Κομματι της ζωης του Θρυλοριου τα Καλαντα των Βαιων

Στους δρόμους του οικισμού με τα κάλαντα των Βαΐων, όπως έκαναν πριν από 100 χρόνια οι πρόγονοί τους, τα παιδιά του Θρυλορίου

Γέμισαν για ακόμα μια φορά με παιδικές φωνές που τραγουδούσαν τα κάλαντα των Βαΐων οι δρόμοι του Θρυλορίου, από τα παιδιά του Πολιτιστικού Συλλόγου Ποντίων Θρυλορίου «Η Κερασούντα και το Γαρς», την Κυριακή των Βαΐων, 9 Απριλίου. 

Τα παιδιά, με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, επισκέφτηκαν τα σπίτια του οικισμού, όπου τους περίμεναν οι νοικοκυρές, που είχαν ετοιμάσει από το Σάββατο του Λαζάρου τα «κερκέλια», το παραδοσιακό ποντιακό κουλούρι που παρασκευάζεται κάθε τέτοια μέρα για να δοθεί στα παιδιά που θα τραγουδήσουν τα κάλαντα. 

Σύμφωνα με την παράδοση του Θρυλορίου, ο Λάζαρος όταν αναστήθηκε από τον Κύριο, το πρώτο φαγητό που γεύτηκε ήταν ένα «κερκέλι». Μια άλλη εκδοχή θέλει τον φτωχό Λάζαρο να ζητιάνεψε αλεύρι και αλάτι, με τα οποία έκανε «κερκέλια»  και τα μοίρασε στα φτωχά παιδάκια.

Με τα καλαθάκια τους στολισμένα με βάγια, τα οποία βρισκόταν πιο πριν στην εκκλησία για την Κυριακή των Βαΐων, και το ειδικό ξύλο σε σχήμα «Τ» ανάποδο, όπου έβαζαν τα κερκέλια, οι μικροί ξεχύθηκαν στους δρόμους του χωριού και από σπίτι σε σπίτι έψαλαν το:  

«Βάι βάι το βαΐ

τρώγω οψάρι και χαψίν

και τ’ απάν’ την Κερεκή

τρώγω κόκκινον τ’ ωβό.

Θεία, θεία να το κερκέλ’

και δόσ’ με το κόκκινον τ’ ωβό».  

Ένα έθιμο που έφτασε στην 4η γενιά

Τα κάλαντα αυτά έφεραν οι πρόγονοί τους από τον Πόντο, σημείωσε η Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Χρύσα Μαυρίδου με την τέταρτη πια γενιά, να συνεχίζει την παράδοση στο σήμερα.

Το έθιμο αυτό, είχε αρχίσει να φθίνει και ο Πολιτιστικός Σύλλογος το διέσωσε, γιατί αντιλήφθηκαν πως θα πρέπει να συνεχίζονται να λέγονται τα κάλαντα, και από το 1983 που ιδρύθηκε ο Σύλλογος, συνεχίζουν να λένε τα κάλαντα των Βαΐων κάθε χρονιά.

Στα 40 χρόνια που πέρασαν, τόνισε, τα παιδιά που έλεγαν τα κάλαντα μεγάλωσαν, και πλέον βλέπουν τα δικά τους παιδιά να τα ψάλλουν, με το έθιμο πλέον να αποτελεί κομμάτι της καθημερινότητάς τους.

«Τολμώ να πω πως δεν μιλάμε για αναβίωση, μιλάμε για τα κάλαντα των Βαΐων που τα έφεραν 100 χρόνια πριν οι πρόγονοί μας εδώ, και 100 χρόνια μετά εμείς συνεχίζουμε να τα ψάλλουμε» ανέφερε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.