«Και νυν αξιομακαριστε Μικη πορευου εις συναντηση με το αει»

Στη γη της Κρήτης αναπαύεται πλέον ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης

Στο νεκροταφείο του Γαλατά Χανίων αναπαύεται από το μεσημέρι της Πέμπτης η σορός του Μίκη Θεοδωράκη. Η οικογένεια του εκλιπόντα, η πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας καθώς και πλήθος κόσμου συνόδευσε τον παγκόσμιο συνθέτη στην τελευταία του κατοικία.

Σε κλίμα έντονης συγκίνησης, τραγουδώντας το ριζίτικο τραγούδι «τον ανδρειωμένο μην τον κλαις», τραγουδώντας αξέχαστες μελωδίες του Μίκη Θεοδωράκη, φωνάζοντας «αθάνατος» και με παρατεταμένα χειροκροτήματα οι πολίτες και συγχωριανοί του Μίκη Θεοδωράκη αποχαιρέτησαν την σορό του κατά την έξοδο από τον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, όπου και τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία.

Με δάκρυα στα μάτια οι πολίτες που από νωρίς το πρωί είχαν βρεθεί έξω από τον ιερό ναό τίμησαν την μνήμη του μεγάλου Έλληνα με τα τραγούδια του οποία μεγάλωσαν και γαλουχήθηκαν γενεές Ελλήνων.

Οι παρευρισκόμενοι

Στον ιερό ναό του Αγίου Νικολάου, βρέθηκαν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, βουλευτές, δήμαρχοι εκπρόσωποι των αρχών και η οικογένεια του εκλιπόντα.

Πάνω στο φέρετρο του Μίκη Θεοδωράκη υπήρχε το βραβείο Λένιν.

Επικήδειους λόγους εκφώνησαν ως εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός που τέλεσε και την εξόδιο ακολουθία μαζί με άλλους ιεράρχες από όλη την Κρήτη, και ο δήμαρχος Χανίων ενώ ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή του μουσικού αποχαιρετισμού του Μίκη από την κόρη του Μαργαρίτα, που απέδωσε την σύνθεση «Το παλικάρι» του μεγάλου Έλληνα μουσουργού.

Το φέρετρο με την σορό του Μίκη Θεοδωράκη ασπάστηκε πρώτη η Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ακολούθησαν οι πολιτικοί αρχηγοί, και τα μέλη της οικογένειας του.

Το χωριό Γαλατάς, η Κρήτη, η Ελλάδα και η οικουμένη «αποχαιρέτησαν» τον μεγάλο Έλληνα που με την στάση ζωής του, την μουσική και τα τραγούδια έκανε γνωστή την χώρα μας σε κάθε άκρη του πλανήτη.

Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός: «Ο Μίκης, ακρογωνιαίος λίθος του πολιτισμού μας, οικουμενικός Έλληνας της ρωμιοσύνης»

Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, αφού μετέφερε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχου, μιλώντας εξ ονόματος όλης της εκκλησίας της Κρήτης σε ένα μεστό νοημάτων επικήδειο λόγο τόνισε τα εξής:

«Η εκκλησία της Κρήτης την οποία εκπροσωπώ μετέχει με συγκίνηση και ιερή ανάμνηση στην πενθοφόρο τούτη σύναξη και εξόδιο ακολουθία για τον πρωτομάστορα του πολιτισμού μας, για τον μακαριστό Μίκη (Μιχαήλ) Θεοδωράκη. Για τον πρωτοπόρο μουσικοσυνθέτη τον μεγάλο Έλληνα, τον σπουδαίο άνθρωπο, τον ουρανομήκη Μίκη μας, στον οποίο ο εν Τριάδι Θεός δώρισε πλούσια τα χαρίσματα και τα δώρα της παρουσίας του. Το δυσεύρετο μουσικό χάρισμα του Θεοδωράκη εκφράζει την ευλογία του Θείου Αγγίγματος. Ο Μίκης μετέπλασε επανασύνδεσε και μεταμόρφωσε την πολιτιστική και πνευματική παράδοση της Ρωμιοσύνης, του Ελληνισμού και της Ελλάδας. Η αρχαία ελληνική τραγωδία, τα βυζαντινά μέλη, η κρητική μουσική, το δημοτικό, το ρεμπέτικο και το λαϊκό τραγούδι συναντήθηκαν στον Μίκη φιλοκαλικά-πνευματικά ως η νοητική ενέργεια της χάριτος του θεού, διαπλάσθησαν με την κλασική και τη σύγχρονη μουσική και σαλπάρισαν για να συγκλονίσουν ολόκληρη την οικουμένη. Ο Μίκης, ο ακρογωνιαίος λίθος του πολιτισμού μας, ο οικουμενικός Έλληνας της ρωμιοσύνης δεν περιχαρακώθηκε σε τείχη εγκόσμια, φθαρτά και πεπερασμένα. Ήταν παντού και ανήκει σε όλους μας. Ο Θεοδωράκης, ο Προμηθέας στον Καύκασο του 20ου και 21ου αιώνα προσλαμβάνει το σκοτάδι των ψυχών και των σωμάτων μας, το μεταπλάθει, το μεταμορφώνει, φως ιλαρόν αγίας δόξης αθανάτου πατρός. Ασυμβίβαστος με το κακό και το άδικο σε όλη του τη ζωή, δεν δείλιασε να πολεμήσει με πάθος, με ειλικρίνεια πέρα και μακριά από προκαταλήψεις. Ταυτίστηκε και αγωνίστηκε από τη νεανική του ηλικία για τις πανανθρώπινες αξίες του ευαγγελικού λόγου: την αγάπη, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη. Ασυμβίβαστος και αδούλωτος, όπως το φρόνημα του ελληνισμού, το οποίο διακόνησε μέσα από την τέχνη και την πολιτική.

