Γιατι το “Mare of Εasttown” ειναι η καλυτερη σειρα του 2021… (μεχρι τωρα τουλαχιστον)

tv’s... inspector

Το “Mare of Easttown” έχει ολοκληρωθεί πια και ξεπέρασε τις προσδοκίες όλων μας, ενώ η εικόνα της καλής σειράς που μας είχε κάνει να σχηματίσουμε στα πρώτα επεισόδια έχει αντικατασταθεί από αυτή της «άψογης».

Όπως έχουμε ξαναγράψει, η σειρά ακολουθεί τη Mare Sheehan στη μικρή κοινότητα του Easttown, καθώς προσπαθεί να εξιχνιάσει τη δολοφονία μίας νεαρής κοπέλας, καθώς και την εξαφάνιση διάφορων κοριτσιών, ενώ παράλληλα διαχειρίζεται τα δικά της τραύματα. Όχι κάτι καινούργιο, όχι κάτι ριζοσπαστικό, σαν υπόθεση. Θυμίζει πολλά που έχουμε δει, κανένα όμως δεν είχε την ίδια εξαιρετική εκτέλεση.

Τι περίμενα

Μία θαυμάσια παραγωγή –γιατί είναι το HBO– με μία καλή πρωταγωνίστρια –γιατί είναι η Kate Winslet–, πολύ δράμα, μερική σοβαροφάνεια, ορισμένες εκρηκτικές Emmy σκηνές, μπόλικο κλισέ και πολλά “red herrings” χωρίς μεγάλη ουσία.

Τι είδα

Μία θαυμάσια παραγωγή, μία εξαιρετική πρωταγωνίστρια, με την Kate Winslet να δίνει ίσως την ερμηνεία της καριέρας της, καμία σοβαροφάνεια, μόνο ειλικρίνεια, ρεαλισμό και πολύ χιούμορ μάλιστα, κανένα κλισέ και κανένα ανούσιο “red herring”.

To “Mare of Easttown” κερδίζει πρώτα από όλα για την ειλικρίνειά του: Οι χαρακτήρες που βλέπουμε στις οθόνες μας είναι αληθινοί και η απεικόνιση της κοινότητάς τους πέρα για πέρα ρεαλιστική∙ μία κοινότητα βυθισμένη στην απώλεια και τα ναρκωτικά, όπου όλοι γνωρίζονται μεταξύ τους και έχουν άρρηκτους δεσμούς. Ο θεατής σχηματίζει ολοκληρωμένες εντυπώσεις ακόμα και για χαρακτήρες που ζήτημα να είπαν το πολύ τρεις ατάκες, αφού όλοι είναι γνώριμες φιγούρες, πολύ κοντινές, και παρότι κανένας τους δεν είναι άγιος, πολλοί γίνονται γρήγορα συμπαθείς, όπως και ο αξιαγάπητος χαρακτήρας του Evan Peters, του οποίου ο θάνατος προκάλεσε μεγαλύτερη σύγχυση, λύπη και έκπληξη στον κόσμο από όσο κανείς θα περίμενε.

Η κεντρική ηρωίδα που ακολουθούμε είναι αυθεντική και δεν κρύβει τα προβλήματά της πίσω από το make up και τα ακριβά ρούχα, αλλά πίσω από την κυνική και απόμακρη συμπεριφορά της, ερχόμενη σε πλήρη αντίθεση με σειρές όπως το “The Undoing”, που σε κερδίζει πρώτα με την εικόνα του, αλλά λίγο-πολύ μένει εκεί. Το “Mare of Easttown” δεν έχει τα παλτά της Nicole Kidman και τη θέα της Νέας Υόρκης για να «χαζέψεις», έχει μία επαρχιακή κοινότητα σε εξαθλίωση και αληθινούς ανθρώπους που τη βιώνουν. Η απεικόνιση της απώλειας που βιώνει η Mare είναι από τις πιο ρεαλιστικές που έχουμε δει στην τηλεόραση, αποφεύγοντας σκηνές εκρήξεων, δακρύβρεχτων μονολόγων και υπερβολής, μένοντας στον κυνισμό που χρησιμοποιεί ως αμυντικό μηχανισμό, την άρνησή της να θρηνήσει τον χαμό του γιου της ή ακόμα και να μιλήσει για αυτόν. Η λύτρωση έρχεται βήμα βήμα, με τις επισκέψεις της Mare στην ψυχοθεραπεύτριά της να αποτελούν τα highlights της σειράς και της ερμηνείας τής Winslet σε αυτή γενικότερα, ερμηνεία η οποία δεν κρύβει κανένα τρικ, αλλά και κανένα απολύτως ρετουσάρισμα. Η ίδια η Winslet αρνήθηκε να γίνει επεξεργασία σε μία ερωτική σκηνή για να καλυφθούν ορισμένα σημάδια γήρανσης, ενώ όπως είπε στην εφημερίδα “The Times”, απέρριψε μία διαφημιστική αφίσα δύο φορές, αρνούμενη να γίνει photoshop για να αφαιρεθούν οι ρυτίδες της. Της έλεγαν χαρακτηριστικά πως δεν γίνεται να τις αφήσει, με την ίδια να απαντάει: «Παιδιά, ξέρω πόσες γραμμές έχω γύρω από τα μάτια μου, σας παρακαλώ να τις βάλετε πίσω».

