Ιδεες και προβληματισμοι για το τριημερο των Καρναβαλικων εκδηλωσεων στην Κομοτηνη
Πρόταση για τσίκνισμα από συλλόγους το απόγευμα της Τσικνοπέμπτης
Τρόπους να εξελιχθούν, μετά τα πρώτα βήματα που έχουν γίνει τα προηγούμενα χρόνια, χωρίς όμως να χάσουν την διαφορετικότητά τους οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στην πόλη μας αναζητούν σύλλογοι και Δήμος Κομοτηνής, όπως φάνηκε κατά την πρώτη συνάντηση ανταλλαγής απόψεων και ιδεών για την ακόμα καλύτερη οργάνωση του θεσμοθετημένου πλέον KOMon PARTY που έλαβε χώρα το απόγευμα της Τρίτης 21 Ιανουαρίου.
Η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με τα προηγούμενα έτη αφορά την Τσικνοπέμπτη, όπου κατατέθηκε η ιδέα που γεννήθηκε από τον Σύλλογο Κρητών , σύλλογοι να στήσουν ψησταριές το απόγευμα της ημέρας σε γειτονιές του ιστορικού κέντρου, με μουσική και χορό, αναδεικνύοντας τις γειτονιές αυτές που διαφορετικά μένουν σκοτεινές.
Πέραν αυτών θα λάβει χώρα και η παραδοσιακή αποκριά από το Σύλλογο Εβριτών, με τα σκωπτικά σχόλια, στα οποία φέτος αναμένεται να προστεθεί και παραδοσιακή Θρακιώτικη κουζίνα, ενώ το Σάββατο οι εκδηλώσεις θα κορυφωθούν με την καρναβαλική παρέλαση, που θα ακολουθήσει την ίδια διαδρομή με πέρυσι, και για την οποία το ενδιαφέρον αναμένεται να ξεπεράσει το περυσινό.

Μπορεί να δώσει μια άλλη πνοή η Τσικνοπέμπτη;
Όπως τόνισε ανοίγοντας την εκδήλωση ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Γιάννης Κυριαζής, οι εκδηλώσεις θα γίνουν από τις 20 μέχρι τις 22 Φεβρουαρίου.
Η συνάντηση της Τρίτης έγινε για να ανταλλάξουν γνώμες και ιδέες επάνω στα θέματα της οργάνωσης, αλλά και του εμπλουτισμού των εκδηλώσεων με τους πρωταγωνιστές, που δεν είναι άλλοι από τους συλλόγους.
Σημείωσε δε πως πρόθεση του Δήμου, παρά την οικονομική στενότητα που υπάρχει, είναι να αυξηθεί κατά τι ο προϋπολογισμός των εκδηλώσεων, ώστε να γίνουν καλύτερες από πέρυσι.
Η κύρια πρόταση που διαφοροποιεί τις φετινές εκδηλώσεις από τις προηγούμενες, αφορούσε την Τσικνοπέμπτη, με τον κ. Κυριαζή να σημειώνει πως κατατέθηκε μια πρόταση από το Σύλλογο Κρητών προς τη δημοτική αρχή, για την ανάδειξη του Ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης, στον άξονα που ξεκινά από την περιοχή του 1ου Δημοτικού Σχολείου μέχρι το Ρολόι της πόλης.
Οι σύλλογοι το απόγευμα της ημέρας, όταν θα έχει «κόψει» η πρωινή κίνηση και θα πάρουν θέση στα σοκάκια, μακριά από πλατείες και υφιστάμενα καταστήματα, ώστε να ενισχύσουν την προσέλευση στην περιοχή στήνοντας ουσιαστικά ένα μεγάλο πάρτι στην περιοχή.
Για την συγκεκριμένη πρόταση εκφράστηκαν αρκετές επιφυλάξεις κατά την διάρκεια της συνάντησης, που αφορούσαν όχι τόσο την ίδια την ιδέα, όσο τον χρόνο που αυτή θα λάβει χώρα.
Έτσι σημειώθηκε πως πολλά καταστήματα ψήνουν την ίδια μέρα, ενώ το πάρτι συνεχίζεται μέχρι αργά, καθώς και το γεγονός ότι μπορεί να λειτουργήσει ανταγωνιστικά εκείνη την ημέρα.
Της πρότασης υπεραμύνθηκε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κρητών κ. Γιάννης Γιαννακάκης, που τόνισε πως δεν θα είναι επανάληψη της «σουβλακιάδας» προηγούμενων ετών, όπως ακούστηκε, αλλά θα αποτελεί την αρχή της προσπάθειας να αναδειχθούν οι περιοχές αυτές, με τους Συλλόγους να στήνονται μακριά από πλατείες και καταστήματα, δίνοντας τη δυνατότητα να ζωντανέψει η περιοχή αυτή, σε ώρες που συνήθως δεν υπάρχουν άλλες δράσεις.
Τελικά αποφασίστηκε ο Δήμος Κομοτηνής να απευθύνει πρόσκληση τις επόμενες ημέρες σε όσους είναι πρόθυμοι, να δοκιμαστεί αυτή η πρόταση, και ανάλογα με την επιτυχία της να κριθεί και το μέλλον.
Ο Δήμος, θα διαθέσει ψησταριές και όλα τα υλικά (κρεατικά, ψωμιά, κάρβουνα κλπ) για το «τσίκνισμα» το οποίο όμως θα επιφορτιστούν οι συμμετέχοντες σύλλογοι οι οποίοι θα διαθέτουν στη συνέχεια δωρεάν τα προσφερόμενα είδη, στα μέλη τους ή σε διερχόμενους πολίτες που θα συμμετέχουν.
