Κινηματογραφος, θεατρο, χορος στη Μαρωνεια ολο τον Αυγουστο

Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Συλλόγου Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία»

Ένα πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων επιμελήθηκαν και θα παρουσιάζουν στο κοινό ο Σύλλογος Γυναικών Μαρώνειας «Ιππαρχία» φιλοδοξώντας να προσφέρει ανάσες δροσιάς σε ένα καλοκαίρι που πολιτικό και φυσικό θερμόμετρο έχουν πάρει για τα καλά την ανιούσα. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει εκδηλώσεις για όλα τα γούστα και απευθύνεται τόσο σε μικρούς όσο και μεγάλους. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων:

Κινηματογραφικές βραδιές

«Νύχτες γεμάτες θάματα, νύχτες γεμάτες μ’ άστρα», λέει ο ποιητής… Κι αυτό θα προσπαθήσουμε να αγγίξουμε απόψε… Μέσα στην κατήφεια της εποχής ένα αχνό χαμόγελο που μας το εγγυώνται, αγαπημένοι ηθοποιοί του παλιού, καλού, ελληνικού κινηματογράφου.

Αρχή, με τον Κώστα Χατζηχρήστο, τον θρυλικό «Ζήκο» τον μπακαλόγατο, στην ταινία «Της κακομοίρας». Μια ταινία που αγαπήθηκε από τη δεκαετία του 1960 που πρωτοπροβλήθηκε, μέχρι σήμερα. Γεμάτη έξυπνες ατάκες, αλλά και διαχρονικά κοινωνικά μηνύματα…

Τη σκυτάλη αναλαμβάνει το δίδυμο Μάρω Κοντού – Γιάννη Γκιωνάκη στην ταινία, «Ο Αχόρταγος». Ο γνωστός μας «πειναλέος» νεοέλληνας, που όταν χορτάσει το φαγητό, γίνεται άπληστος για όλα τα υπόλοιπα…  Η αγαπημένη μας οικογένεια του Διονύση Παπαγιαννόπουλου που μας χάρισε αβίαστο γέλιο, αλλά και συγκίνηση…

Για το τέλος, έχουμε την Αλίκη Βουγιουκλάκη και τον Δημήτρη Παπαμιχαήλ, στην ταινία «Το ξύλο βγήκε απ΄ τον Παράδεισο». Τα προνομιούχα νιάτα της δεκαετίας του ΄60 στα θρανία, με τις πλάκες τους και φυσικά με τον καθιερωμένο έρωτα της «μαθήτριας», με τον καθηγητή της…
Χώρος προβολών: Αυλή του Συλλόγου Γυναικών «ΙΠΠΑΡΧΙΑ» (πρώην Παιδικός Σταθμός, Μαρώνειας).
Ημερομηνίες προβολών:
Σάββατο, 25-7-2015 («Της Κακομοίρας»)
Κυριακή, 2-8-2015  («Ο Αχόρταγος»)
Σάββατο, 8-8-2015  («Το ξύλο βγήκε απ’ τον Παράδεισο»)
 
Ώρα έναρξης προβολών: 8μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη

Παιδική παράσταση «Οι ναυαγοί»
Ένα παιδικό θεατρικό που έγραψε και επιμελήθηκε, η συγγραφέας Σωτηρία Περβανά και θα μπορούσε να απευθύνεται σε… παιδιά κάθε ηλικίας. Ένα ταξίδι του νου σε χρόνια μαγικά, που μόνο οι παιδικές ψυχές μπορούν να νοιώσουν. Μια μικρή βάρκα, λίγο θάρρος, μια αέναη επιθυμία για περιπλάνηση στο άγνωστο, η συνταγή… Ένα ταξίδι –εξερεύνηση σε μέρη ονειρικά και γνωστά, της αγαπημένης μας Μαρώνειας, παιγμένο από τα παιδιά της Μαρώνειας… Κι αν οι κίνδυνοι στο ταξίδι αυτό παραμονέψουν, το κουράγιο περισσεύει… Κι εκείνο που μένει, είναι αυτό:
«Έτσι διδαχτήκαμε πως στα δύσκολα, παιδιά, Δεν εγκαταλείπουμε.
Μοναχά ελπίζουμε. Προσπαθούμε δυνατά, Φτιάχνουμε απ’ το πουθενά…
Σκέψεις αισιόδοξες, Κι ας είναι ματαιόδοξες…»
Χώρος πραγματοποίησης της παράστασης: Πλατεία Μαρώνειας
Ώρα: 8.30μ.μ.
Είσοδος ελεύθερη  

