Η Κομοτηνη υποδεχεται το καινουργιο γαλλικο BEAUJOLAIS

Διαπολιτισμική βραδιά «γνωριμίας» με τη νέα σοδειά του κόκκινου κρασιού της Γαλλίας, από την ομάδα Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ - Την Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου στη Λέσχη Κομοτηναίων

Διαπολιτισμική βραδιά με τίτλο «Όταν η Κομοτηνή υποδέχεται το καινούριο γαλλικό BEAUJOLAIS» διοργανώνει αυτή την Πέμπτη, 3 Δεκεμβρίου, η ομάδα Γαλλοφωνίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, για όλους τους λάτρεις του κρασιού και όχι μόνο.
 
Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στις 21:30 στη Λέσχη Κομοτηναίων, κατά τη διάρκεια της οποίας όσοι δώσουν το «παρών» θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το καινούργιο, Beaujolais, το νέο κόκκινο κρασί της χρονιάς από το Μποζολέ της Γαλλίας, υπό τους ήχους γαλλικών μουσικών επιτυχιών, παλιών και νέων. 

Στέφανος Γραβάνης «Μέσα από την κατανόηση του άλλου, της κουλτούρας του και του πολιτισμού του, μπορούμε να αποδιώξουμε στοιχεία φανατισμού και αντιπαλότητας που τυχόν προκύπτουν»

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» ο κ. Στέφανος Γραβάνης, μέλος της ομάδας Γαλλοφωνίας και διδάσκων στη Νομική Σχολή του ΔΠΘ, η εκδήλωση «εντάσσεται σε μία προοπτική διαπολιτισμικής προσέγγισης καθώς μέσα από την κατανόηση του άλλου, της κουλτούρας του και του πολιτισμού του, μπορούμε να αποδιώξουμε στοιχεία φανατισμού και αντιπαλότητας που τυχόν προκύπτουν, ειδικά στις μέρες μας που μιλάμε για κρίση, για αντιπαλότητες πολιτισμών, που προκύπτουν και μέσα από γεγονότα όπως το τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι».
 
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο ίδιος το Beaujolais Nouveau, είναι ένα γαλλικό brand name, έχει μεγάλη απήχηση ως είδος κρασιού, και παράγεται και διατίθεται στην κατανάλωση στη Γαλλία και παγκόσμια, την τρίτη Πέμπτη του Νοέμβρη.
 
Από το 1951 έως και σήμερα, η άφιξη του Beaujolais Nouveau παραμένει μία από τις διασημότερες γαλλικές παραδόσεις, η έλευση της νέας σοδειάς του οποίου γιορτάζεται ανά τον κόσμο υπό το σύνθημα “Le Beaujolais nouveau est arriv!”, που σημαίνει «Το νέο Μποζολέ έφτασε!».
 
Πρόκειται για ένα κρασί «που ταιριάζει και στην ελληνική γεύση» σύμφωνα με τον κ.Γραβάνη εξ ου και η υλοποίηση της εν λόγω βραδιάς γευσιγνωσίας και οινογνωσίας, που διέπεται από τη γαλλόφωνη κουλτούρα, καθώς πέραν του κρασιού θα υπάρχουν συνοδευτικά, που ταιριάζουν περισσότερο στο γαλλικό μενού, αλλά και γαλλική μουσική.
 
Info:
Είσοδος 8 ευρώ: Περιλαμβάνει ένα ποτήρι Beaujolais nouveau, ένα ποτήρι τοπικού οίνου ‘’Λέσχη’’ και μπουφέ με ποικιλία συνοδευτικών

Η ομάδα Γαλλοφωνίας του ΔΠΘ

Η ομάδα Γαλλοφωνίας της Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, αποτελείται από φοιτητές, «φίλους» της γαλλοφωνίας, οι οποίοι έθεσαν στόχο να φέρουν κοντά τους δύο λαούς και τους δύο πολιτισμούς.
 
Όπως εξήγησε ο κ. Γραβάνης «για εμάς δεν είναι σημαντικό μόνο να γνωρίσουμε έναν πολιτισμό, αλλά να αναπτύξουμε και μία κριτική ματιά απέναντι στον άλλον, στη διαφορετική κουλτούρα και τον πολιτισμό του, γιατί μόνο όταν έρχεσαι σε επαφή, μπορείς να κρίνεις να και συγκρίνεις. Παίρνεις στοιχεία, αφήνεις στην άκρη κάτι που θεωρείς ότι δεν ταιριάζει στη δική σου κουλτούρα και βλέπεις κι άλλους τρόπους σκέψης».
 
«Για παράδειγμα», συνέχισε, «διοργανώσαμε πέρυσι την προβολή της ταινίας “Δύο μέρες μία νύχτα”, που είχε βραβευτεί στις Κάννες, των αδελφών Νταρντέν, και πραγματεύεται ένα σύγχρονο θέμα και συγκεκριμένα τα εργασιακά δικαιώματα και τα προβλήματα που δημιουργεί η κρίση στις σχέσεις αλλά και στον επαγγελματικό χώρο. Χάρηκα πολύ όταν οι φοιτητές μου, μου είπαν πως ως εμπειρία στάθηκε πολύ χρήσιμη και για το πώς βλέπουν την κρίση και τι μπορούν να κάνουμε ατομικά. Στόχος της ομάδας Γαλλοφωνίας άλλωστε δεν είναι να γνωρίσει κάποιος την γαλλική γλώσσα. Η γαλλοφωνία είναι κάτι πιο ευρύ. Στόχος μας είναι να δείξουμε κάποιους διαφορετικούς τρόπους σκέψης και απλά η γαλλική γλώσσα είναι το μέσον, το όργανο για την επίτευξη του στόχου μας αυτού». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.