Η αναγκη του ανθρωπου για επικοινωνια στην ψηφιακη εποχη

Στο βιβλίο του Γιώργου Μαυρίδη «Από τις σπηλιές στο TikTok – Μία σύντομη εξιστόρηση της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία»

«Δεν μπορούμε φυσικά να ζήσουμε  χωρίς την  τεχνολογία,  αλλά μπορούμε να ζήσουμε  με έναν πιο παραγωγικό  και πιο δημιουργικό  τρόπο μέσα  σε αυτές τις ψηφιακές σπηλιές»

Το παράδοξο του ότι ενώ τα νέα μέσα φαίνεται να μας φέρνουν πολύ κοντά, στην πραγματικότητα μας αποξενώνουν ακόμα περισσότερο, πραγματεύεται στο νέο του βιβλίο του «Από τις σπηλιές στο TikTok – Μία σύντομη εξιστόρηση της ανάγκης του ανθρώπου για επικοινωνία» ο Ξανθιώτης δημοσιογράφος κ. Γιώργος Μαυρίδης.

Ο κ. Μαυρίδης μίλησε στο Ράδιο Παρατηρητής για το νέο του βιβλίο, και τον τρόπο που τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν επηρεάσει όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, χρησιμοποιώντας την έμφυτη ανάγκη για επικοινωνία των ανθρώπων για το κέρδος.

Διαχρονική η ανάγκη του ανθρώπου για επικοινωνία

Το νέο βιβλίο, σημείωσε, έρχεται ουσιαστικά σαν συνέχεια του προηγούμενου του, με τίτλο «Οι άνθρωποι που τράβηξαν την πρίζα», που διαπραγματευόταν το ζήτημα των εξαρτήσεών μας από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και την τεχνολογία.

Στο «Από τις σπηλιές στο TikTok» εμβαθύνει στο κομμάτι της επικοινωνίας, πώς δηλαδή επικοινωνούμε  σήμερα στην ψηφιακή εποχή, ξεκινώντας από μια ιστορική αναδρομή πώς επικοινωνούσε διαχρονικά ο άνθρωπος, τι μέσα χρησιμοποιούσε, ποιο ήταν το νόημα της επικοινωνίας παλαιότερα και  πώς καταλήγουμε στο σήμερα,  στο TikTok.

Χρησιμοποίησε την συγκεκριμένη πλατφόρμα, γιατί έχει καταφέρει μέσα σε πολύ  σύντομο χρονικό διάστημα να αναρριχηθεί πολύ ψηλά, προσελκύοντας πολλούς χρήστες και δημιουργώντας ένα νέο μοντέλο στο πώς επικοινωνούμε ψηφιακά.

Το βιβλίο ξεκινάει πρακτικά από την εποχή των σπηλαίων, όταν οι άνθρωποι  έβγαιναν για να κυνηγήσουν και γυρνώντας στις σπηλιές τους αυτό που τους ικανοποιούσαν την ανάγκη να εκφραστούν, δημιουργώντας τοιχογραφίες στους τοίχους με το φαγητό τους, αλλά και τη διαδικασία του κυνηγιού, μηνύματα τα οποία έμειναν μέχρι και σήμερα. 

Αυτό δεν διαφέρει από σήμερα, που μπορεί να μην βγαίνουμε  για κυνήγι, έχουμε ακόμα όμως την ανάγκη να αποτυπώσουμε το φαγητό μας, και να το δείξουμε στις ψηφιακές σπηλιές αυτή τη φορά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και το διαδίκτυο ευρύτερα.

Δέσμιοι των εντυπώσεων

Το βιβλίο απευθύνεται σε όλους, σημείωσε, γιατί η κυριαρχία των μέσων κοινωνικής  δικτύωσης, των κινητών τηλεφώνων, του διαδικτύου, είναι τόσο έντονη στην καθημερινότητά, που πολλές  φορές δεν γίνεται και  αντιληπτή, γιατί δεν  γίνεται ορατή.

Για αυτό και στο βιβλίο του χρησιμοποιεί την αλληγορία του Πλάτωνα με την σπηλιά, με τους φυλακισμένους να είναι πάντα δέσμιοι των εντυπώσεων τους, και πως εμείς σήμερα θα πρέπει να βγούμε από τις ψηφιακές πλέον σπηλιές.

«Δεν μπορούμε φυσικά να ζήσουμε χωρίς την τεχνολογία, αλλά μπορούμε να ζήσουμε με έναν πιο παραγωγικό και πιο δημιουργικό τρόπο μέσα σε αυτές τις ψηφιακές σπηλιές και όχι έτσι όπως ζούμε σήμερα που  κυριαρχεί ο τοξικός λόγος, η διαδικτυακή βία, τα trends που μπορεί να γίνουν επικίνδυνα για τα παιδιά και για όλους μας.

