Καλοκαιρι γεματο δρασεις για την παιδικη και εφηβικη βιβλιοθηκη Ξυλαγανης

Ανοιχτή θα μείνει όλο τον Ιούλιο η Βιβλιοθήκη, με δράσεις κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη

Ξεκίνησαν το Σάββατο 2 Ιουλίου οι συναντήσεις στην Παιδική και εφηβική Βιβλιοθήκη Ξυλαγανής, με αφορμή την Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, που φέτος σχεδιάζεται και υλοποιείται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Παιδαγωγικών Εφαρμογών και Παραγωγής Εκπαιδευτικού Υλικού, του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ. 

Ο τίτλος της φετινής ΚΕ είναι: «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!», που θα τους φέρουν πιο κοντά στη φύση, με αφορμή το κλασικό βιβλίο «Τα Ψηλά Βουνά» του Ζαχαρία Παπαντωνίου και αναγνώσεις και άλλων, σχετικών με τη θεματική βιβλίων.

Εκτός όμως από τα εργαστήρια της Καλοκαιρινής Εκστρατείας της Εθνικής Βιβλιοθήκης τις Δευτέρες, θα συναντιούνται Τετάρτη (‘Αυτοσχεδιάζουμε’) και Πέμπτη (‘Παραδοσιακά επαγγέλματα – μαθαίνουμε, δημιουργούμε) με εργαστήρια της βιβλιοθήκης, πάντα σε συνδυασμό με το βιβλίο.

Το μικρό πρόγραμμα για τα παραδοσιακά επαγγέλματα θα συνδυαστεί με το αντίστοιχο λεξιλόγιο του επιτραπέζιου «Ντοπιολαλιά-Θρακιώτικα» που δημιούργησε το Τμήμα Ελληνικής Φιλολογίας του ∆ημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Γλωσσολογίας +ΜορΦωΣη.

Παραστράτησαν στη διαδρομή από το σπίτι στη βιβλιοθήκη

Το Σάββατο, 2 Ιουλίου το απόγευμα, ξεκίνησαν με τη «Διαδρομή από το σπίτι στη βιβλιοθήκη», λοξοδρομώντας όμως και για άλλες διαδρομές.

Και αυτό γιατί πριν ένα μήνα περίπου ασχολήθηκαν με τον ζωγράφο Matisse και ζωντάνεψαν μαζί του τον τοίχο της πίσω αυλής τους. Ύστερα, σκέφτηκαν ότι θα ήταν  ωραίο να μαζέψουν στίχους που μιλούν για τη φύση και να τους βάλουν να πετάγονται εκεί ανάμεσα σαν τα πυροτεχνήματα με ανεξίτηλο μαρκαδοράκι.

Έτσι διάλεξαν στίχους, από Έλληνες και ξένους ποιητές, τους ψαλίδισαν, τους έβαλαν σ’ ένα κουτάκι, και πάνω στη συζήτηση για τις διαδρομές, κάποιο παιδί σκέφτηκε πως διαδρομή μπορεί να είναι και μια σκάλα και την έφτιαξε από χαρτόνι. 

Και κάποιο άλλο παιδί, πως είναι ωραίο που υπάρχουν αμέτρητες διαδρομές, αν το καλοσκεφτείς. Και ύστερα, το πού μπορεί να οδηγεί μια σκάλα, σα διαδρομή. Τελικά έντυσαν το κουτί τους άσπρο σαν καλοκαίρι, έφτιαξαν κι άλλες χαρτονένιες σκάλες, του έβαλαν λουλούδια και αστέρια (όλα του κυρίου Matisse), κι άφησαν σιγά σιγά και τα στιχάκια τους να περπατήσουν πάνω του.