Λαϊκό γλέντι και έκθεση φωτογραφικού υλικού

Στη γιορτή της Παναγιάς η Μαρώνεια γιορτάζει και όλοι θα είμαστε εκεί, να την τιμήσουμε όπως της αξίζει. Το νεοσύστατο χορευτικό τμήμα του Συλλόγου, θα μας ταξιδέψει με χορούς από την Σαμοθράκη. Μικρασιάτικα τα ακούσματα, όπως τα άκουγαν και τα χόρευαν οι πολυταξιδεμένοι Μαρωνίτες που η αστική τους κουλτούρα, δεν τους επέτρεψε να αναπτύξουν εντόπιους χορούς και ενδυμασία. Τα μετάξια και τα κρινολίνα για τις κυρίες, η ευρωπαϊκή φορεσιά για τους κυρίους.

Θα παρουσιαστούν οι χοροί:

«Καχαγιάς»: Γρήγορος Καλαματιανός. Μπαλλαρτός χορός των παλιών Κεχαγιάδων. Οι Κεχαγιάδες της Σαμοθράκης και της Λήμνου ήταν τρόπον τινά διαχειριστές μεγάλων κτημάτων. Στους νεότερους πάντως χρόνους Κεχαγιάδες λένε τους τσελιγγάδες. Τόσο στη Λήμνο όσο και στη Σαμοθράκη που συνηθίζεται αυτό το τραγούδι, έχουν λησμονηθεί τα πλήρη δίστιχά του και έτσι τα συμπληρώνουμε εδώ, σύμφωνα με τις έρευνες του Σίμωνα Καρά, με την ελπίδα ότι θα αναβιώσουν.

«Σταυρωτός»: Την ονομασία του την χρωστά, στο σταυρωτό πλέξιμο των χεριών. Είναι μικτός χορός, συνοδευόμενος από μουσικά όργανα, αλλά και από τραγούδι. Είναι ο χορός όπου δημιουργούνταν οι συνθήκες γνωριμιών των μελλοντικών ζευγαριών και στη ζωή… Η γυναικεία χάρη ξεδιπλώνεται στις χορευτικές κινήσεις, υπό την διακριτική παρουσία των παλικαριών, που στέκονται πίσω τους.

«Γιαρ – γιαρ»: Τοπικός, γρήγορος χορός, με επιδεικτικό χαρακτηριστικό,  τον διπλό, συρτό, βηματισμό. Οι χοροί αυτοί οφείλουν το όνομά τους στο επιφώνημα Γιαρ-γιάρ αμάν, που επαναλαμβάνεται συχνά με μερικά από τα τραγούδια από τα οποία προέρχονται οι μελωδίες τους. Στην ηχογράφησή μας εκτός από το βασικό Γιαρ-γιαρ ακούγεται και ο Κρητικός. Ο διάσημος ρυθμός τους θα μπορούσε να χορευτεί σαν χασάπικο, χορεύεται όμως με ένα ιδιόρρυθμο τρόπο, με τα πόδια να σέρνονται χωρίς να σηκώνονται σχεδόν καθόλου από το έδαφος, κάτι δηλαδή σαν το 'Ξέσυρτο' της Θράκης. Αν και παλιά τραγουδιόντουσαν, σήμερα παίζονταν αποκλειστικά με τα όργανα.

«Πλατανίσιος»: Συρτός και ο πρώτος χορός του Γάμου, που χορεύονταν γύρω από τα αιωνόβια Σαμοθρακίτικα, πλατάνια. Οι χοροί αυτοί δεν είναι παρά Αιγαιοπελαγίτικοι συρτοί που χορευόντουσαν στις επίσημες γιορτές γύρω από το μεγάλο πλάτανο της εκκλησίας.
 
«Καρσιλαμάς»: Χορός αντικρυστός
 
Ημερομηνία εκδήλωσης: 15-8-2015
Χώρος εκδήλωσης: Πλατεία Μαρώνειας
Ωρα: 9μ.μ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.