Απαραίτητη η εκπαίδευση για τον νέο αυτό κόσμο

Αυτό που του πυροδότησε την ενασχόλησή του με το ζήτημα ήταν πως και ο ίδιος, όταν χρειάστηκε να ασχοληθεί ερευνητικά με την πλατφόρμα του Tik Tok, κατέληξε να αφιερώνει πάρα  πολύ χρόνο  σε πράγματα τα οποία μπορεί να είχαν ένα παροδικό  ενδιαφέρον, αλλά  δεν  είχανε ουσία.

Αυτός λοιπόν είναι ο κύριος  προβληματισμός που πραγματεύεται στο βιβλίο, το ζήτημα της ουσίας, δηλαδή πόσο ουσιαστική είναι η επικοινωνία μας σήμερα και πόσο πραγματικά την έχουμε ανάγκη.

Η λύση στο ζήτημα δεν είναι κατά τη γνώμη του η απαγόρευση, αλλά να εκπαιδευτούν όλοι, από τις μεγαλύτερες μέχρι τις μικρότερες ηλικίες, να αρχίσει να μπαίνει ο «εγγραμματισμός» στα σχολεία για την ψηφιακή τεχνολογία και τη σύγχρονη ψηφιακή τεχνολογία. «Πρέπει να εκπαιδευτούν τα παιδιά στο να χρησιμοποιούνε σωστά και παραγωγικά τα μέσα  κοινωνικής δικτύωσης  και το διαδίκτυο» ανέφερε.

Κόπωση από τον βομβαρδισμό των πληροφοριών

Μέσα από την ανταπόκριση στο βιβλίο παρατήρησε πως πολλοί άνθρωποι  προβληματίζονται για  αυτά τα ζητήματα, ειδικά για τα παιδιά και τη νέα γενιά για το  πώς έχει απορροφηθεί τόσο από την τεχνολογία.

Όμως και οι μεγαλύτεροι φέρουν ευθύνη, μιας και έχουν δώσει τον ρόλο της πιπίλας  στο κινητό, για να απασχοληθεί το παιδί.  «Όταν εμείς οι ίδιοι  δεν  είμαστε σε θέση  να αντιμετωπίσουμε όλο αυτό που επικρατεί  σήμερα  στο διαδίκτυο,  πόσο μάλλον δεν μπορούν τα παιδιά τα οποία  έρχονται σε επαφή με την  τεχνολογία χωρίς να έχουνε καν  εκπαιδευτεί» ανέφερε, την ώρα που οι αλλαγές έρχονται με μεγάλη ταχύτητα.

Θεωρεί πάντως πως υπάρχουν πλέον άνθρωποι που έχουν αρχίσει να κουράζονται από αυτή την κατάσταση, και αναζητούν τρόπους να περάσουν  περισσότερο  χρόνο μακριά  από οθόνες και να  έρθουν  σε επαφή  με τη φύση και το συνάνθρωπό τους. «Πιστεύω ότι είμαστε σε ένα  κομβικό  σημείο, ίσως  και στο μεταίχμιο,  πού  θα θέλουμε  εμείς  να κατευθύνουμε το  μέλλον μας» σημείωσε, τόσο στο κομμάτι  της επικοινωνίας, που πραγματεύεται το βιβλίο, αλλά  και  ευρύτερα σε πάρα  πολλούς άλλους κλάδους, στην πολιτική, στην κοινωνία, στην υγεία, που εξαρτώνται από την τεχνολογία.

Σταδιακά δόθηκε η δύναμη στα μέσα

Άλλωστε όπως τονίζει και στο βιβλίο του, το Tik Tok δεν φύτρωσε ξαφνικά, αλλά πάτησε στις άλλες πλατφόρμες και τις πρακτικές που τις άφησαν  ανεξέλεγκτες.

Ακόμη και  η δημοσιογραφία έχει προσαρμοστεί τα τελευταία χρόνια στη λογική των social  media, και έχει αλλάξει ακόμη και η μορφή και το περιεχόμενο του  παραγόμενου  δημοσιογραφικού λόγου, ούτως ώστε να είναι ελκυστικό για τις μηχανές αναζήτησης, για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να μπορεί να φτάνει  σε όσο  το δυνατόν περισσότερους χρήστες.

«Μπαίνουμε σε μια διαδικασία της πολύ γρήγορης μετάδοσης πληροφοριών  και της αναμετάδοσης πληροφοριών χωρίς καν να  διασταυρωθεί μια πληροφορία» όχι μόνο από την πλευρά των δημοσιογράφων, αλλά και από το κομμάτι των χρηστών, οι  οποίοι έχουνε μετατραπεί κι αυτοί σε παραγωγοί και δημιουργοί πληροφοριών και ειδήσεων στο δίκτυο. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.