Κιβωτος πολιτιστικης κληρονομιας της Ξυλαγανης το Λαογραφικο της Μουσειο

Προσπάθειες για τεκμηρίωση των εκθεμάτων από τον ΠΟΞ

Την ετήσια γενική συνέλευση του, μαζί με την κοπή της πίτας του, πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής 21 Ιανουαρίου ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής.
 
Τα μέλη του Ομίλου συγκεντρώθηκαν τόσο για να κάνουν ένα απολογισμό για την πορεία του αλλά και να καταθέσουν ιδέες και προτάσεις για την περαιτέρω πορεία του, μιας και αφενός οι καιροί είναι δύσκολοι οικονομικά αφετέρου θέλουν να συνεχίσουν την προσπάθεια που έχουν ξεκινήσει με το Λαογραφικό Μουσείο, που με την εθελοντική προσφορά μένει ανοιχτό όλο αυτό το διάστημα.
 
 

Μια μεγάλη διαδρομή για το Λαογραφικό Μουσείο 

Ο όμιλος ιδρύθηκε το 1981, εκδίδοντας από το 1982 την εφημερίδα «Ξυλαγανή», η οποία εκτός του ότι διευκόλυνε την επικοινωνία μεταξύ τους, συνέβαλε στην ίδρυση και ολοκλήρωση του Λαογραφικού τους Μουσείου, το οποίο αποτελεί μια από τις κυριότερες τους μέριμνες, πέρα φυσικά δραστηριοτήτων του Συλλόγου όπως τα χορευτικά τους συγκροτήματα.
 

«Το σημαντικότερο για το Σύλλογο, και νομίζω για την περιοχή, είναι το Λαογραφικό μας μουσείο» σημείωσε η πρόεδρος του κ. Σουλτάνα Πολιτσάκη Παπαδημητρίου, υπενθυμίζοντας πως το κτίριο όπου στεγάζεται αποτελεί δωρεά της οικογένειας Ουζουνόπουλου και Ατζεμιάν το 1992, όταν και ξεκίνησε η συγκέντρωση της συλλογής.
 
Το κτίριο βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, και ο Όμιλος το βελτίωσε, διαρρύθμισε τους χώρους, όπου και τοποθετήθηκε το συνεχώς αυξανόμενο υλικό, και το μουσείο άνοιξε τις πόρτες τους το 2010.
 

«Συνέβαλαν όλοι οι κάτοικοι ιδιαίτερα γυναίκες και γιαγιάδες και συγκεντρώθηκε όλος αυτός ο θησαυρός που φυλάσσεται σε αυτή την κιβωτό της πολιτιστικής μας κληρονομιάς» σημείωσε, υπενθυμίζοντας πως το Μουσείο λειτουργεί χωρίς κάποια επιχορήγηση και βασίζεται στην εθελοντική προσπάθεια των μελών του Ομίλου.
 
 

Μεγάλη επισκεψιμότητα 

Από τότε οι επισκέψεις στο μουσείο είναι συνεχείς, τόσο από Έλληνες όσο και από ξένους, οι οποίοι, όπως ανέφερε η κ. Πολιτσάκη Παπαδημητρίου, δηλώνουν ιδιαίτερα εντυπωσιασμένοι από αυτό.
 
Μάλιστα φέτος είχαν αρκετή επισκεψιμότητα από σχολεία όλων των βαθμίδων, αλλά και από ξένους πανεπιστημιακούς που βρέθηκαν στην περιοχή.
 

«Χαίρομαι ιδιαίτερα όταν βλέπω παιδάκια να επισκέπτονται το μουσείο μας, πρόσφατα είχε έρθει ένα σχολείο και ένας μικρός μαθητής έγραψε στο βιβλίο επισκεπτών “καλά που ήρθαμε, πολύ μου άρεσε ήταν τέλειο” κάτι που δείχνει πως δεν είναι μόνο η κιβωτός της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, αλλά ένας χώρος όπου καλλιεργούμε στη νέα γενιά το ενδιαφέρον για τα κοινά και μεταφυτεύουμε την αγάπη για την παράδοση και κατ’ επέκταση για τον πολιτισμό.
 
 

Τεκμηρίωση και ψηφιοποίηση 

Βέβαια το μουσείο, όπως και ο Σύλλογος, παραμένει ζωντανός οργανισμός, και συνεχίζει να αλλάζει και νa αναπτύσσεται.
 
Για αυτό και πλέον αποτελεί προτεραιότητα η τεκμηρίωση των εκθεμάτων του, κάτι που έχει ήδη αρχίσει, με τα αντικείμενα να καταγράφονται, με όσα στοιχεία έχουν πάρει από τους δωρητές, καθώς και τα ονόματά τους.
 
Μετά την ολοκλήρωση αυτής της τεκμηρίωσης, θα ακολουθήσει τεκμηρίωση κατά χώρους, αλλά και η ψηφιοποίηση της, ώστε να αποκτήσει ακόμα ευρύτερη προσβασιμότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.