Το πρόγραμμα των δράσεων

Οι δράσεις συνεχίζονται για όλο τον Ιούλιο και την πρώτη ημέρα του Αυγούστου, κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη 10.30 – 12.00 το πρωί για τα παιδιά έως 8 ετών και 12.00-13.30 για τα μεγαλύτερα παιδιά 

Συγκεκριμένα:

-Δευτέρα, 4.07. Εργαστήρι ΚΕ “Θαλασσινές διαδρομές’

Ανάγνωση-συζήτηση, δημιουργία τάγκραμ και ναυτικών κόμπων, ονομασίες καραβιών, τα καράβια στην τέχνη 

Τετάρτη, 6.07. Γνωριμία με τα καράβια του Νικολαου Χριστόπουλου, τα ‘λουλούδια της θάλασσας’ όπως μια φορά είχε γράψει σε ένα πίνακα. Δημιουργούμε κολάζ με το δικό μας καράβι συνθέτοντας τα μέρη του από εικόνες άλλων καραβιών και φτιάχνουμε αυτοσχέδια βαρκάκια από φλούδα πεύκου (που μαζεύουμε γύρω από το δέντρο χωρίς να πληγώσουμε τον κορμό του)

Πέμπτη, 7.07. Ο ράφτης και η κεντήστρα

‘Ράβουμε’ κομμάτια από χαρτόνι και τα ‘κεντάμε’ πάνω τους ένα μικρό παραδοσιακό μοτίβο.

Δευτέρα, 11.07. Εργαστήρι ΚΕ “Ορεινές διαδρομές”

Ανάγνωση-συζήτηση, γνωριμία με τοπογραφικούς χάρτες, δημιουργία του δικού μας ‘βουνού’ με πηλό ή πλαστελίνη και του τοπογραφικού του σχεδίου. Δημιουργία πολύχρωμης κατασκευής από χαρτόνι με βάση ένα τοπογραφικό χάρτη 

Τετάρτη, 13.07. Γνωριμία με το έργο του Friedensreich Hundertwasser. Κατασκευή διακοσμητικού με βάση κλασικό μοτίβο του.

Πέμπτη, 14.07. Ο σαγματοποιός (‘σαμαράς’/’σαμαρτζής’)

Φτιάχνουμε το δικό μας χαϊμαλί-φυλαχτό για γαϊδουράκια με χάντρες, νήμα, ύφασμα και ‘καρφάκια’ ταχυδρομικού φακέλου

Δευτέρα, 18.07. Εργαστήρι ΚΕ ‘Διαδρομές επιβίωσης’

Ανάγνωση-συζήτηση, δημιουργία αυτοσχέδιας σκηνής με πανί και φυσικά υλικά, δημιουργία ανεμόσκαλας με σπάγκο και μικρά ξύλα 👇

Τετάρτη, 20.07.  Σήμανση μονοπατιών: γιατί είναι σημαντική; Ποιά είναι τα βασικά σήματα πεζοπορίας/ορειβασίας για να μη χαθείς στο βουνό; Τα γνωρίζουμε, τα σχεδιάζουμε, εφαρμόζουμε (στη μεγάλη, φιλόξενη αυλή μας).

– Την Πέμπτη, 21.07. δεν θα πραγματοποιηθεί συνάντηση

Δευτέρα, 25.07. Εργαστήρι ΚΕ ‘Διαδρομές του νερού’

Ανάγνωση-συζήτηση, γνωριμία με τις παραδοσιακές βρύσες και το ρόλο τους στη ζωή του ανθρώπου. ‘Το ημερολόγιο μιας βρύσης’, με αφορμή την παλιά τουλούμπα στο χώρο της λαϊκής αγοράς δίπλα στη βιβλιοθήκη μας 

Τετάρτη, 27.07. Δημιουργία μικρού ομαδικού ‘ψηφιδωτού’ με κομμάτια σπασμένων κεραμικών σκευών στη βρύση της βιβλιοθήκης μας.

Πέμπτη, 28.07. Ο κεραμοποιός

‘Τυπώνουμε’ με πλάστη φύλλα φυτών πάνω σε κομμάτια πηλού.

Δευτέρα, 01.08. Εργαστήρι ΚΕ ‘Φτερωτές διαδρομές’

Ανάγνωση-συζήτηση, γνωριμία με είδη πουλιών, το περιβάλλον που ζουν και τις φωλιές τους, κατασκευή ταΐστρας για πουλιά.

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται, να δηλώσουν συμμετοχή στην ηλεκτρονική διεύθυνση: [email protected] για τη σωστή προετοιμασία των εργαστηρίων. Ευχαριστούμε πολύ και περιμένουμε με χαρά!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.