Κινηματογραφικα ξεκινησε το νεο ετος για το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνης

Συνεχίζεται σήμερα η παρουσίαση ντοκιμαντέρ από το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Κινηματογραφικά, με τέσσερα μοναδικά ντοκιμαντέρ μπήκε στη νέα χρονιά το ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, φιλοξενώντας για δύο ημέρες το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα».
 
Το φεστιβάλ ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής, με την προβολή των ντοκιμαντέρ The Silence of Others (Almudena Carracedo & Robert Bahar,  Ισπανία, ΗΠΑ 2018), το οποίο πήρε το βραβείο του καλύτερου Ιστορικού Ντοκιμαντέρ που αφορά την προσπάθεια συγγενών να βρουν δικαίωση για τα εξαφανισμένα θύματα του καθεστώτος Φράνκο και το Time to Leave (Orhan Tekeoglu, Τουρκία 2019), που πήρε το ειδικό βραβείο στο Φεστιβάλ, που αφορά ένα πατέρα που έχοντας γυρίσει στην Τουρκία μετά από πολλά χρόνια στη Γερμανία, χτίζει ένα δωμάτιο στο ξύλινο σπιτάκι του για τον γιό του  που αντιμετωπίζει μια σοβαρή ασθένεια.
 
Συνεχίζεται σήμερα το απόγευμα από τις 8 το βράδυ με το ντοκιμαντέρ Heart of Stone (Claire Billet & Olivier Jobard, Γαλλία 2019) που ακολουθεί για 6 χρόνια τον Ghorban, που έφτασε στη Γαλλία το 2010, μόνος, σε ηλικία 12 ετών από το Αφγανιστάν και τις δυσκολίες, εσωτερικές και εξωτερικές, που έχει να αντιμετωπίσει, και ολοκληρώνεται με το «Στην άκρη του Αιγαίου, Καστελλόριζο» (Ειρήνη Σαρίογλου & Άγγελος Κοβότσος, Ελλάδα ) που αφορά την ιστορία του νησιού.
 
Για τη συνεργασία αυτή και την προβολή των βραβευμένων ταινιών του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Καστελλορίζου στην Κομοτηνή παραχώρησαν συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή 10 Ιανουαρίου η ΓΓ του Ελληνικού Ιδρύματος Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.), κ. Ειρήνη Σαρίογλου και ο Πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, κ. Γιάννης Κυριαζής.
 

Εμβάθυνση της συνεργασίας θέλει το ΔΗΠΕΘΕ

 
Ο κινηματογράφος περιλαμβάνεται στους καταστατικούς σκοπούς του ΔΗΠΕΘΕ, πέρα από το θέατρο, για αυτό και είναι χαρά τους ότι ξεκινούν την καινούρια χρονιά με το είδος του ιστορικού ντοκιμαντέρ, σημείωσε ο κ. Κυριαζής, από το διεθνές φεστιβάλ ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου, ένα σχετικά πρόσφατο πολιτιστικό θεσμό, που πραγματοποιείται κάθε χρόνο την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου.
 
«Είναι ένας πολύ σημαντικός θεσμός, με την επιλογή της εσχατιάς της χώρας, του Καστελλόριζου, να δίνει συγκεκριμένα μηνύματα» ανέφερε, ενώ χαρακτήρισε σημαντική και την παρουσία στην Κομοτηνή της κ. Σαρίογλου, η οποία είναι καθηγήτρια Ιστορίας, και αποτελεί «γειτόνισσα» μιας και γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κωνσταντινούπολη, και διδάσκει στο τμήμα νεοελληνικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, παράλληλα με την δραστηριοποίησή της στο ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.
 
«Θεωρώ ότι θα πρέπει να αναδείξουμε αυτή την προσπάθεια, είναι πολύ σημαντικό το έργο που παράγεται» τόνισε, και είναι πολύ αξιόλογο αυτή η πληροφορία να φτάνει σε μια άλλη εσχατιά της Ελλάδας, όπως η Κομοτηνή.
 
Η ανταπόκριση του κοινού και για τις δυο ημέρες προβολών ήταν σημαντική, σημείωσε ο κ. Κυριαζής, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα πως η συνεργασία που ξεκίνησε θα συνεχιστεί και θα επεκταθεί στο μέλλον.
 
Άλλωστε πιστεύει ότι η ανάδειξη ιστορικών γεγονότων, μέσα από τα οποία μπορούμε να πάρουμε μηνύματα για τη σημερινή κατάσταση, είναι σημαντική, γιατί όποιο χώρο και αν υπηρετεί κάποιος, η γνώση της ιστορίας είναι απαραίτητη, γιατί είναι το παρελθόν μας, «χρειάζεται να γνωρίζουμε το παρελθόν για να βαδίζουμε στο παρόν και να ατενίζουμε στο μέλλον» σημείωσε χαρακτηριστικά.
 
Υπό αυτή την έννοια, είναι μια πολύ αξιόλογη η προσπάθεια που γίνεται στο Διεθνές Φεστιβάλ, με άνοιγμα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ομογένεια, τόνισε, και αποτελεί χρέος όλων των εμπλεκόμενων να τα αναδείξουν.
 

