Η καλλωπιστικη «ιεροτελεστια» των κατοικων του τοπου αιωνες πριν

Με ομιλία της Κ. Καλλιντζή άνοιξε ο νέος Επιμορφωτικός Κύκλος Ομιλιών της ΕΦΑ Ροδόπης

Δεν αλλάζει ο άνθρωπος όσα χρόνια (ή ακόμα και αιώνες) και αν περάσουν, τουλάχιστον σε επίπεδο επιδιώξεων, αναγκών, κοινωνικών συμβάσεων. Σε αυτήν την τόσο κοινότυπη φράση θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς, την γεύση που «αποκόμισαν» όσοι βρέθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κομοτηνής, προκειμένου να παρακολουθήσουν μία ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα ομιλία από την προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης κ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή.

«Ομορφαίνοντας για τις γιορτές» ήταν ο τίτλος της ομιλίας, η οποία, σημειωτέον, σηματοδότησε την έναρξη του νέου Επιμορφωτικού Κύκλου Ομιλιών που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ροδόπης με θέμα «Όψεις της καθημερινής ζωής στην αρχαία Θράκη».

Πιθανώς ο τελευταίος κύκλος με το Μουσείο εν λειτουργία

Την εκδήλωση άνοιξε η προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ροδόπης κ. Χρύσα Καραδήμα, που καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και αναφέρθηκε στα του κύκλου ομιλιών.

«Μετά από τρία χρόνια πανδημίας αποφασίσαμε ότι θα πρέπει να εγκαινιάσουμε έναν νέο κύκλο ομιλιών» σημείωσε η κ. Καραδήμα για να προσθέσει πως  ενδεχομένως, θα είναι ο τελευταίος με το μουσείο Κομοτηνής εν λειτουργία, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για την επισκευή του κτιρίου και την επανέκθεση της συλλογής του.

Όσο για το θέμα του κύκλου ομιλιών η προϊσταμένη της ΕΦΑ Ροδόπης εξήγησε πως η αρχαιολογία έχει φέρει στο φως πολλά σπουδαία και ενδιαφέροντα ευρήματα της καθημερινής ζωής από την αρχαιότητα. Ευχήθηκε δε το θέμα να τύχει ανταπόκρισης από τους φίλους του Μουσείου. Κάτι που αν κρίνουμε από την προσέλευση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

«Ξεκινάμε με το πιο ωραίο κομμάτι και λιγότερο το καθημερινό, που το πρότεινε η ομιλήτρια η κ. Καλλιντζή, λόγω και της εορταστικής περιόδου, και ετοιμαζόμαστε για τις επόμενες διαλέξεις, για θέματα που αφορούν τη διατροφή στην αρχαιότητα, τα σπίτια, τη ζωή της γυναίκας και του άνδρα» τόνισε κλείνοντας η κ. Καραδήμα

«Η περιποίηση από τα πρωταρχικά μελήματα του ανθρώπου»

Ακολούθως στο «βήμα» της εκδήλωσης ανέβηκε η κ. Καλλιντζή που στοιχειοθέτησε την ομιλία της τόσο σε αρχαιολογικά ευρήματα, όσο και αναφορές που σώζονται από την αρχαία γραμματεία.

Από το λούσιμο του σώματος, το πλύσιμο των μαλλιών, την ενδυμασία, την κόμμωση, το μακιγιάζ, τα αρώματα, τα διάφορα εξαρτήματα, κι ακόμη τα σκεύη και τα σύνεργα, όπως οι καθρέφτες και οι μπιζουτιέρες, η αρχαιολόγος αναφέρθηκε λεπτομερώς στον «αγώνα» για καλλωπισμό και τα στάδια που ακολουθούσαν οι κάτοικοι τούτου του τόπου αιώνες πριν. 

«Πάντα η περιποίηση ήταν από τα πρωταρχικά μελήματα του ανθρώπου και ιδιαίτερα των γυναικών που πάντα ήθελαν να φαίνονται ωραίες και υγιείς, γιατί η υγεία και ο καλλωπισμός πήγαιναν μαζί» επεσήμανε χαρακτηριστικά η κ. Καλλιντζή. Όσο για τις εορταστικές περιστάσεις και τη σημασία τους, θύμισε τα λόγια του Αβδηρίτη φιλοσόφου Δημόκριτου «Βίος ανεόρταστος μακρά οδός απανδόκευτος».

Δύο έργα σε εξέλιξη από την ΕΦΑ Ξάνθης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο περιθώριο της ομιλίας της, σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η κ. Καλλιντζή αναφέρθηκε και στα εν εξελίξει έργα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης. Πρόκειται για δύο έργα. Το πρώτο είναι η ενοποίηση σημείων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, όπως είναι ο Αρχαιολογικός χώρος των Αβδήρων, το Πόρτο Λάγος και τα αρχαία λατομεία στην περιοχή της Μάνδρας, τα οποία συνδέονται με διαδρομές που θα μπορεί να διανύσει κανείς είτε με το αυτοκίνητο είτε με το ποδήλατο, είτε κάποιες από αυτές ακόμη και με τα πόδια. Οι εργασίες του εν λόγω έργου, σύμφωνα με την προϊσταμένη, έχουν προχωρήσει και βαίνουν προς ολοκλήρωση το επόμενο διάστημα.

Το δεύτερο έργο ξεκίνησε την τελευταία διετία και αφορά την αποκατάσταση, ανάδειξη και απόδοση στο κοινό του βυζαντινού οικισμού Πολυστύλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.