ΒΟΥΚΟΛΙΚΗ ΔΙΑΤΑΡΑΧΗ: Γνωριμια με τη «διαταραγμενη» μουσικη τετραδα απο τη Θεσσαλονικη

Όταν ο ηλεκτρισμός συνάντησε την παραδοσιακή μουσική...

Η «Βουκολική Διαταραχή» είναι μία μουσική παρέα που ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη και τα τελευταία χρόνια ακολουθεί μία πολιτική επιδρομών, που βασικό στόχο έχει την διατάραξη του πληθυσμού απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Στο πλαίσιο ενός άκρως καρναβαλικού tour, έκανε την επίσκεψή της στη Θράκη, με δύο live σε Αλεξανδρούπολη και Ξάνθη και μία στάση στην Κομοτηνή και στο στούντιο του ραδιοφώνου του Παρατηρητή!

Η Κομοτηνή μπορεί να μην διαταράχθηκε ζωντανά σε κάποια live εμφάνιση της «Βουκολικής Διαταραχής», αλλά πρόκειται να διαταραχθεί μέσω των αποκαλύψεων και των βαρύγδουπων- θα έλεγε κανείς- δηλώσεων ετούτης της συνέντευξης.

Η Όλγα Ιωαννίδου ρωτάει και το ρόστερ της «Βουκολικής Διαταραχής» απαντά! Το ρόστερ απαρτίζεται από τον Φίλιππο Φασούλα, τον Βασίλη Γιαννούση , τον Γιωργή Σηφάκη και τον Χρήστο Παπά-Κρεμμύδα.

Συνεχίστε την ανάγνωση, με δική σας ευθύνη!

Η σύσταση της «Βουκολικής Διαταραχής», τα πρώτα live και η επίσκεψη στη Θράκη

ΠτΘ: Για να κάνουμε λίγο τις συστάσεις, πείτε μου πώς και πότε συστάθηκε η «Βουκολική Διαταραχή»;

Β.Δ.: Στα πανεπιστημιακά έδρανα δημιουργήθηκε η ιδέα, η έννοια της «Βουκολικής Διαταραχής». Ήμασταν φοιτητές, παίζαμε σε πανεπιστημιακά γλέντια. Το λαούτο μας, ο κ. Γιωργής Σηφάκης είχε ήδη μία συμμορία που έπαιζαν μουσική, τους «Σαν από πριν και από μετά». Σταδιακά και ύπουλα παρεισφρήσαμε στη συμμορία τους και τρέψαμε σε φυγή τα προηγούμενα μέλη.

Καταλάβαμε ότι υπάρχει μία κοινή διαταραχή που μας διαπερνά όλους και κάπως έτσι αποφασίσαμε εμείς οι τέσσερις να τα σπάμε παρέα! Και φυσικά βήμα βήμα έγινε και λίγο πιο ηλεκτρικό το πράγμα. Η κιθάρα έγινε μπάσο και το νταούλι έγινε τύμπανα.

Το πρώτο μας live έγινε στο αίθριο του Πολυτεχνείου στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου βρεθήκαμε και οι τέσσερις μαζί, βγάλαμε το όνομα και αποφασίσαμε να γίνει πιο μόνιμο όλο αυτό. Και κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία, μέσα στην καρδιά του ΑΠΘ.

ΠτΘ: Πώς ήταν η επίσκεψή σας στη Θράκη;

Β.Δ.: Πολύ φιλόξενη η Θράκη! Πρώτη φορά ήρθαμε στην Αλεξανδρούπολη. Παλιότερα είχαμε φτάσει μόνο μέχρι την Ορεστιάδα! Επιστρέψαμε λοιπόν και έχουμε κάτι τρελούς δικούς μας που δημιούργησαν ένα πολύ ζεστό κλίμα στην Αλεξανδρούπολη!

