Hervé This & Pierre Gagnaire, «η Μαγειρικη ειναι αγαπη, τεχνη, τεχνικη», Μεταφραση: Αιμιλιος Βεζης, Εκδοσεις Πολις, Αθηνα 2016

Το βιβλίο των Hervé This και  Pierre Gagnaire  με τίτλο «η  Μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική», είναι το βιβλίο που συστήνουμε ανεπιφύλακτα ως το καλύτερο χριστουγεννιάτικο δώρο σε φίλους, γυναίκες και άντρες, που γοητεύονται από την ερμητικά ακόμη κλειστή -και ολίγον περισσότερο προσβάσιμη πλέον μέσω του συγκεκριμένου πονήματος-  πανδαισία του κόσμου της μαγειρικής. Συναίσθημα πιθανόν οικείο σε όσους αγαπούν να «γεννούν»-  να δημιουργούν δηλαδή, να  ψάχνουν συνδυασμούς χρωμάτων αρωμάτων και εικόνων, εκκινώντας από τη μαγική  αυτονομία του κόσμου των υλικών…
 

«η Μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική», ή ο κόσμος της μαγειρικής και της κουζίνας από δυο chef, όπως πραγματικά είναι… Γεμάτος νου, σκέψη, καλαισθησία, ιστορία τέχνης και …μαθηματικά. Ένας εκπληκτικός κόσμος από μια έκδοση που πραγματικά είναι προϊόν κουζίνας… Έχει «μαγειρευτεί», από την επιλογή της ποιότητας του χαρτιού της μέχρι το μελάνι των γραμμάτων της και τα χρωματιστά μεσόφυλλα που διαχωρίζουν τα κεφάλαια…
 
Εκλεκτό τω όντι δώρο!!!τ.β.-κ.
 
Υ.γ.: Για το βιβλίο ακολουθεί κείμενο παρουσίασής του από τη Μαρίνα Τσικλητήρα και τη Realnews. 
 
«Ένα βιβλίο με τον τίτλο «η Μαγειρική είναι αγάπη, τέχνη, τεχνική» είναι πράγματι ένα βιβλίο μαγειρικής; Η απάντηση είναι και ναι και όχι. Όχι, αν περιμένετε να βρείτε ένα ακόμη βιβλίο συνταγών, που για κάθε φαγητό υπάρχει κατάλογος υλικών, με τις ακριβείς δοσολογίες τους και ένας λεπτομερής τρόπος εκτέλεσης. Ναι, αν για εσάς το πρόβλημα της μαγειρικής συνίσταται στο πώς θα φτιάξετε ένα φαγητό, πώς θα το τοποθετήσετε στο πιάτο, με τι θα το συνοδεύσετε. Δηλαδή, αν θέλετε να ξεπεράσετε τη μαγειρική και να φτάσετε στον τομέα της γαστρονομίας. Έτσι, το θέμα της μαγειρικής μετασχηματίζεται και καταλήγει να είναι ένα θέμα αισθητικής. Στις συνταγές αυτές, λοιπόν, δεν υπάρχει ούτε κατάλογος των υλικών, ούτε η ακριβής δοσολογία τους, ούτε μια λεπτομερής μέθοδος εκτέλεσης. Πρόκειται περισσότερο για ιδέες συνταγών. Εδώ ακριβώς έγκειται η μεγάλη αξία του βιβλίου. Δεν στριμώχνει τον μάγειρα στα στενά καλούπια μιας κλασικής συνταγής, του στυλ «3 λεπτά και 10 δευτερόλεπτα βράσιμο». Αντίθετα, τον αφήνει ελεύθερο και τον προτρέπει να δοκιμάσει παραλλαγές της συνταγής, αλλάζοντας τα υλικά ή/και τον τρόπο εκτέλεσης. Μπορεί έτσι να καταλήξει σε κάτι ακόμη πιο ωραίο, δηλαδή πιο νόστιμο.
 

Η έκδοση υπογράφεται από δύο αληθινούς μετρ: τον διάσιμο χημικό Εβρέ Τις και τον τοπ σεφ στον πλανήτη, Πιερ Γκανιαίρ. Ο Τις δημιούργησε το 1988 με τον Νικολά Κιρτί τη μοριακή γαστρονομία, την οποία και προσδιόρισαν ως επιστημονικό κλάδο. Σήμερα υπάρχουν πολλά βιβλία του ίδιου και άλλων πάνω στην επαναστατική (και πεντανόστιμη) ανακάλυψή του. Ο Γκανιαίρ, διάσημος σεφ με εστιατόρια στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στο Βερολίνο, στο Τόκιο, στο Χονγκ Κονγκ και αλλού, αναδείχθηκε το 2015 ως ο μεγαλύτερος μάγειρας του κόσμου από 512 σεφ που απάντησαν σε μια έρευνα του περιοδικού “Le Chef”. Στον ιστότοπό του (www.pierregagnaire.com) γράφει: «Η μαγειρική δεν μετριέται με όρους της παράδοσης ή του μοντερνισμού. Θα πρέπει σε αυτή να διαβάσουμε το ισχυρό συναίσθημα του μάγειρα». Αυτό μας δίνει την πεμπτουσία της διαδικασίας που ακολουθεί ο Π. Γκανιαίρ: αγάπη γι’ αυτό που φτιάχνει και γι’ αυτόν που θα το γευτεί.»
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.