Η Θρακη και οι «Θρακες» στο «Αλατι της γης»

Γιάννης Τζερνικούδης: «Σκοπός μας είναι με όλους τους δυνατούς τρόπους και από αυτό το βήμα να διαφημίσουμε τη Θράκη»

Στην γνωστή τηλεοπτική εκπομπή της ΕΡΤ «Το αλάτι της γης» που είναι αφιερωμένη στην ελληνική μουσική παράδοση θα εμφανιστεί ο Πολιτιστικός Χορευτικός Σύλλογος Θρακών Κομοτηνής.

«Θεωρείται η κορυφαία εκπομπή του είδους της διότι ο κ. Λιάβας είναι ένας άξιος εκπρόσωπος της ελληνικής παράδοσης  με διπλή ιδιότητα και της επιστημονικής γνώσης αλλά και τη διαρκή επαφή με την αυθεντική παράδοση κάθε τόπου» είπε μιλώντας στη συχνότητα του Ράδιο Παρατηρητής ο κ. Γιάννης Τζερνικούδης, αντιπρόεδρος και χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου για να εκμυστηρευθεί πως «είναι τιμητικό για το σύλλογο όταν ένας τέτοιος άνθρωπος εγκρίνει την παρουσία μας στην εκπομπή».

Η αποστολή του Συλλόγου θα είναι αυτή τη φορά ολιγομελής, «διότι οι συνθήκες δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη» όπως εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης, ωστόσο δεν θα είναι μοναχική καθώς θα συναποτελείται επίσης από μέλη του Συλλόγου Ασβεστάδων Έβρου, καθώς και γύρω στους 10 μουσικούς μεταξύ των οποίων  ο Βαγγέλης Παπαναστασίου, ο Νίκος Ζαπάρτας η Λίτσα Ουλιανούδη.

«Συνολικά θα είμαστε γύρω στα 50 άτομα» επεσήμανε ο κ. Τζερνικούδης εξηγώντας πως η θρακιώτικη αποστολή θα ξεκινήσει την άλλη Δευτέρα για την Αθήνα με τα γυρίσματα να γίνονται την Τρίτη και να διαρκούν από το πρωί μέχρι το βράδυ. «Είναι ένα κουραστικό ταξίδι αλλά αξίζει τον κόπο» συμπλήρωσε και ανέφερε σχετικά με το σκεπτικό της εκπομπής πως είναι «να συνδυαστεί η βιωμένη παράδοση έτσι όπως την έζησαν οι μεγαλύτεροι στο χωριό των Ασβεστάδων με τη νεότερη γενιά της πόλης που αγάπησε την παράδοση και τη συνεχίζει».

Γι’ αυτό όπως εξήγησε ο κ. Τζερνικούδης «δεν θα εμφανιστούμε με τις παραδοσιακές φορεσιές αλλά με τα σύγχρονα ρούχα μας. Η παράδοση άλλωστε είναι μια πραγματικότητα η οποία κινείται και με αυτή την διάθεση την προσεγγίζουμε και εμείς. Επίσης δεν θα παρουσιάζονται μεμονωμένα τραγούδια, αλλά θα γίνεται ένα ποτ πουρί, φιλοδοξώντας με αυτό τον τρόπο να γίνει μια καλύτερη προσέγγιση ενός θρακιώτικου γλεντιού».

Συνολικά, σύμφωνα με τον χοροδιδάσκαλο των Θρακών, «το μουσικοχορευτικό πρόγραμμα θα είναι διάρκειας 75 λεπτών, άρα θα προσεγγίσουμε ένα μεγάλο κομμάτι της παράδοσής μας και 35 λεπτά θα είναι ο χρόνος στον οποίο οι συντελεστές θα μιλήσουν για την περιοχή μας». Επίσης πέρα από τη θρακιώτικη μουσικοχορευτική παρουσία, οι συντελεστές θα φέρουν μαζί τους και τοπικά προϊόντα και φαγητά σε μια προσπάθεια να διαφημιστεί η περιοχή και με αυτόν τον τρόπο.

«Σκοπός μας είναι με όλους τους δυνατούς τρόπους και από αυτό το βήμα να διαφημίσουμε τη Θράκη. Αν μπορούμε κι εμείς να προσθέσουμε σε αυτή την προσπάθεια θα είμαστε παρά πολύ ευχαριστημένοι» τόνισε κλείνοντας ο κ. Τζερνικούδης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.