Στο στούντιο του ραδιοφώνου του Παρατηρητή

Η «στροφή στην παράδοση», η σύμπραξη με τους «Κοινούς Θνητούς» και το touring

ΠτΘ: Παρατηρείται τα τελευταία χρόνια μία «στροφή» στην παράδοση και από νεότερες ηλικιακά ομάδες που επιλέγουν το παραδοσιακό και το ρεμπέτικο ως τρόπο διασκέδασης. Εσείς που το βλέπετε και από μέσα, είναι όντως στροφή ή δεν σταμάτησε να υπάρχει ποτέ η προτίμηση αυτή και απλά είναι πιο έντονη τα τελευταία χρόνια λόγω και της μεγάλης εκπροσώπησης του ρεπερτορίου αυτού από νέα μουσικά σχήματα;

Β.Δ.: Στην αρχή όταν ξεκινάς το βλέπεις σαν κάτι πρωτόγνωρο… Σίγουρα υπήρχαν και παρέες πιο παλιά που ήταν κοινωνοί αυτού του είδους.  Η Θεσσαλονίκη άλλωστε έχει παράδοση στο ρεμπέτικο. Το παραδοσιακό μπήκε και πάλι στις παρέες του πιο εναλλακτικού κόσμου και στις μικρότερες ηλικίες. Τα παιδιά που είναι από την επαρχία έχουν το παραδοσιακό σαν άκουσμα, απλά δεν το έχουν  στο μυαλό τους με τον τρόπο που το παρουσιάζουν πλέον τα νέα σχήματα σε καφενεία, σε μαγαζιά και σε μουσικές σκηνές.

ΠτΘ: Ο κόσμος στην επαρχία έχει πράγματι στα αυτιά του την παραδοσιακή μουσική. Τώρα που πρόσφατα παίξατε στην Αθήνα τι έγινε εκεί με τον κόσμο, πώς ήταν το live στην πρωτεύουσα;

Β.Δ.: Στην Αθήνα παίξαμε με τους «Κοινούς Θνητούς» στα πλαίσια της κοινής μας περιοδείας και το live είχε πραγματικά φοβερή ανταπόκριση! Πλέον η παραδοσιακή μουσική έχει μπει πολύ έντονα στο ρεύμα. Και στις μεγάλες πόλεις, όπως Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η παραδοσιακή μουσική ακόμα και σε «συναυλιακή έκδοση» έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση.

ΠτΘ: Πώς ήταν η περιοδεία με τους «Κοινούς Θνητούς» ;

Β.Δ.: Πριν ξεκινήσουμε σκεφτόμασταν πώς θα ταιριάξει όλο αυτό, αλλά τελικά ήταν πολύ όμορφη η σύμπραξη με το έθνικ-χοπ των «Κοινών Θνητών. Έγινε πολύ φυσικά η αλλαγή μέσα στο live. Παρόλο που είναι διαφορετικό το μουσικό είδος, επειδή με τα παιδιά μας συνδέει προσωπική φιλία και λόγω αντίληψης και ταύτισής μας σε πολλά ζητήματα, αλλά κι επειδή το χιπ- χοπ των «Κοινών Θνητών» περιλαμβάνει και φυσικά όργανα και τα παιδιά ασχολούνται και με το ρεμπέτικο, ταίριαξε όλο αυτό. Γυρίσαμε πολλά μέρη και ζήσαμε πολύ όμορφες στιγμές!

ΠτΘ: Πώς είναι το ταξίδι με τόσες πολλές στάσεις σε διαφορετικές πόλεις σε τόσο κοντινές μεταξύ τους ημερομηνίες;

Β.Δ.: Από τη μία υπέροχο, γιατί μετά από χρόνια συναντάς κόσμο που έχεις να δεις καιρό. Φίλους, μουσικούς που είτε έχουν γυρίσει στις πόλεις τους είτε είναι κόσμος που ακούει ήδη «Βουκολική Διαταραχή» είτε και νέος κόσμος που γνωρίζεις δίπλα σε αυτούς. Είναι κάθε μέρα μία καινούργια ιστορία, μία καινούργια περιπέτεια!

