Η αγαπη των μελων του Πολιτιστικου Μορφωτικου Συλλογου Αρσακειου κρατα το χωριο ζωντανο

Ενδιαφέρον του ΟΤΕ History για το έθιμο της Τζαμάλας του χωριού

Ο Πολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος Αρσακείου «το Ευθύμιο» (Θμυκιό) πραγματοποιεί την ετήσια κοπή Βασιλόπιτας και παράλληλα τον καθιερωμένο Αποκριάτικο χορό. Πρόκειται για μία εκδήλωση που γίνεται κάθε χρόνο το Σαββατοκύριακο πριν την Καθαρά Δευτέρα από τα μέλη του δραστήριου διοικητικού συμβουλίου του χωριού που έχουν σαν στόχο τη διατήρηση της παράδοσης και της ζωντάνιας στο βαθμό του επιτρεπόμενου στο Αρσάκειο Σαπών. 

Δημήτρης Κοτσάκης «Η οικονομική κρίση έστρεψε τον κόσμο στο χωριό και στην παράδοση» 

Για αυτήν την εκδήλωση αλλά και γενικά για τις δράσεις του Πολιτιστικού Μορφωτικού Συλλόγου Αρσακείου μίλησε ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημήτρης Κοτσάκης, ο οποίος με μεράκι και με αγάπη προς τον τόπο που μεγάλωσε κατάφερε να συσπειρώσει τους απανταχού Θμυκιώτες και να τους οργανώσει. « Η οικονομική κρίση έφερε τον κόσμο πιο κοντά στην παράδοση, στα χωριά του και αυτό διατήρησε ευτυχώς τα έθιμα γιατί έτειναν να εξαφανιστούν» ήταν τα πρώτα λόγια του κ. Κοτσάκη, όταν τον συναντήσαμε και συμπλήρωσε λέγοντας πως «το χωριό δίνει μεγαλύτερες μάχες από την πόλη. Στα χωριά παλεύουμε με νύχια και με δόντια για να μην σβήσουν αυτά καθ αυτά και μαζί τους οι παραδόσεις των προγόνων μας». Αυτό είναι και το κίνητρο σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Συλλόγου έτσι ώστε να δουλεύουν προκειμένου να κρατήσουν το χωριό ζωντανό και μέσα από τις δράσεις που κάνουν να διασκεδάσει ο κόσμος και γενικά λίγο να ξεχαστεί από τα προβλήματα της καθημερινότητας. 

«Η πιο συγκινητική στιγμή ήταν όταν πήγαμε στα μέρη των παππούδων μας» 

Ο κ. Κοτσάκης παρέθεσε στη συνέχεια τις δράσεις που έχει κάνει ο Σύλλογος τα τελευταία χρόνια, αφιερώνοντας πολύ προσωπικό χρόνο. «Φτιάξαμε το Λαογραφικό Μουσείο, το συμμαζέψαμε και συγκεντρώσαμε ρούχα, τα οποία ήταν οι φορεσιές των προγόνων μας» είπε αρχικά ο κ. Κοτσάκης και συμπλήρωσε πως «οι δράσεις μας είναι πολιτιστικές που βασίζονται στα ήθη και έθιμα του χωριού». Εμφανώς συγκινημένος θυμήθηκε την πιο όμορφη στιγμή όλων αυτών των χρόνων ενασχόλησης με τον Σύλλογο του Αρσακείου «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη στιγμή που επισκεφτήκαμε το χωριό, από το οποίο ήρθαν οι παππούδες μας το 1922, το Ευθύμιο(Θμύκιο). Όταν πήγαμε στο χωριό, οι στιγμές δεν περιγράφονται με λέξεις, όλοι συγκινηθήκαμε, ανατριχιάσαμε πραγματικά».

«Το ΟΤΕ History θέλησε να προβάλλει το έθιμο της Τζαμάλας» 

Ο κ. Κοτσάκης αποκάλυψε πως το έθιμο της Τζαμάλας, που πραγματοποιείται κάθε Νοέμβριο, αποτέλεσε αντικείμενο ενδιαφέροντος από το ΟΤΕ History, το οποίο ήθελε να προβάλλει το έθιμο. «Δυστυχώς μας ενημέρωσαν μόλις ένα μήνα πριν το έθιμο και δεν προλάβαμε να προετοιμαστούμε. Δεν αποκλείεται όμως να γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο 2019» επισήμανε ο κ. Κοτσάκης και συμπλήρωσε εξηγώντας τη σημασία του ότι «πρόκειται για ένα έθιμο του οργώματος και της σποράς, το οποίο έφεραν οι πρόγονοί μας από την πατρίδα». 

«Η παρουσία 260 μελών σε ένα πολύ μικρό χωριό φανερώνει την αγάπη για την παράδοση» 

Ερωτηθείς για την ανταπόκριση που υπάρχει στο κάλεσμα του Συλλόγου, ο κ. Κοτσάκης με υπερηφάνεια σημείωσε πως ο Σύλλογος αυτήν τη στιγμή μετρά 260 μέλη, τα οποία δουλεύουν ακούραστα και με αγάπη για τον τόπο τους έχοντας δημιουργήσει μια ισχυρή ομάδα. «Σε κάθε κάλεσμα δίνουμε όλοι δυναμικό παρών» τόνισε ενώ παράλληλα προετοιμάζονται για το αντάμωμα Θμυκιωτών που γίνεται κάθε καλοκαίρι. «Οι πρόγονοι μας όταν ήρθαν στα μέρη μας το 1922 μοιράστηκαν σε πολλά χωριά της Βορείου Ελλάδος μέχρι τις Σέρρες. Έτσι κάνουμε κάθε χρόνο το αντάμωμα για να βρισκόμαστε στις περιοχές αυτές» συμπλήρωσε ο κ. Κοτσάκης και ενημέρωσε πως  φέτος το αντάμωμα θα γίνει στο Γεφυρούδι Σερρών.
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.