Η Lily Rabe λαμπει μεσα στο σκοταδι του “Tell me your secrets”

tv’s... inspector

Στις 19 Φεβρουαρίου έγινε διαθέσιμη μέσω της Amazon Prime Video η σειρά “Tell me your secrets”. Η σειρά ακολουθεί ένα τρίο χαρακτήρων που μοιράζονται ένα μυστηριώδες και οδυνηρό παρελθόν: Η Έμμα (Lily Rabe) είναι μία γυναίκα με πολλά τραύματα, μεγαλύτερο όλων το άδοξο τέλος της σχέσης της με τον φίλο της, όταν εκείνος συνελήφθη για μία σειρά δολοφονιών που είχε διαπράξει. Ο Τζον (Hamish Linklater) είναι ένας κατά συρροή βιαστής που έχει αποφυλακιστεί και ψάχνει απεγνωσμένα να βρει τη λύτρωση. Η Μέρι (Amy Brenneman) μία μητέρα που η κόρη της αγνοείται εδώ και χρόνια και έχει στρέψει όλη της την προσοχή στο να την εντοπίσει, όταν όλοι γύρω της προσπαθούν να τη βοηθήσουν να αποδεχτεί το συντριπτικό ποσοστό των πιθανοτήτων που τη θέλουν νεκρή.

Οι δύο γυναίκες συνδέονται μέσω του πρώην φίλου της Έμμα, που η Μέρι είναι πεπεισμένη πως κρύβεται πίσω από την εξαφάνιση της κόρης της. Η ίδια η Έμμα, λόγω της σχέσης της μαζί του, βρίσκεται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων και κανείς δεν ξέρει πού βρίσκεται. Όταν έρχεται ο Τζον στον δρόμο της Μέρι, προσφέροντάς της βοήθεια στο έργο της –βοηθάει άλλες οικογένειες σαν τη δική της να βρουν τα αγνοούμενα παιδιά τους–, εκείνη αρνείται κατηγορηματικά λόγω του βεβαρυμμένου του παρελθόντος, μη πιστεύοντας πως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν. Όλα αυτά όμως αλλάζουν όταν σκοτώνεται ο άνθρωπος που η Μέρι κατηγορεί για την εξαφάνιση της κόρης της. Αυτομάτως η Έμμα γίνεται ο κύριος στόχος της και η μόνη πηγή απαντήσεων στα ερωτήματα που τη βασανίζουν. Ζητάει τότε –κάποιος θα μπορούσε να πει πως εκβιάζει– από το Τζον να ψάξει να βρει τη γυναίκα, αγνοώντας τον κίνδυνο να ξυπνήσει ο «παλιός του εαυτός» και να «πυροδοτηθεί» το πρόβλημά του.

Η Lily Rabe, μετά από μία μακρά παρουσία σε μεγάλες επιτυχίες (“American Horror Story”, “The Undoing”), ποτέ όμως με πρωταγωνιστικό ρόλο, ερμηνεύει ίσως τον καλύτερο ρόλο της μέχρι τώρα –τηλεοπτικά πάντα, μην ξεχνάμε την πορεία της στο θέατρο– και το κάνει καλύτερα από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η Έμμα της Lily Rabe εμφανίζει περισσότερες πτυχές και από όσες επιτρέπει το -περιορισμένο θα μπορούσε να πει κανείς– σενάριο, το οποίο συγκριτικά με άλλους ρόλους κάνει πολύ καλή δουλειά στην ανάπτυξη του χαρακτήρα της

Η Lily Rabe, μετά από μία μακρά παρουσία σε μεγάλες επιτυχίες (“American Horror Story”, “The Undoing”), ποτέ όμως με πρωταγωνιστικό ρόλο, ερμηνεύει ίσως τον καλύτερο ρόλο της μέχρι τώρα –τηλεοπτικά πάντα, μην ξεχνάμε την πορεία της στο θέατρο– και το κάνει καλύτερα από όσο θα μπορούσε κανείς να φανταστεί. Η Έμμα της Lily Rabe εμφανίζει περισσότερες πτυχές και από όσες επιτρέπει το –περιορισμένο θα μπορούσε να πει κανείς– σενάριο, το οποίο συγκριτικά με άλλους ρόλους κάνει πολύ καλή δουλειά στην ανάπτυξη του χαρακτήρα της.