Στην Ελλάδα δεν έχουμε συνηθίσει το touring. Είναι κάτι πολύ δύσκολο, γιατί έχουμε μικρά αστικά κέντρα, που δεν μπορούν εύκολα να στηρίξουν καταστάσεις πολλών σχημάτων να γυρίζουν την Ελλάδα. Οπότε είναι και μία απόφαση που την παίρνεις και αυτό που θα κερδίσεις είναι η εμπειρία και οι σχέσεις που θα δημιουργήσεις με τους ανθρώπους. Είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και θα έχουμε και μία ιστορία να λέμε και στα παιδιά μας…

Η καραντίνα και η επιστροφή στην «κανονικότητα»

ΠτΘ: Πώς ζήσατε την κατάσταση με τον κορονοϊό και την καραντίνα, την σιωπή της μουσικής και όλα όσα ζήσαμε το προηγούμενο διάστημα;

Β.Δ.: Την πρώτη περίοδο που ήταν και πιο άγνωστο το πράγμα, επειδή είχαμε και πολύ τρέξιμο το προηγούμενο διάστημα ήταν μία περίοδος ξεκούρασης και ηρεμίας από τη δουλειά. Τώρα πλέον είναι αποκαρδιωτικό το άνοιξε-κλείσε. Ειδικά αυτό που έγινε τα Χριστούγεννα, που παίξαμε 22 και 23 Δεκέμβρη και βγήκε ανακοίνωση στις 23 ότι από την επομένη κόβονται όλα! Γενικά έχει αλλάξει όλη μας η ζωή.

ΠτΘ: Ο κόσμος πώς είναι; Μπορεί ένα live της «Βουκολικής Διαταραχής» να πραγματοποιηθεί χωρίς χορό;

Β.Δ.: Το κάναμε μία φορά και στα πρώτα 15 λεπτά του live νόμιζες ότι θα έρθουν τα επιθετικά ελικόπτερα του στρατού. Δεν γίνεται να συμβεί. Το είδαμε φέτος που κάναμε ένα live όταν τα μέτρα για τον κορονοϊό βρίσκονταν ακόμη στο peak τους, στην πλαζ Αρετσούς στη Θεσσαλονίκη, ότι απλά δεν μπορεί να τηρηθεί η συνθήκη όσο και αν ο κόσμος φοβάται να πιαστεί με κάποιον που θα είναι δίπλα δίπλα. Πρακτικά τελειώνει το live πολύ νωρίτερα και κάνεις συνεχώς παρατηρήσεις από το μικρόφωνο. Είναι γενικά μία συνθήκη πολύ διαταραγμένη ακόμα και για τη «Βουκολική Διαταραχή»!

Φ.Φ.: Μου ζητούσαν να πω από το μικρόφωνο στον κόσμο να μη χορεύει. Μου ζητούσαν να αναιρέσω τον σκοπό ύπαρξης της μπάντας!

«Έχουμε φτιαχτεί για να διαχέουμε διαταραχή»

Ο δίσκος και η ηχογράφηση στο Ηλιοτρόπιο

ΠτΘ: Ο δίσκος, ωστόσο βγήκε πριν εμφανιστεί ο κορονοϊός…

Β.Δ.: Τώρα θέλεις να βγάλουμε τα μαντήλια και να κλαίμε.

Προ covid ήμασταν έτοιμοι για το πρώτο tour της μπάντας, που προγραμματίζαμε να γίνει τον Μάρτιο του 2020, ενώ είχαμε ήδη κάνει το πρώτο μας live – παρουσίαση δίσκου τον Φλεβάρη στη Θεσσαλονίκη και είχαμε παίξει και μαζί με “Thrax Punks”. Μετά από αυτά ήμασταν έτοιμοι να “βγούμε”, αλλά ήρθε ο κορονοϊός… Ξεκινήσαμε με τη σκέψη ότι θα το αναβάλλουμε για δύο μήνες και οι δύο μήνες τελικά έγιναν δύο χρόνια και ακόμη είμαστε σε μία συνθήκη που δεν έχει κανονικοποιηθεί.

