«Η δικη μας Αλεξανδρουπολη»: Παρουσιαστηκε το λευκωμα για τα 100 χρονια του Συλλογου Κυριων και Δεσποινιδων Αλεξανδρουπολης

Σε επιμέλεια των Ελένης και Φωτεινής Σκάβδη

Η παρουσίαση του Ιστορικού Λευκώματος «Η δική μας Αλεξανδρούπολη» πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, 20 Σεπτεμβρίου στο Ξενοδοχείο “Grecotel Astir” στην Αλεξανδρούπολη από τον Σύλλογο Κυρίων και Δεσποινίδων Αλεξανδρούπολης σε συνδιοργάνωση του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Ένα λεύκωμα με Εισαγωγή και Επιμέλεια της Αλεξανδρουπολίτισσας συγγραφέα και δημοσιογράφου κ. Ελένης Σκάβδη, με την πολύτιμη συμμετοχή και βοήθεια στην έρευνα και την ταξινόμηση του αρχειακού υλικού  της κ. Φωτεινής Σκάβδη, η οποία διατελεί και μέλος του Δ.Σ.  του Συλλόγου, η ιστορία του οποίου καταγράφεται  στην έκδοση,  από την ίδρυσή του έως και σήμερα, και παράλληλα με την ιστορία της ίδιας της Αλεξανδρούπολης, καθώς, όπως επεσήμανε η πρόεδρος του κ. Λένα Σαμαρά – Μαυραγάνη, ο Σύλλογος ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1920 μαζί με την Πόλη.

Το λεύκωμα «Η δική μας Αλεξανδρούπολη» αποτελεί την ικανοποίηση ενός «προσωπικού στοιχήματος» όπως το χαρακτήρισε η κ. Σαμαρά τόσο δικό της όσο και συνολικά των μελών του Συλλόγου, που κατέστη εφικτή χάρη στην ακούραστη εργασία των κ.κ. Ελένης και Φωτεινής Σκάβδης, των ανθρώπων που συνέδραμαν με το αρχειακό τους υλικό αλλά και της κ. Λουκίας Σαράντη χάρη στη συνεισφορά της οποίας απέκτησε «σάρκα και οστά». Ένα λεύκωμα που άλλωστε είναι αφιερωμένο στον πατέρα της Θανάση και τον αδερφό της Γιώργο Σαράντη.  Η ίδια στον σύντομο χαιρετισμό της, επεσήμανε ότι  τα «100 χρόνια παρουσίας του Συλλόγου είναι τα 100 χρόνια παρουσίας της πόλης».

Για το λεύκωμα μίλησαν οι κ.κ. Ελένη Σκάβδη και Φωτεινή Σκάβδη, καθώς και ο καθηγητής χειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ.Κωνσταντίνος. Ρωμανίδης, ενώπιον πολυπληθούς κοινού που έδωσε το παρών.

Μεταξύ άλλων το παρών έδωσαν ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμος, ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης, ο Βουλευτής Έβρου κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κ. Αθανάσιος Τσώνης, ο επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πόλη & Πολίτες» και πρώην δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ.Βαγγέλης Λαμπάκης,  η ιδρύτρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης κ. Αγγέλα Γιαννακίδου,  ο ερευνητής κ.Θεόδωρος Ορδουμποζάνης κ.α.

Γιάννης Ζαμπούκης

«Ένα λεύκωμα που αποθησαυρίζει πρόσωπα, φωνές, εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μελωδίες της δικής μας Αλεξανδρούπολης»


«Τα τελευταία 100 χρόνια στη δική μας Αλεξανδρούπολη, υπάρχετε όλες εσείς, τα μέλη του Συλλόγου, που από την γέννησή του αναζητήσατε και βρήκατε τον άνθρωπο, που έχει ανάγκη και με αξιοθαύμαστο τρόπο καταφέρατε να κληροδοτείται από γενιά σε γενιά αυτό το μεγαλείο ψυχής» ανέφερε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης κ. Γιάννης Ζαμπούκης για να υπογραμμίσει απευθυνόμενος προς τα μέλη του Συλλόγου πως «καταφέρατε επί 100 χρόνια να διατηρείτε άσβεστο το πάθος της προσφοράς».

«Οι δράσεις σας ήταν και είναι συνδεδεμένες με λέξεις μαγικές, με λέξεις που δομούν ένα ύψιστο ξεχωριστό αξιακό σύστημα: αξιοπρέπεια, ήθος, αγάπη, ανακούφιση, αλτρουισμός, φροντίδα, αλληλεγγύη» ανέφερε υπογραμμίζοντας πως το λεύκωμα, μέσα από τις ιστορίες των γυναικών πρωταγωνιστριών του «αποθησαυρίζει πρόσωπα, φωνές, εικόνες, ήχους, χρώματα, γεύσεις και μελωδίες της δικής μας Αλεξανδρούπολης, και συνθέτουν τις μεγάλες εικόνες αυτού του παλαιού αλλά και σύγχρονου μωσαϊκού».

«Αγγίξατε και αγγίζετε τις ζωές των συμπολιτών μας και μας κάνετε να νοιώθουμε ασφαλείς, ότι αν κάτι συμβεί σε εμάς, θα μας σφίξετε το χέρι, θα μας δώσετε αισιοδοξία και θα μας στηρίξετε έμπρακτα, γεγονός που σπανίζει στην ανθρωπότητα» σημείωσε για να καταλήξει κάνοντας λόγο για έναν Σύλλογο που αποτελεί «ακλόνητο θεμέλιο της δικής μας Αλεξανδρούπολης που αντιστέκεται σθεναρά στην κοινωνική κρίση που αντιμετωπίζει η παγκόσμια κοινότητα».

Δημήτρης Πέτροβιτς

«Το λεύκωμα αυτό μας επαναφέρει στην πραγματικότητα για το πώς ξεκίνησε, πού βρίσκεται και πού πρέπει να πάει η Αλεξανδρούπολη»

Στις ιστορίες των γυναικών του Συλλόγου που είναι απόλυτα συνυφασμένες με την ιστορία της πόλης, αναφέρθηκε στον χαιρετισμό του και ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, ο οποίος έκανε εκτενή αναφορά στη γνωστή αλλά και στην αθέατη δράση του Συλλόγου. Αναφερόμενος στο λεύκωμα ο ίδιος έκανε λόγο για ένα πόνημα «που μας επαναφέρει σε μία πραγματικότητα για το πώς ξεκίνησε, πού βρίσκεται, πού πάει και πού πρέπει να πάει η Αλεξανδρούπολη» για να στείλει τέλος το μήνυμα πως «δεν θα πρέπει να ξεχνούμε την ιστορία του τόπου μας αλλά πάνω σε αυτήν να οικοδομούμε το αύριο».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.