Βλέποντάς τη μπορείς να δεις τα τραύματα που κουβαλάει, το πόσο παγιδευμένη και κουρασμένη νιώθει από το κρυφτό που αναγκάζεται να παίξει, την ανάγκη της να γεμίσει τα κενά της και πάνω από όλα να αγαπηθεί. Την ίδια στιγμή η Amy Brenneman είναι το ίδιο εκπληκτική σε έναν σεναριακά άνισο ρόλο, συγκριτικά με αυτόν της Έμμα. Παρότι η Μέρι βιώνει τον χειρότερο εφιάλτη ενός γονιού, είναι δύσκολο για τον θεατή να ταυτιστεί μαζί της και να νιώσει συμπάθεια, λόγω των εμμονών της και του τρομερού εγωισμού της. Αγκιστρώνεται στο ένστικτο που επικαλείται όταν ερωτάται για τη βεβαιότητά της πως η κόρη της ζει και αφοσιώνεται πλήρως στον σκοπό της να βρει απαντήσεις, χρησιμοποιώντας συχνά αθέμιτα μέσα, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες σχέσεις ή και ανθρώπους, ενώ αγνοεί πλήρως και την ίδια της την οικογένεια. Αυτό είναι πιθανότατα και ο σκοπός, με το σενάριο να είναι αρκετά ευρηματικό και έξυπνο για να αποφύγει το κλισέ στην παγίδα του οποίου θα μπορούσε να πέσει ο χαρακτήρας της Μέρι. Όμως παρά τις ενδιαφέρουσες πινελιές και την αντιμετώπιση των επιλογών και της στάσης της, υπάρχουν πολλές στιγμές που αντιδρά με τρόπους που δεν θα περίμενες και με πολλές αντιφάσεις που δεν θα περίμενες, πράγμα που κάνει τον χαρακτήρα σεναριακά ασυνεπή.

Μία σκοτεινή, μουντή ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο περιεχόμενο, ένα ενδιαφέρον μυστήριο με πολύ δυνατές ερμηνείες και ένα έξυπνο σενάριο που σε ιντριγκάρει, παρά τα προβλήματα στο επίπεδο των χαρακτήρων, εύκολα παραβλέπονται τα όποια ελαττώματα και βλέπεται ευχάριστα ως κάτι που με λίγες διορθώσεις θα μπορούσε να γίνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό, σαν την ερμηνεία της Rabe, που αποδεικνύει περίτρανα την υποκριτική της δεινότητα, για την οποία όμως έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε και πολλές αμφιβολίες

Η ιστορία δεν κινείται με μεγάλη ταχύτητα, ούτε όμως και αργά. Εμφανίζει ωστόσο αρκετά προβλήματα στη δομή, με παράδειγμα την ανισότητα που προκύπτει μεταξύ της υπανάπτυκτης φιλίας μεταξύ της Έμμα και της Τζες και του θρήνου της πρώτης με τον θάνατο της δεύτερης. Το κλίμα είναι αρκετά μουντό και ίσως καταθλιπτικό, θυμίζοντας σε πολλά σημεία το “Sharp Objects”, χωρίς όμως να αγγίζει τα ύψη που είχε φτάσει σε οποιοδήποτε επίπεδο –όχι πως χρειάζεται κιόλας. Το βασικό πρόβλημα της σειράς βρίσκεται στην ταυτότητά της. Αρχικά ανεπτυγμένη για το TNT, ως μία εβδομαδιαία σειρά και όχι ένα προϊόν προς ταχεία κατανάλωση, σαν αυτά που μας σερβίρουν το Netflix και άλλες υπηρεσίες μεταφέροντας την όλη φιλοσοφία των τηλεοπτικών σειρών σε κάτι εντελώς διαφορετικό και ρηχότερο, άλλαξε χέρια και πήγε στην Amazon όπου και έγινε διαθέσιμο μεμιάς, πράγμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τη δομή των επεισοδίων του, ενώ η ίδια η σειρά μοιάζει άνιση σε πολλά σημεία, σαν να είναι αβέβαιη για το σε ποιο κομμάτι της θέλει να δώσει μεγαλύτερο βάρος.

Μία σκοτεινή, μουντή ατμόσφαιρα που ταιριάζει στο περιεχόμενο, ένα ενδιαφέρον μυστήριο με πολύ δυνατές ερμηνείες και ένα έξυπνο σενάριο που σε ιντριγκάρει, παρά τα προβλήματα στο επίπεδο των χαρακτήρων, εύκολα παραβλέπονται τα όποια ελαττώματα και βλέπεται ευχάριστα ως κάτι που με λίγες διορθώσεις θα μπορούσε να γίνει κάτι πραγματικά ξεχωριστό, σαν την ερμηνεία της Rabe, που αποδεικνύει περίτρανα την υποκριτική της δεινότητα, για την οποία όμως έτσι κι αλλιώς δεν είχαμε και πολλές αμφιβολίες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.