«Ισναφια» και φετος στην Ξυλαγανη

Μεγάλο γλέντι στην πλατεία του οικισμού το μεσημέρι της Καθαράς Δευτέρας

Τα «Ισνάφια» αναβιώνουν και φέτος στην Ξυλαγανή, ο Σύλλογος Γυναικών, ο Σύλλογος Πατεράδων και ο Πολιτιστικός Όμιλος του οικισμού, με την ευγενική χορηγία των επαγγελματικών Ξυλαγανής και την υποστήριξη του Δήμου Μαρωνείας Σαπών την Καθαρά Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024.

Η συγκέντρωση των καρναβαλιστών έχει προγραμματιστεί για τις 12.30 στο Πολιτιστικό Κέντρο Ξυλαγανής, ενώ από τις 13.00 και μετά ένα μεγάλο γλέντι θα στηθεί στην Κεντρική Πλατεία του χωριού.

Στη μουσική οι Γιώργος Αθανασιάδης (Νταούλι), Θανάσης Δούκας (Κλαρίνο), Θάνος Καρακατσιάνης (Ακορντεόν), Δημήτρης Κυριακάκης (Γκάιντα).

Όπως εξηγούν οι διοργανωτές, «το έθιμο «Ισνάφια» είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τη γιορτή της Καθαράς Δευτέρας. Πραγματοποιούνταν στην Ξυλαγανή από τη δεκαετία του 1930. Ο όρος «ισνάφια» αναφερόταν στους επαγγελματίες του χωριού, όπως σιδεράδες, μαραγκούς κρεοπώλες, παντοπώλες, οι οποίοι την Καθαρά Δευτέρα έκλειναν τα καταστήματά τους και συνεισέφεραν οικονομικά στο να γιορτάσουν όλοι οι κάτοικοι.

Τότε ο αρχικαρνάβαλος, ντυμένος με διονυσιακή αμφίεση γυρνούσε τους δρόμους του χωριού, για να προσκαλέσει τους κατοίκους στη μεγάλη γιορτή, που λάμβανε χώρα στην κεντρική πλατεία, με συνοδεία από παραδοσιακά όργανα. Στην πλατεία του χωριού στηνόταν ένα γλέντι με όργανα, στο οποίο συμπεριλαμβανόταν και φαγητό με νηστίσιμα, ενώ το βράδυ το γλέντι συνεχιζόταν μέχρι πρωίας σε κέντρο του χωριού.

Έτσι και πάλι οι σύλλογοι αναλαμβάνουν δράση. Γι’ αυτό κανείς σας δεν πρέπει να το χάσει.

Ισνάφια και πάλι στην Ξυλαγανή με το έθιμο του γάμου να πρωτοπορεί.

ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΕΚΕΙ ΝΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΟΥΜΕ ΜΑΖΙ!»

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.