Δεν υπήρξε ουτοπιστής ή ιδεαλιστής αλλά ο ενσαρκωμένος μαχητικός αγωνιστής. Δεν έμεινε κλεισμένος στην ασφάλεια των μουσικών του επιτυχιών, αλλά κατέβηκε στο πεζοδρόμιο διαπαιδαγώγησε τον λαό, και μακράν λαϊκισμών πάλεψε για να εξαγιάσει τον ιδρώτα της καθημερινότητας του λαού. Πόνεσε και δοκιμάστηκε σκληρά για τις πανανθρώπινες αξίες που πίστευε. Εξορίστηκε, διώχθηκε φυλακίστηκε. Δεν κάμφθηκε. Έμεινε πιστός αγωνιστής για τη δημοκρατία, την ελευθερία την κοινωνική δικαιοσύνη την καταλλαγή τη λαϊκή συμφιλίωση. Ο Μίκης Θεοδωράκης υπήρξε μια ευαίσθητη ποιητική ψυχή και όπως αναφέρει ο Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης «για να γίνει κανείς χριστιανός πρέπει να έχει ποιητική ψυχή. Πρέπει να γίνει ποιητής. Χοντρές ψυχές κοντά του ο Χριστός δεν θέλει». Χάρη στον Μίκη ο ελληνικός λαός του μόχθου και του μεροκάματου γνώρισε και τραγούδησε τον Σεφέρη, τον Ελύτη, τον Γκάτσο, τον Ρίτσο, τον Λειβαδίτη.

Η εκκλησία της Κρήτης μεταφράζοντας τα πενθοφόρα συναισθήματα ολάκερης της Κρήτης, μετέχει στο πένθος το συλλογικό, τον πανευρωπαϊκό, το πανανθρώπινο και καρδιακά προσεύχεται για την ανάπαυση της ψυχής του μακαριστού Μιχαήλ και εκφράζει τις θερμές συλληπητήριες ευχές της προς τα εντιμότατα μέλη της οικογένειάς του.

Και νυν αξιομακάριστε Μίκη πορεύου εις συνάντηση με το αεί. Στην χώρα του ηλίου του νοητού, της δικαιοσύνης, στην αγκάλη της μεγάλης μητέρας του Ρόδου του Αμάραντου, όπου ευχόμαστε και προσευχόμαστε η ποιητική, ευαίσθητη και ρωμαλέα ψυχή σου να βρει ανάπαυση στα κρυφά περιγιάλια των ουρανών στο φως και στις ανείδωτες χαρές της βασιλείας του Θεού. Πλάι στην καλλιφωνότατη Μικρασιάτισσα μητέρα σου από τον Τσεσμέ και στον Κρητικό πατέρα σου, εδώ στον Γαλατά».   

Το τελευταίο αντίο υπό τους ήχους της Άρνησης και του Ζορμπά

Με την ολοκλήρωση της εξοδίου ακολουθίας ακολούθησε πομπή έως το κοιμητήριο του Γαλατά. Εκεί πλήθος κόσμου, συγχωριανοί αλλά και άνθρωποι που βρέθηκαν στο Γαλατά από όλη την Κρήτη αποχαιρέτησαν τον Μίκη Θεοδωράκη με ένα από τα πιο αγαπημένα τραγούδια του, την Άρνηση και τη μελωδία του Ζορμπά στο κοιμητήριο του Γαλατά όπου αναπαύεται πλέον ο μεγάλος Έλληνας συνθέτης. Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, μέλη της οικογένειας του αποχαιρέτησαν το δικό τους άνθρωπο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.