Η τεχνη ως θεραπεια της ψυχης

Στην έκθεση έργων των ομάδων δραστηριοτήτων του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Δύναμη Ψυχής

Με μεγάλη επιτυχία, και ενδιαφέρον από το κοινό, πραγματοποιήθηκε από την Παρασκευή 20 μέχρι την Κυριακή 22 Οκτωβρίου η πρώτη έκθεση έργων των ομάδων δραστηριοτήτων του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Δύναμη Ψυχής, στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων, στο πλαίσιο των δράσεων του για τον Οκτώβριο, μήνα ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του μαστού.

Έτσι μέλη του τμήματος ζωγραφικής και του Τμήματος Εργοχείρου εξέθεσαν τα έργα τους, που περιλάμβαναν πίνακες διαφόρων τεχνοτροπιών, αλλά και εργόχειρα, μεταξύ των οποίων και χειροποίητες τσάντες, έργα τα οποία δίνουν διέξοδο στην δημιουργικότητα των μελών του Συλλόγου, αλλά αποτελούν και μια μορφή ψυχοθεραπείας.

Το ενδιαφέρον και για τα δύο τμήματα είναι πολύ μεγάλο, με το μέγεθός τους να περιορίζεται πλέον μόνο από το μέγεθος των αιθουσών που έχει στη διάθεσή του ο Σύλλογος.

Σημαντικό κομμάτι της θεραπείας η τέχνη

Εμπνευστής της έκθεσης, και εθελοντής εκπαιδευτής του Τμήματος Ζωγραφικής είναι ο κ. Χάρης Μουρελάτος, που εδώ και τέσσερα χρόνια εκπαιδεύει τους συμμετέχοντες, που πλέον έχουν φτάσει τους 11.

Όλες οι μαθήτριες είναι κυρίες που έχουν νοσήσει από τον Καρκίνο του μαστού ή άλλες μορφές καρκίνου, με το εργαστήριο να αποτελεί κομμάτι των δράσεων που υλοποιεί ο σύλλογος για την σωματική αποθεραπεία, αλλά και την ψυχική αποκατάσταση των ασθενών.

«Από την εμπειρία μου, έχω διαπιστώσει πως όντως λειτουργεί αυτό, έχει άλλωστε αποδειχθεί και επιστημονικά, οι κυρίες έχουν ενταχθεί στο εργαστήρι, χαίρονται να δημιουργούν» ανέφερε, σημειώνοντας πως αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την ψυχική αποκατάσταση των ασθενών, μιας και η ασθένεια αυτή δεν αφήνει μόνο σωματικά σημάδια, αλλά και ψυχικά, που είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

Εκθέσεις σαν και αυτές είναι επίσης σημαντικές, καθώς αποτελούν μέρος της εμπειρίας του εργαστηρίου και της δημιουργίας, και είναι ένας καλός τρόπος να προτρέψουν όλους τους ανθρώπους που έχουν προβλήματα ειδικά με τον καρκίνο, να έρθουν στο σύλλογο και να συμμετάσχουν στα εργαστήριά του.

Δένονται τα μέλη μεταξύ τους

Το Τμήμα Εργόχειρου του Συλλόγου λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια, με εθελόντρια εκπαιδεύτρια την κ. Ελένη Γκουσίδου, η οποία παλαιότερα είχε κατάστημα με κεντήματα, και γενικότερα ασχολείται για πολλά χρόνια με το εργόχειρο, το οποίο της αρέσει ιδιαίτερα.

Όταν λοιπόν μπήκε στον Σύλλογο Καρκινοπαθών, αποφάσισαν, μαζί με το ΔΣ, να δημιουργήσουν το τμήμα για να τους διδάξει ότι γνωρίζει από κέντημα και πλέξιμο, δημιουργώντας αυτή την ομάδα.

«Είναι κάτι που δεν θα θέλαμε να χαθεί, και ο Σύλλογος μας δίνει αυτή την ευκαιρία να μπορέσουμε να το δείξουμε, να πηγαίνει από γενιά σε γενιά» τόνισε, με τους συμμετέχοντες να έχουν πάρει πολύ ζεστά το θέμα της δημιουργίας, στο εργόχειρο, στις τσάντες και ό,τι έχει να κάνει με την χειροτεχνία.

Το βλέπουν άλλωστε, σημείωσε, σαν ψυχοθεραπεία, με τα μέλη να δένονται περισσότερο, και βρίσκουν ένα κοινό τόπο και μια κοινότητα.

Τα μέλη του Συλλόγου ευχαρίστησαν την κ. Άντζελα Δράκου και τη Λέσχη Κομοτηναίων για τη δωρεάν παραχώρηση της αίθουσας για τη διεξαγωγή της έκθεσης, όλους όσους προσέφεραν τα έργα τους για τους σκοπούς της έκθεσης αλλά και τους εθελοντές κ. Μόσχο Κυριάκο, κ. Τσακίρογλου Ελένη, κ. Κωστοπούλου Μαρία, κ. Δαρίδου Δέσποινα και κ. Μακρή Βάγια για την πολύτιμη βοήθεια τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.