που μεγάλωσε με τον Χάρι Πότερ, οπότε η Ρόουλινγκ ήταν μεγάλη επιρροή και με έκανε να αγαπήσω το φανταστικό. Έχω διαβάσει αρκετά από αυτό το είδος, αλλά όχι όσο θα έπρεπε. Το να δημιουργήσω ένα φανταστικό κόσμο ήταν κάτι που έπρεπε να κάνω για να βγει η ιστορία. Δεν σκέφτηκα εξ αρχής να δημιουργήσω έναν φανταστικό κόσμο, απλώς ξεκίνησα να λέω την ιστορία του Ντάνιελ και της Λίνα και στην πορεία και ο φανταστικός κόσμος απλά «κυλούσε». Έστησα λοιπόν τους κανόνες, το πολιτικό σύστημα και τα υπόλοιπα ήρθαν μόνα τους. 

«Οι Έλληνες γράφουν και τους αρέσει να γράφουν»

ΠτΘ: Από την ενασχόλησή σας αυτή έρχεστε σε επαφή με νέους συγγραφείς. Υπάρχει τελικά γόνιμα έδαφος στην Ελλάδα για τους νέους συγγραφείς;
Μ.Μ:
Ένα από τα σημεία που με εξέπληξαν όταν γνώρισα το blog ήταν ότι οι Έλληνες γράφουν και τους αρέσει να γράφουν. Σίγουρα υπάρχουν αξιόλογα δείγματα συγγραφέων και πιστεύω ότι στο μέλλον θα ανακαλύψω ακόμη περισσότερα. Θεωρώ σίγουρα ότι μπορούμε να περιμένουμε πολλά, αν και ο χώρος του βιβλίου στην Ελλάδα είναι κλειστός. Αν αφήναμε το ελεύθερο στη νέα γενιά, θα μπορούσε να μεγαλουργήσει.

«Το Moonlight Tales έχει ως στόχο να δώσει χώρο και πάτημα σε νέους συγγραφείς που θέλουν να μοιραστούν τα κείμενα τους με το κοινό»

ΠτΘ: Παρά το νεαρό της ηλικίας σας έχετε ασχοληθεί με τον χορό, με το θέατρο, την σκηνοθεσία ακόμα και το ραδιόφωνο. Πέραν όλων αυτών αποτελείτε μέρος της διαχειριστικής ομάδας του Moonlight Tales το οποίο είναι ένα blog που δίνει τη δυνατότητα σε νέους και όχι μόνο συγγραφείς να δημοσιεύσουν ανέκδοτο έργο τους. Πείτε μας λίγα λόγια γι’ αυτό…
Μ.Μ:
Όσον αφορά το blog από τη στιγμή που ξεκίνησε, ξεκίνησα να γράφω κι εγώ ως συγγραφέας. Φιλοξενήθηκαν πρώτα τα κείμενα μου, και μάλιστα μέρος κειμένων που συνθέτουν πλέον το βιβλίο μου, και αργότερα εντάχθηκα στην ομάδα διαχείρισης. Το Moonlight Tales έχει ως στόχο να δώσει χώρο και «πάτημα» σε νέους συγγραφείς που θέλουν να μοιραστούν τα κείμενα τους με το κοινό. Προσφέρουμε όσα περισσότερα μέσα έχουμε στη διάθεση μας για να τους βοηθήσουμε στην προώθηση, την επιμέλεια, την παροχή συμβουλών και εξελισσόμαστε συνεχώς έτσι ώστε να προσφέρουμε όσο περισσότερα μπορούμε. Οι αναγνώστες έχουν την ευκαιρία να βρουν νέες ιστορίες, φρέσκιες, να γνωρίσουν μια νέα γενιά συγγραφέων που τώρα κάνει τα πρώτα της βήματα κι ας ελπίσουμε ότι στο μέλλον θα γίνει ευρύτερα γνωστή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.