«Η ξαδερφη»: Ενα κομματι με την υπογραφη ανθρωπων της Ροδοπης

Το ποίημα του Ιγνάτη Χουβαρδά, μελοποιήθηκε από τον μουσικό Χάρη Τίλιο σε ερμηνεία της Στέλλας Τζεβελεκίδου

Χάρης Τίλιος, μουσικός

«Η δημιουργία για τους ανθρώπους του πολιτισμού είναι μια στιγμή προσωπική, επομένως δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς»

Ο πολιτισμός βρίσκει την δική του πορεία μέσα από το διαδίκτυο ακόμα και εν μέσω πανδημίας. Γεγονός αν μη τι άλλο παρηγορητικό τόσο για τους εκπροσώπους του πολλώ δε μάλλον για το κοινό.

Η περίοδος της πανδημίας μπορεί να σταματά τη δια ζώσης επικοινωνία, ωστόσο δεν σταματά τη δημιουργία. Ένα τέτοιο παράδειγμα αποτελεί το νέο κομμάτι που κυκλοφόρησε ο Κομοτηναίος μουσικός Χάρης Τίλιος, μελοποιώντας ποίημα του επίσης «δικού μας» ποιητή Ιγνάτη Χουβαρδά.

«Η ξαδέρφη» όπως ονομάζεται το κομμάτι αποτέλεσε και για τον ίδιο τον ποιητή έκπληξη καθώς όπως δήλωσε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο κ. Τίλιος τού το παρουσίασε μετά την ολοκλήρωσή του.

Όπως εξήγησε η μελοποίηση του ποιήματος προέκυψε αρκετό καιρό πριν την έξαρση της πανδημίας, με την περίοδο του lockdown να λειτουργεί ευεργετικά για την υλοποίησή του σε επίπεδο ηχογράφησης με την φωνή της κ. Στέλλας Τζεβελεκίδου. «Το ποίημα αυτό είναι από εκείνα τα πολύ μικρά ποιήματα που όταν τα διαβάζεις, έχουν τη δυνατότητα καταρχήν να αποθηκεύονται σωστά στο μυαλό. Έτσι έμενε μόνο να εκφραστεί με κάποιο τρόπο ηχητικά» τόνισε για να συμπληρώσει πως «αυτό που προσπάθησα εγώ να κάνω είναι να υπογραμμίσω την ήδη υφιστάμενη ποιητική φόρμα που υπήρχε και κυριαρχούσε, με τα συναισθήματα που εμπεριέχονται μέσα του».

Η ποίηση άλλωστε όπως εξήγησε «ειδικά όταν ο τεχνίτης την έχει υλοποιήσει σωστά έχει μια αυτάρκεια. Είναι μια αυτόνομη και δυνατή από μόνη της τέχνη. Επομένως πολύ συχνά η μουσική έχει το ρόλο να υπογραμμίσει το ποίημα, να το φωτίσει ηχητικά» σημείωσε εξηγώντας πως για τον λόγο αυτό και η συνεργασία με τον Ιγνάτη Χουβαρδά ήρθε σε δεύτερο, της δημιουργίας, χρόνο.

Ερωτηθείς σχετικά με την αντίδραση του ίδιου του δημιουργού ο κ. Τίλιος μετέφερε τα θετικά αισθήματα του κ. Χουβαρδά στεκόμενος ιδιαίτερα στη συνέπεια του ήχου με το κείμενο. Την ερμηνεία του κομματιού «υπογράφει» η κ. Στέλλα Τζεβελεκίδου, ενώ και η μίξη του ήχου φέρει «Κομοτηναίικη» υπογραφή και συγκεκριμένα του κ. Σπύρου Χατζηνικολάου. «Είναι ένα προϊόν που έχουν βάλει το χέρι τους οι άνθρωποι της περιοχής» υπογράμμισε ο κ. Τίλιος.

Προς το παρόν το κομμάτι αναμένεται να διανεμηθεί σε μορφή streaming και πλατφόρμες μετάδοσης, με τη καλύτερη δυνατή γνωστοποίησή του ώστε «να πάρει τον δρόμο του».

Ερωτηθείς σε σχέση με τη δημιουργία των ανθρώπων του πολιτισμού εν μέσω πανδημίας ο κ. Τίλιος υπογράμμισε πως «μπορεί να μην υπάρχουν συναθροίσεις, αλλά οι δημιουργοί, οι άνθρωποι του πνεύματος και των γραμμάτων δουλεύουν συνεχώς μέσα τους και δημιουργούν. Αυτό είναι κάτι που φεύγει από τα πλαίσια των συναθροίσεων. Είναι μια προσωπική στιγμή, επομένως δεν μπορεί να τη σταματήσει κανείς».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.