Παρότι η σειρά επικεντρώνεται περισσότερο στις συνέπειες των εγκλημάτων του Easttown και λιγότερο στη λύση τους, κατάφερε να δώσει στους θεατές της μία άκρως ικανοποιητική λύση στο μυστήριο που τους “σέρβιρε”, αφήνοντάς μας να μαντεύουμε μέχρι το τέλος. Τα twists πήγαιναν κι έρχονταν, και παρότι μερικά ήταν “red herrings”, ακόμα και αυτό είχε σημασία και λειτουργούσε περισσότερο ως κοινωνικός σχολιασμός. Αυτό που διαφοροποιεί το “Mare of Easttown” από άλλες αστυνομικές σειρές είναι το συναισθηματικό δέσιμο που έχει η Mare με την υπόθεση που ερευνά, αφού η ίδια είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της

Έπειτα ερχόμαστε στη δομή και το ίδιο το μυστήριο, που αποτέλεσαν πόλο έλξης για πολλούς. Παρότι η σειρά επικεντρώνεται περισσότερο στις συνέπειες των εγκλημάτων του Easttown και λιγότερο στη λύση τους, κατάφερε να δώσει στους θεατές της μία άκρως ικανοποιητική λύση στο μυστήριο που τους «σέρβιρε», αφήνοντάς μας να μαντεύουμε μέχρι το τέλος. Τα twists πήγαιναν κι έρχονταν, και παρότι μερικά ήταν “red herrings”, ακόμα και αυτό είχε σημασία και λειτουργούσε περισσότερο ως κοινωνικός σχολιασμός. Αυτό που διαφοροποιεί το “Mare of Easttown” από άλλες αστυνομικές σειρές, όπως το “True Detective” ή το “The Killing”, είναι το συναισθηματικό δέσιμο που έχει η Mare, η ντετέκτιβ, με την υπόθεση που ερευνά, τους ανθρώπους που αφορά δηλαδή, αφού η Mare είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο της και συνεπώς με τις υποθέσεις που τον ταλανίζουν. Το “Mare of Easttown” διαθέτει εκείνο το χαρακτηριστικό –όπως και άλλες πολλές σειρές– που την κάνει να ξεχωρίζει: Φέρνει πολλά είδη μαζί και δημιουργεί κάτι σχεδόν ασύγκριτο. Σε αυτήν την περίπτωση το αστυνομικό και το θρίλερ έρχονται να συναντήσουν όχι απλώς το οικογενειακό δράμα, αλλά και την κωμωδία πολλές φορές –κυρίως σε σκηνές με τη φανταστική Jean Smart– και φυσικά το κοινωνικό στοιχείο. Το “Mare of Easttown” είναι μία σειρά που θίγει πολλά, βαριά και σύνθετα ζητήματα, αλλά κανείς δεν μπορεί να την πει και «παραγεμισμένη», γιατί τα κάνει όλα σχεδόν άψογα και καταφέρνει να κάνει είκοσι πράγματα ταυτόχρονα όταν σειρές παρόμοιου είδους δεν κατόρθωσαν ούτε το ένα, και για αυτό και μόνο του αξίζουν συγχαρητήρια.

Μετά από τα πρώτα επεισόδια είχα γράψει πως το “Mare of Easttown” είναι μια καλή σειρά που αξίζει να δεις. Επαναδιατυπώνοντας τώρα σας λέω πως το “Mare of Easttown” είναι η καλύτερη σειρά του 2021 –ως τώρα τουλάχιστον– και μία σειρά που πρέπει να δεις, αν και πιθανότατα την έχεις ήδη δει.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.