ΠτΘ: Πώς πήρατε την απόφαση για την κυκλοφορία του δίσκου;

Β.Δ.: Κάθε μπάντα που ξεκινάει θέλει να κάνει κάτι και δισκογραφικά. Θέλαμε κάτι χειροπιαστό και το κάναμε. Από ‘κει και πέρα οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν προχωρήσει πολύ γρήγορα. Κάποια καινούργια laptop δεν έχουν πλέον θέση για cd…

Επειδή όμως το γνωρίζαμε όλο αυτό το ζήτημα, είπαμε τον δίσκο «Επιλογές Δημοτικά». Το κάναμε σαν να είναι ένα αντιγραμμένο cd με την σκέψη ότι κάποιος ακούει cd μόνο στο αμάξι, όπως παλιά που θα πήγαινες διακοπές και θα έκανες ένα cd με επιλογές… Είναι όμως πολύς και ο κόσμος που έχει μεγάλες δισκοθήκες από παλιά και που συνεχίζει να είναι πιστός. Το παράδοξο και ευτυχές ταυτόχρονα είναι ότι έχουμε κάτι παράξενες παραγγελίες από εξωτερικό, όπως Ηνωμένο Βασίλειο, Νορβηγία, Πολωνία κλπ. 

«Έχουμε μια ανεξάντλητη δισκογραφία αιώνων»

ΠτΘ: Τι έγινε στο «Πανκτσένο» και την ηχογράφηση στο Ηλιοτρόπιο;

Β.Δ.: Το «Πανκτσένο» είναι ένα τραγούδι που έχει γράψει ο Γιώργος. Εκεί στο Ηλιοτρόπιο έγινε μία πολύ ωραία κατάσταση! Κάναμε ένα ανοιχτό κάλεσμα, ήρθαν οι φίλοι μας, οι γνωστοί μας και φίλοι από άλλες πόλεις και άλλοι άσχετοι που απλώς βρίσκονταν εκείνη την ώρα στο μαγαζί, οι οποίοι μπήκαν κι αυτοί στο πανηγύρι! Κάναμε μία χορωδία και ηχογραφήσαμε τον «βουκολικό ύμνο». Το αποτέλεσμα ήταν πολύ όμορφο! Ήταν ενδιαφέρον γιατί το μαγαζί εκείνη την ώρα δούλευε κανονικά, οπότε κόσμος που δεν ήξερε και απλώς έπινε τον καφέ του είδε ξαφνικά μία χορωδία που απλά έλεγε «βουυυυκολική διααααταραχή».

«Γενικά πολλά πράγματα που βλέπεις στα live της «Βουκολικής Διαταραχής» δεν τα βλέπεις πουθενά αλλού»

Καλοκαίρι 2022, αποκαλύψεις και αποκλειστικές δηλώσεις!

ΠτΘ: Τι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι;

Β.Δ.: Θα συμβούν πράγματα στη Θεσσαλονίκη και θα συμβεί και μία περιοδεία στην Ελλάδα. Θα ταξιδέψουμε! Γίνονται οι προετοιμασίες και έχουμε ήδη δέκα σταθμούς για το τρίμηνο του καλοκαιριού, που όσο θα πλησιάζουμε προς το καλοκαίρι θα γίνουν είκοσι… Γεροί και “ανοιχτοί” να είμαστε!

ΠτΘ: Αγαπημένο μέρος για live;

Β.Δ.: Το ορεινό μας πηγαίνει γενικά…

ΠτΘ: Χρήστο γιατί φοράς γυαλιά στα live;

Χ.Π.: Είναι ένα τελείως τυχαίο γεγονός που οδήγησε σε αυτήν την περσόνα. Τα γυαλιά ηλίου ήταν ταυτόχρονα και μυωπίας. Επειδή έφευγα από το σπίτι μου ξεχνώντας τα γυαλιά μυωπίας κατέληγα να φοράω τα γυαλιά ηλίου για να βλέπω. Και κάπως έτσι δημιουργήθηκε η περσόνα του τυφλού ντραμερ. Χτίσαμε και τα σχετικά αστεία κι έτσι άρχισε ο κόσμος να πιστεύει ότι είμαι τυφλός. Τώρα που έκανα επέμβαση λέιζερ και δεν έχω μυωπία, δεν φοράω και τα γυαλιά.  