Και γαστρονομία στην παραδοσιακή αποκριά
Την Παρασκευή, ο Σύλλογος Εβριτών θα πραγματοποιήσει την παραδοσιακή αποκριάτικη εκδήλωσή του, με πειράγματα και σκωπτικά σχόλια. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Χρήστο Χατζηπέμου φέτος την εκδήλωση θα πλαισιώσουν μουσικά οι Οδρύσσες, ενώ για πρώτη φορά στη μουσική και το χορό θα προστεθεί το παραδοσιακό Θρακώτικο φαγητό, το οποίο θα παρασκευάζεται εκείνη την ώρα.
Ο κ. Χατζηπέμου επισήμανε πως πρόθεσή τους είναι να μην μείνει η βραδιά μόνο για τους Εβρίτες, αλλά να συμμετάσχουν και άλλοι Σύλλογοι σε αυτή με τα δικά τους έθιμα.
Άλλωστε, όπως τόνισε, υπάρχουν έθιμα που αφορούν, αν όχι τις αποκριές, τότε τα σκωπτικα στιχάκια που περιλαμβάνονται στην εκδήλωση, και επιθυμούν να μεγαλώσουν με αυτό τον τρόπο τη συμμετοχή, κάνοντας την Παρασκευή πριν την μεγάλη καρναβαλική παρέλαση σημείο αναφοράς.
Στο πλαίσιο της συζήτησης, κατατέθηκε η ιδέα για τη δημιουργία μιας βραδιάς γευσιγνωσίας, πιθανότατα στο πλαίσιο των Ελευθερίων, με πιάτα από όλες τις πληθυσμιακές ομάδες που κατοικούν στην Κομοτηνή.

Θέλουν να μείνει χαλαρή η καρναβαλική παρέλαση
Όσο για την κορύφωση των εκδηλώσεων, το KomOn Party, η διαδρομή θα μείνει ίδια (Περιφέρεια – Ν. Ζωίδη – Δημαρχία – Πλατεία) με αλλαγή στο χώρο συγκέντρωσης των καρναβαλικών τμημάτων, στο Παρκάκι της Περιφέρειας και όχι στον πεζόδρομο της Παλιάς Νομικής, λόγω των εκτελούμενων έργων, ενώ η εξέδρα αναμένεται να είναι λίγο πιο μπροστά από πέρυσι.
Κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα υπάρχουν DJ, όπως και στο τέλος, ενώ υπάρχει πρόταση για την τοποθέτηση γιγαντοοθονών στην πλατεία, ώστε όσοι βρίσκονται πιο πίσω, να μπορέσουν να παρακολουθήσουν τα διαλαμβανόμενα στην σκηνή, κάτι το οποίο αναμένεται να εξαρτηθεί από τους πόρους που θα διαθέσει ο Δήμος.
Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Trelac@demy κ. Πάττας, πρόθεσή τους είναι να μείνει το καρναβάλι πιο χαλαρό, σε μια πιο παρεΐστικη ατμόσφαιρα, χωρίς κεντρικό θέμα αλλά με το κάθε γκρουπ να αποφασίζει, αν επιθυμεί, ένα δικό του θέμα.
Παρατήρησε δε πως τα τελευταία χρόνια έχουν δει πως τα γκρουπ τείνουν να έχουν έξυπνες ιδέες, που τις εφαρμόζουν, και τόνισε πως θέλουν να έχει το ερέθισμα η κάθε ομάδα να μασκαρευτεί όπως θέλει, να το δουν οι θεατές, και να γίνει ευρέως γνωστό όχι μόνο στην πόλη της Κομοτηνής αλλά και αλλού.
Άλλωστε όταν ξεκίνησαν αυτή την προσπάθεια, το έκαναν για να περνούν αυτοί καλά, και σταδιακά έχει αρχίσει να ανεβαίνει, με τον κ. Πάττα να αναφέρει πως ετοιμάζεται εκδρομή από την Θεσσαλονίκη με τουλάχιστον δύο λεωφορεία για την βραδινή παρέλαση του Σαββάτου.
Πέραν αυτού κατατέθηκαν προστάσεις και για να χαμηλώνουν τα φώτα στην διαδρομή της παρέλασης, για να δίνεται ένας πιο καρναβαλικός τόνος, αλλά και να υπάρξουν επιπλέον παρεμβάσεις, θέματα που όμως είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το μπάτζετ της εκδήλωσης.
Άνοιξαν οι δηλώσεις συμμετοχής
Σύλλογοι, καταστήματα, ομάδες πολιτών που θέλουν να συμμετέχουν, μπορούν ήδη να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους με mail που θα αποστέλλουν στην Αντιδημαρχία Πολιτισμού και Νέας Γενιάς, όπου θα αναφέρονται: Όνομα Ομάδας, Τίτλος Καρναβαλικού Γκρουπ, Αριθμός ατόμων, Όνομα και τηλέφωνο επικεφαλής. Ενδεικτική φωτογραφία καρναβαλικής στολής. Οι συμμετοχές πρέπει να σταλούν μέχρι την Παρασκευή 14 Φεβρουαρίου, ώστε τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου να γίνει η κλήρωση της σειράς των συμμετεχόντων τμημάτων. Μετά από αυτή την ημερομηνία, θα γίνονται δεκτές και άλλες συμμετοχές, οι οποίες όμως θα τεθούν στο τέλος της παρέλασης.
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
