«Η  Διπλη Οψη»: Μια πρωτοποριακη παρασταση του Μικρου Διακοσμου υπο την αιγιδα και χορηγια του Υπουργειου Πολιτισμου

Την παρακολούθησαν μαθητές σε Ίασμο, Κόσμιο, Σάπες και Ροδίτη

Συντελεστές της ο σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, ο συνθέτης-ποιητής Άγγελος Ζαγοριανός και η ζωγράφος–σκηνογράφος Γεωργία Γιαννοπούλου

Μια πρωτοποριακή παράσταση παρουσίασε σε σχολεία της περιοχής ο Μικρός Διάκοσμος υπό την αιγίδα και χορηγία του υπουργείου Πολιτισμού.

Καταξιωμένοι καλλιτέχνες του τόπου μας όπως ο σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίχτης Γιάννης Βουλτσίδης, ο συνθέτης-ποιητής Άγγελος Ζαγοριανός και η ζωγράφος-σκηνογράφος Γεωργία Γιαννοπούλου παρουσίασαν την πολύμορφη «Διπλή Όψη» κεντρίζοντας το ενδιαφέρον των μικρών θεατών που την παρακολούθησαν σε Ίασμο, Κόσμιο, Σάπες και Ροδίτη.

Εξηγώντας το θέμα και το περιεχόμενο της «Διπλής Όψης» ο κ. Βουλτσίδης εξήγησε  πως «κάθε τι κουβαλάει πάνω του και το αντίθετό του.  Το καλό το κακό. Ο νέος το γέρο, η φτώχεια τον πλούτο. Το φως τη σκιά. Ποτέ δεν είναι κάτι απόλυτα δεδομένο. Μπορεί  να ξεκινήσει σαν μια καλή επανάσταση και να εξελιχθεί σε σύγχρονη τυραννία. Μπορεί να ξεκινήσει σαν το Αγαμέμνονα από ψηλά και να καταλήξει στο κόκκινο χαλί της Κλυταιμνήστρας. Το πάνω μπορεί να αποδειχθεί κάτω και το πάνω κάτω. Ο χρυσός μπορεί  να αποδειχθεί λάσπη και η λάσπη χρυσός».

Όσο για τα μέσα που χρησιμοποιούνται στην παράσταση ο κ. Βουλτσίδης επεσήμανε πως «εμείς όλα αυτά τα αποδίδουμε με μια μίξη παιχνιδισμάτων. Κλασικό θέατρο σκιών, θέατρο μαριονέτας, θέατρο μάσκας, ζωντανή αφήγηση, μουσική ορχήστρα επί σκηνής. Ένας πλούτος καλλιτεχνικός που εξημερώνει και τις πιο άγριες περιπτώσεις».

Ερωτηθείς για την πρόσληψη της παράστασης από τους μικρούς θεατές ο κ. Βουλτσίδης σημείωσε πως «φυσικά, όταν έχεις να κάνεις με τα παιδιά -αν και η παράσταση αυτή δεν έχει ηλικιακό προκαθορισμό- τέλος πάντων όταν έχεις να κάνεις με παιδιά, σκοπός είναι αφού τους δώσεις τα πρώτα έντεχνα εφόδια κι ερεθίσματα να τα ανεβάσεις τα ίδια μετά, στη σκηνή για να ζήσουν από μέσα, τη θεατρική μέθεξη.

Όλα αυτά θα μου πείτε μπορούν να ενδιαφέρουν  τον σύγχρονο θεατή; Μικρό ή μεγάλο; Αλλοίμονο αν δεν τον ενδιαφέρουν. Διαφορετικά θα έχει καταλήξει ένα ακόμα θύμα της μαζικής κουλτούρας. Εμείς απευθυνόμαστε σε ζωντανούς και πάμε και τους βρίσκουμε».

Να σημειωθεί ότι την παράσταση απόλαυσαν το Δημοτικό Σχολείο Ιάσμου στις 19 Δεκεμβρίου, το δημοτικό σχολείο και το νηπιαγωγείο Κοσμίου σε δύο παραστάσεις στις 20 Δεκεμβρίου, το διαπολιτισμικό δημοτικό και το μειονοτικό δημοτικό σχολείο Σαπών σε δύο επίσης παραστάσεις στις 21 Δεκεμβρίου και τέλος το δημοτικό σχολείο Ροδίτη στις 22 Δεκεμβρίου.

Το ευχαριστώ του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου

Χαρακτηριστικό της «εντύπωσης» που έκανε σε όσους παρακολούθησαν την παράσταση είναι η ευχαριστήρια επιστολή του Δημοτικού Σχολείου Κοσμίου, προς τον Μικρό Διάκοσμο  που υπογράφει η Διευθύντρια του Σχολείου κ. Μαριγώ Παπανικολάου. Σε αυτήν αναφέρει:

«Στο πλαίσιο του έργου “Η ΔΙΠΛΗ ΟΨΗ” υπό την αιγίδα και χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού, ο Μικρός Διάκοσμος στις 20 Δεκεμβρίου 2022 παρουσίασε στο χώρο της πρώην Κοινότητας Κοσμίου, θεατρική παράταση με δωρεάν είσοδο για τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου μας.

Με την ευκαιρία της πολυθεματικής μουσικής-θεατρικής παράστασης, αναγνωρίσαμε ακόμη μια φορά την καλλιτεχνική αξία του Μικρού Διακόσμου και πιο συγκεκριμένα του κ. Γιάννη Βουλτσίδη, του οποίου η πολιτιστική προσφορά στην τοπική κοινωνία είναι δεδομένη.

Η επιλεγμένη μουσική, η ανάδειξη αξιών, όπως της προστασίας του περιβάλλοντος, η ανάδειξη μορφών θεατρικής τέχνης, όπως οι μαριονέτες και οι θεατρικές μάσκες και φυσικά η γνώριμη φιγούρα και φωνή του Καραγκιόζη, ενθουσίασαν τους μαθητές και τις μαθήτριες του Δ.Σ. Κοσμίου και ικανοποίησαν τους εκπαιδευτικούς για την παιδαγωγική αξία του θεάματος.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Βουλτσίδη, τόσο για το αξιόλογο θέαμα που προσέφερε στη σχολική μας κοινότητα, όσο κι για πολύτιμα δώρα του: δύο βιβλία παραγωγής Μικρού Διακόσμου “Ο Τρομάρας” δύο βιβλία “Μικρός τυμπανιστής”, δύο cd με μουσική “Απ’ τα αγριολούλουδα του Ηφαίστου” και δύο cd με μουσικές Καραγκιόζη».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.