Κατανυκτικη μυσταγωγια στο Μεγαρο Μουσικης Κομοτηνης

Στην 1η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφερείας ΑΜΘ

Ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη Χαρίλαο Ταλιαδώρο, ενώ βραβεύτηκε και ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης της Κομοτηνής Αθανάσιος Σαλαμάνης

Η 1η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφερείας ΑΜΘ με θέμα: «Την ψυχωφελή πληρώσαντες Τεσσαρακοστήν…» έλαβε χώρα το απόγευμα του Σαββάτου 1 Απριλίου στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με την συμμετοχή 8 χορωδιών.

Η εκδήλωση αποτέλεσε πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστου Μέτιου και έλαβε χώρα υπό την αιγίδα των Ιερών Μητροπόλεων της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ενώ ήταν αφιερωμένη στον αείμνηστο Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας, Χαρίλαο Ταλιαδώρο.

Στην επιτυχημένη εκδήλωση αυτή ερμηνεύτηκαν Ύμνοι από την Υμνολογία του Τριωδίου και της Μεγάλης Εβδομάδος και συμμετείχαν οι χορωδίες: Βυζαντινός χορός « Οι Δομέστικοι της Δράμας», Βυζαντινός Χορός της Ι.Μ. Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου, Βυζαντινός Χορός «Συνηχούντες» της Ι.Μ. Ελευθερουπόλεως, χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου «Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης» της Ι.Μ. Ξάνθης & Περιθεωρίου, παιδική χορωδία της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, χορωδία του Ιεροψαλτικού Συλλόγου της Ι.Μ. Διδυμοτείχου, Ορεστιάδος και Σουφλίου, χορωδία Συλλόγου Ιεροψαλτών της Ι.Μ. Αλεξανδρουπόλεως, χορωδία του Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ.  Μαρωνείας και Κομοτηνής.

Όπως τόνισε ο Άρχοντας Πρωτοψάλτης από τον Βυζαντινό Χορό « Οι Δομέστικοι της Δράμας» Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ, ήταν μια ιδέα-πρωτοβουλία που είχαν αναλάβει τον Ιανουάριο του 2020 να κάνουν προς τιμήν του Δασκάλου τους, Χαρίλαου Ταλιαδώρου. Όμως η πανδημία και η απώλεια του δεν επέτρεψαν τότε να γίνει η τιμητική εκδήλωση, για αυτό και τελικά πραγματοποιήθηκε η 1η Συνάντηση Βυζαντινών Χορωδιών της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης στη μνήμη του ως ελάχιστο χρέος τιμής και ευγνωμοσύνης για όσα δίδαξε και προσέφερε.

Συγκινητική ήταν και η στιγμή της απονομής τιμητικής διάκρισης στον Άρχοντα Πρωτοψάλτη της Κομοτηνής Αθανάσιο Σαλαμάνη για την πολύχρονη προσφορά του στην Εθνική μας Μουσική.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.