Ανοίγουν το Καστελλόριζο στον κόσμο

 
Για το περιεχόμενο των ντοκιμαντέρ που παρουσιάζονται στην Κομοτηνή, αλλά και για φεστιβάλ γενικότερα, μίλησε η κ. Σαρίογλου, η οποία τόνισε πως στόχος τους είναι να φέρουν όλο τον κόσμο, Έλληνες και ξένους, στο ακριτικό νησί, και να μεταφέρουν την ιστορία και τον πολιτισμό του Καστελλόριζου στα πέρατα της οικουμένης.
 
Το Φεστιβάλ διεξάγεται κάθε χρόνο στο τέλος του Αυγούστου, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου ξεκινά η περιοδεία τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδας, όπου τους καλούν, προβάλλοντας τις βραβευμένες ταινίες τους.
 
Έτσι έφτασαν και στην Κομοτηνή, με την πρόσκληση να παρουσιάσουν τις ταινίες να είναι ιδιαίτερα τιμητική.
 
Το φεστιβάλ, σημείωσε, αποτελεί μια πολιτιστική γιορτή, όχι μόνο από τις προβολές των ντοκιμαντέρ, μιας και έφεραν, μετά από 110 χρόνια, θέατρο στο Καστελλόριζο, ενώ πραγματοποιήθηκαν παρουσιάσεις βιβλίων και συμμετείχαν και διάφοροι φορείς, μεταξύ των οποίων το Ίδρυμα Ευγενίδη που πραγματοποίησε μαθήματα για τα παιδιά του νησιού.
 
Παράλληλα κάθε χρόνο φέρνουν και εκπροσώπους μέσων και φορέων από το εξωτερικό, και έτσι στο τελευταίο φεστιβάλ επίσημοι τιμώμενοι ήταν το BBC4 και το πανεπιστήμιο του York, που ανταποδίδουν την φιλοξενία με προβολή των ντοκιμαντέρ.
 

Αναδεικνύοντας την ιστορία την περίοδο της εικόνας

 
Το ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. ιδρύθηκε το 2008 από μια ομάδα ερευνητών που προέρχονταν από το Ελληνικό Ιστορικό Αρχείο, με σκοπό τη διάσωση, καταγραφή και διάδοση της νεότερης ιστορίας μας. Βασικό αντικείμενο του ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ. αποτελεί η συλλογή, αρχειοθέτηση και μελέτη ιστορικών πηγών και κειμηλίων.
 
Το ίδρυμα έχει ως όραμα να κάνει το μάθημα ιστορίας το πιο αγαπητό μάθημα στο Ελληνικό σχολείο, για αυτό και εδώ και μια εικοσαετία έχουν μπει στο χώρο του Ιστορικού Ντοκιμαντέρ, γιατί θεωρούν πως διανύουμε την περίοδο της εικόνας.
 
Επειδή λοιπόν, όπως είχε πει ο Μανόλης Αναγνωστάκης, «Θυμάμαι, άρα υπάρχω», δηλαδή χωρίς τη μνήμη δεν υπάρχει μέλλον, προχώρησαν σε δύο κινήσεις, στις εκδόσεις επιστημονικών και λογοτεχνικών βιβλίων καθώς και στη δημιουργία ιστορικών ντοκιμαντέρ, που διαγωνίζονται σε δύο φεστιβάλ.
 
Για αυτό άλλωστε και η διήμερη παρουσία τους στην Κομοτηνή κλείνει το απόγευμα του Σαββάτου με μια δική τους παραγωγή, που απέσπασε το πρώτο βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ στο Λονδίνο, και αφορά την ιστορία του Καστελλόριζου.
 
Λίγοι γνωρίζουν άλλωστε ότι το Καστελλόριζο δεν ήταν πάντα το «ξεχασμένο» νησί στο οποίο σήμερα δεν φτάνει ούτε εφημερίδα, αλλά ένα κέντρο γραμμάτων. Και αυτό γιατί είχε για αιώνες ως πρότυπο, την μεγάλη αρχόντισσα της Ιωνίας, τη Σμύρνη, από την οποία έπαιρναν κάθε καλό που είχε οι εφοπλιστές Καστελοριζιοί, που είχαν πολύ μεγάλη ανησυχία για το συλλογικό καλό, και μεριμνούσαν πολύ για την παιδεία και τα γράμματα.
 
Στο νησί, μέχρι το 1930, υπήρχαν 3.000 μαθητές, σχολές αργυροχρυσοχοΐας, ξένων γλωσσών και εμπορικές σχολές, με 14.000 κατοίκους, όταν σήμερα το νησί έχει 300.
 
«Το θέμα είναι όχι να απαριθμήσουμε τα κακώς κείμενα της πατρίδας μας, αλλά να αναλογιστούμε τι μπορούμε να κάνουμε», και με τα μόνα τους όπλα τις εκδόσεις και τα ιστορικά ντοκιμαντέρ, παλεύουν για να βγουν από την κρίση.
 
Το διεθνές Φεστιβάλ έχει γίνει μια γιορτή πολιτισμού, γιατί εμπλέκονται τα παιδιά του νησιού σε όλα τα παράλληλα προγράμματα του φεστιβάλ, το οποίο έχει αρχίσει να αποκτά όνομα σε όλη την υφήλιο, λαμβάνοντας 404 ντοκιμαντέρ, ενώ φέτος στοχεύουν να λάβουν πολλά περισσότερα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.