Η Ξανθη γιορταζει τα 99 χρονια απελευθερωσης της

Kαι απονέμει Xρυσό Μετάλλιο για την προσφορά τους στα γράμματα στον Θωμά Βουγιουκλή και τον Αλέξανδρο Λάππα

Την Τετάρτη-Πέμπτη 3-4 Οκτωβρίου η Ξάνθη γιορτάζει τα 99 χρόνια από την ένταξή της στον εθνικό κορμό –μετά την απελευθέρωσή της από τους Βουλγάρους–, διοργανώνοντας μία σειρά εκδηλώσεων προς τιμήν της επετείου. Μεταξύ αυτών,  χθες, Τετάρτη 3 Οκτωβρίου ήταν και η απονομή χρυσού μεταλλίου στον Ομότιμο Καθηγητή μαθηματικών της σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ κ. Θωμά Βουγιουκλή και στον Διευθυντή ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη Δρ. Αλέξανδρο Λάππα.
 
Η απονομή αυτή, την οποία αποδέχθηκε ομόφωνα το δημοτικό συμβούλιο της Ξάνθης, έγινε με βασικό κριτήριο την εκπαιδευτική-πολιτιστική τους προσφορά όχι μόνο στα όρια του Δήμου αλλά και σε όλη την Ελλάδα. Οι ίδιοι δεν περιορίζονται στα όρια της αίθουσας, είναι άνθρωποι της παιδείας, άνθρωποι των γραμμάτων που δεν θέλουν να κατέχουν μόνο οι ίδιοι τις γνώσεις αλλά κάνουν τους πάντες κοινωνούς, δίνοντας το νόημα για την αληθινή ζωή, τον ουσιώδη πολιτισμό αλλά και σύγχρονες-ανανεωτικές κατευθύνσεις στον τομέα των επιστημών. 

Σύντομο χρονικό της 4ης Οκτωβρίου 1919 

Το πρωινό της 4ης Οκτωβρίου του 1919, ώρα 10:30, τα ελληνικά στρατεύματα υπό τη διαταγή του Υποστράτηγου της ΙΧ Μεραρχίας Γεώργιου Λεοναρδόπουλου μπήκαν στην πόλη της Ξάνθης, απελευθερώνοντας την, από μία κατοχή που είχε ξεκινήσει το 1913 με την υπογραφή της Συνθήκης του Βουκουρεστίου. Η κατοχή αυτή υπήρξε αρκετά οδυνηρή για τους κατοίκους της περιοχής, αναγκάζοντας πολλούς εξ αυτών να εγκαταλείψουν τις οικίες τους, ενώ όσοι εμφάνιζαν αντίσταση φυλακίζονταν, η περιουσία τους δημεύονταν και ορισμένοι μάλιστα εξορίζονταν. Μετά την απελευθέρωση πρώτος Δήμαρχος ορίστηκε ο Ταχήρ Εφέντης, ο οποίος ήταν ο τελευταίος Δήμαρχος προ της Βουλγαρικής Κατοχής, ενώ στη συνέχεια ο ελληνικός στρατός στις 14 Μαΐου του 1920 ξεκινώντας από την Ξάνθη και το λιμάνι των Ελευθερών θα καταλάβει την Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. 

Το αναλυτικό πρόγραμμα των εορταστικών εκδηλώσεων   

ΠΕΜΠΤΗ 4 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2018
Ώρα 07:00
Ανάκρουση Εωθινού από τις φιλαρμονικές του Δ΄ Σ.Σ. και του Δημοτικού Ωδείου Ξάνθης.
Ώρα 08:00
Έπαρση σημαίας στην Κεντρική Πλατεία της πόλης. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δ' Σ.Σ.
Ώρα 10:30
Επίσημη δοξολογία στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Του Τιμίου Προδρόμου, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος.
Εκφώνηση πανηγυρικού από τον κ. Σιάκα Ευάγγελο, Δ/ντη 3ου Δημοτικού Σχολείου.
Ώρα 11:00
Δημαρχείο Ξάνθης. Δεξίωση.
Ώρα 12:00
Επιμνημόσυνη Δέηση στο Ηρώο της πόλης, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου, κ.κ. Παντελεήμονος. Κατάθεση στεφάνων από τον εκπρόοωπο της Κυβέρνησης, τον Δήμαρχο Ξάνθης, τον Περιφερειάρχη, τον Στρατηγό Δ/τη Δ'Σ.Σ., τον Πρύτανη του Δ.Π.0., τον Αστυνομικό Δ/τη, τον Δ/τη Πυροσβεστικής, τον Λιμενάρχη, από τον Σύνδεσμο Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου, την Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών, τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, τις εφεδροπολεμιστικές οργανώσεις, τον Ε.Ε.Σ. Παράρτημα Ξάνθης, κλπ.
Ώρα 12:15
Παρέλαση Αναπήρων και θυμάτων Πολέμου, εθελοντριών Αδελφών Ε.Ε. Σταυρού, Εφέδρων Πολεμιστών, Πολεμιστών Εθνικής Αντίστασης, μαθητών, φοιτητών, προσκόπων, στρατού, μπροστά από τους επισήμους στην Πλατεία Ελευθερίας.
(Υπεύθυνος πολπικής παρέλασης: κ. κ. Πέτοιος Αθανάσιος, Καθηγητής Φυσικής Αγωγής).
Ώρα 18:00
Υποστολή σημαίας. Τιμές θα αποδώσει τμήμα Στρατού και η Φιλαρμονική του Δ'ΣΙ. 

Χρυσά Μετάλλια στους Θωμά Βουγιουκλή και Αλέξανδρο Λάππα 

Ο Θωμάς Βουγιουκλής  είναι ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του ΔΠΘ. Εργάζεται ερευνητικά στα καθαρά μαθηματικά και ειδικότερα στην άλγεβρα των υπερδομών όπου έχει θεμελιώσει ένα κλάδο που πήρε το όνομα του, τις Ην-δομές. Σχετικό είναι το βιβλίο του «Hyperstructures and Their Representations», Hadronic Press, USA, 1994. Έχει πλήθος ερευνητικών εργασιών σε διεθνή περιοδικά, συμμετείχε και διοργάνωσε πλήθος συνεδρίων στην Ελλάδα και προπαντός στο εξωτερικό, επισκέπτης καθηγητής στο ΜΙΤ, USA, στο Udine, Ιταλία και στο Bangor της Ουαλίας. Ασχολείται με τον ποιητικό λόγο, εξέδωσε ικανό αριθμό ποιητικών συλλογών, αρθρογραφεί κυρίως για θέματα παιδείας και δίνει πάντοτε το παρών στα πνευματικά ζητήματα που απασχολούν τη Θράκη και τον πολιτισμό της.
 
Ο Δρ. Αλέξανδρος Λάππας είναι ερευνητής με καταγωγή από την Ξάνθη, και συγκεκριμένα διευθυντής ερευνών στο Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) στην Κρήτη. Ακόμη, επιλέχθηκε να πραγματοποιήσει διεπιστημονική βασική έρευνα στο πεδίο του μαγνητισμού και της υπεραγωγιμότητας, με επιχορήγηση από το Γραφείο Ερευνών του Αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού (U.S. Office of Naval Research Global-ONRG).

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.