«Αν δεν έπαιζα στη «Βουκολική Διαταραχή» δεν θα είχα βρει το φως μου. Έγινε θαύμα»

ΠτΘ: Η καμπάνα και τα «Χιόνια στο καμπαναριό» πώς προέκυψαν;

Β.Δ.: Οποιαδήποτε ομοιότητα με πραγματικές καταστάσεις είναι εντελώς τυχαία και ουδεμία ευθύνη φέρει η μπάντα…

Ήταν ένα κόνσεπτ που κάναμε γράφοντας και δικό μας υλικό πειραματιζόμενοι και σε άλλα είδη. Θέλουμε να βγάζουμε και δικά μας τραγούδια προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

*Για όσους δεν γνωρίζουν:

Β.Δ.: Υπάρχει μία καμπάνα την οποία ζωγραφίσαμε εμείς και η οποία βγαίνει στα live.

Φ.Φ. : Το όνειρό μου ήταν να την έχω στο σπίτι και να την χτυπάω σε άσχετες φάσεις για να αναρωτιούνται οι γείτονες από που προέρχεται ο ήχος της καμπάνας.

«Είμαστε ευσεβείς σε ό,τι έχει να κάνει με τον ήχο της καμπάνας»

ΠτΘ: Είναι “εύφορο” το έδαφος για μία μπάντα που θέλει να ξεκινήσει τώρα την πορεία της;

Β.Δ.: Don’t try this at home!

Ποτέ δεν ήταν κάτι άνετο για να βιοποριστείς από αυτό. Η περαιτέρω δυσκολία που υπάρχει τώρα είναι το κλείσιμο των χώρων που φιλοξενούν μουσικά σχήματα. Στη Θεσσαλονίκη -πλην δύο- έχουν κλείσει όλοι οι μικρομεσαίοι χώροι που είχαν την υποδομή για συναυλίες και συν το γεγονός ότι τα μικρά μαγαζιά που κάνανε live και μπορούσες να ξεκινήσεις από εκεί, τώρα πλέον δεν κάνουν live.  Δεν υπάρχουν οι συνθήκες και ο χώρος για έναν νέο μουσικό. Ένα μεγάλο μέρος έχει μεταφερθεί στο διαδίκτυο. Έχουν βγει πολλά ωραία κομμάτια από όλα τα είδη εκεί. Έτσι εκφράζονται οι ανησυχίες των νέων καλλιτεχνών πλέον… Ελπίζουμε ότι κάποια στιγμή όλο αυτό θα ανοίξει, γιατί ειδικά για όποιον παίζει μουσική το πιο σημαντικό απ’ όλα είναι η σχέση με το κοινό!

ΠτΘ: Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;

Β.Δ.: Υπάρχει μία συζήτηση για έναν νέο δίσκο που θα λέγεται «Επιλογές Επαναστατικά», λόγω και των όσων ζούμε τα τελευταία χρόνια. Και επίσης, επειδή συνηθίζουμε και μας αρέσει πολύ -όσο γίνεται- το show να διαφοροποιείται και έχουμε καλέσει πολλούς guests να τραγουδήσουν μαζί μας, ετοιμάζουμε ένα νέο project με το απαύγασμα των συνεργασιών αυτών, όπου κάθε φωνή θα επιλέξει ένα τραγούδι και θα γίνει ένας συλλογικός δίσκος.

«Στη Βουκολική Διαταραχή επιτελούμε μουσικό έργο με πολύ πλδαρότητα και ευτυχία και κοινωνικό έργο με σοβαρότητα και ψυχραιμία»

Β.Δ.: Έναν δεκαπενταύγουστο ήμασταν στο φεστιβάλ στις Πάδες Ιωαννίνων, που αγαπάμε πολύ! Την ώρα που είμαστε στο live και γίνεται όλη αυτή η διονυσιακή διαδικασία, στο τελευταίο τραγούδι κάποιος από τον ενθουσιασμό του έριξε μία φωτοβολίδα, η οποία έσκασε πάνω σε έναν αχυρώνα, ο οποίος με τη σειρά του πήρε φωτιά! Πρέπει να σημειωθεί ότι οι Πάδες είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της χώρας και παντού τριγύρω υπάρχει παρθένο δάσος. Με την πυροσβεστική να βρίσκεται τουλάχιστον μία ώρα μακριά σταματήσαμε το live και πιάσαμε τους κουβάδες…

Οι αφίσες του φεστιβάλ την επόμενη χρονιά

ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΣΤΟΥΣ ΚΥΚΛΩΤΙΚΟΥΣ ΧΟΡΟΥΣ!

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.