«Η Σταση – Βιβλιοθηκη» η η αποδειξη πως μια ομαδα ανθρωπων μπορει να αλλαξει την κοινωνια και να εμπνευσει μικρους και μεγαλους

Μια συλλογική προσπάθεια που εμπλουτίστηκε από προσωπικές ιδέες και δημιούργησε ένα αξιοζήλευτο αποτέλεσμα

Σε ένα μικρό χωριό 4.000 κατοίκων, στην περιοχή της Ανατολικής Θεσσαλονικής, πιο συγκεκριμένα στην Καρδία, βρίσκεται μια στάση λεωφορείου που έχει μεταμορφωθεί σε δημοτική δανειστική βιβλιοθήκη με πρωτοβουλία των δραστήριων κατοίκων του. Πρόκειται για ένα έργο που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλες τις κοινότητες της χώρας.

Η ιδέα διαμόρφωσης της κατεστραμμένης στάσης ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, από τους εθελοντές Καρδίας, μια ομάδα νέων και δυναμικών κατοίκων, που για 2 χρόνια έχουν αλλάξει τη μορφή του τόπου τους. Η στάση καθαρίστηκε, βάφτηκε, πλαισιώθηκε περιμετρικά με ξύλα, εμπλουτίστηκε με 2 ραφάκια και παραδόθηκε στους κατοίκους, μετά από μια δύσκολη, εργασιακά, Κυριακή.

     Η αρχική εικόνα της στάσης

Στην πορεία, ο καλλιτέχνης του χωριού, ο κ. Μίλτος Τσαλικίδης ζωγράφισε με μεράκι και έντονα χρώματα την υδρόγειο στον κεντρικό τοίχο. Η εικαστική πινελιά ώθησε τους κατοίκους να αντικαταστήσουν άμεσα το παγκάκι, για να τονιστεί η συνολική εικόνα. Κάποια στιγμή ένας κάτοικος έλαβε την πρωτοβουλία να αφήσει κάποια βιβλία στα ράφια της στάσης. Αυτή η πρωτοβουλία γέννησε την ιδέα της δημιουργίας μιας δανειστικής βιβλιοθήκης. Τα υπάρχοντα ράφια αντικαταστάθηκαν από μελισσοκομικά κουτιά (ορόφους), γεννώντας την πρώτη μικρή βιβλιοθήκη.

Η συνέχεια ήταν δυναμική. Οι εθελοντές αιτήθηκαν χορηγίες από δανειστικές βιβλιοθήκες οι οποίες απάντησαν έμπρακτα και με προθυμία. Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Βέροιας, η Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη του Δήμου Θεσσαλονίκης και η «Κοβεντάρειος» Δημοτική Βιβλιοθήκη Κοζάνης ανταποκρίθηκαν άμεσα αποστέλλοντας πλήθος βιβλίων.

     Μερικά από τα μέλη της ομάδας εθελοντών

Η κ. Νάστια Ντάνου, βασικό στέλεχος των εθελοντών Καρδίας, έχει αναλάβει τον ρόλο της βιβλιοθηκονόμου, με ιδιαίτερη αγάπη και αφοσίωση στο έργο που επιτελεί. Επισκέπτεται καθημερινά τον χώρο, παρακαλουθεί την κίνηση (παραλαβές-επιστροφές) και φροντίζει να βρίσκεται πάντα σε τάξη η βιβλιοθήκη.

Τελευταία προσθήκη στο συλλογικό έργο αποτελεί η χορηγία της Tentoexpress, εταιρεία με έδρα το γειτονικό χωριό του Ρυσίου, η οποία χορήγησε μια όμορφη τέντα για να παράσχει προστασία στα βιβλία από τα καιρικά φαινόμενα. Η τέντα τοποθετήθηκε από δύο κατοίκους του χωριού, τον κ. Λάκη και το μικρό του γιο, οι οποίοι με προθυμία ζήτησαν να αναλάβουν την τοποθέτηση.

  Βιβλία έτοιμα να γεμίσουν τα ράφια της στάσης

Διδάσκοντας έμπρακτα τους μικρότερους…

Κάποια στιγμή ένας μαθητής του γυμνασίου έγραψε συνθήματα με spray στα ξύλα της στάσης, ένα φαινόμενο που δυστυχώς παρατηρείται συχνά. Οι εθελοντές της Καρδίας, αφού εντόπισαν το παιδί, του ζήτησαν ευγενικά να είναι παρών και να βοηθήσει στην αποκατάσταση. Ο νεαρός μαθητής δέχτηκε και, σύμφωνα με όσα μαρτυρούν, έκανε εξαιρετική δουλειά, κάνοντας μάλιστα παρατηρήσεις και υποδείξεις στους  υπόλοιπους για την ποσότητα του λούστρου. Σήμερα ο νεαρός μαθητής αποτελεί μέλος της δημιουργικής ομάδας, αφού βάζοντας και το δικό του προσωπικό λιθαράκι, αγάπησε τη στάση – βιβλιοθήκη.

Αξίζει τέλος να αναφερθούμε σε ένα ακόμη χαρακτηριστικό και εντυπωσιακό έργο των εθελοντών. Στη γέφυρα που οδηγεί στην έξοδο του χωριού, περίπου κάθε εβδομάδα τοποθετείται ένας μαθηματικός γρίφος προς επίλυση, παρακινώντας όποιον τον συναντά να παιδέψει το μυαλό του και να αποστείλει τη λύση.

Ό,τι ονειρευτείς μπορείς να το κάνεις

Ένα μικρό ταπεινό σημείο μεγάλης πολιτιστικής αξίας και σπουδαίας διδαχής για όλους τους πολίτες κάθε κοινωνίας είναι η στάση – βιβλιοθήκη. Χαιρετίζουμε το μοναδικό αυτό έργο καθώς και όλα τα υπέροχα χέρια και μυαλά που εργάστηκαν, με μόνο κέρδος το ξεχωριστό αίσθημα που χαρίζει η κοινωνική προσφορά. Ένα μάθημα προς όλους και μια ευχή να δούμε τέτοια έργα όχι μόνο στον τόπο μας αλλά και σε όλη τη χώρα και σε κάθε κοινωνία, μικρή ή μεγάλη.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.