Γιαννης Ευαγγελατος, Προεδρος Πρωτοδικων Λασιθιου: «Οι δικαστες κυριως γραφουν»

Με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΘΩΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία»

«Μέσα από τα βιβλία περνάω κάποια μηνύματα για  τη δικαιοσύνη, γι’ αυτό χρησιμοποιώ αυτό τον όρο “Νομική Λογοτεχνία”»

Την παρουσίαση του βιβλίου «ΑΘΩΟΣ με όλα τα γράμματα κεφαλαία» θα φιλοξενήσει την Κυριακή 29 Οκτωβρίου και ώρα 18.30 η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κομοτηνής. Πρόκειται για μια εκδήλωση που διοργανώνουν ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης και οι Νομικές Εκδόσεις ΝΟΜΟΡΑΜΑ.ΝΤ στην οποία θα δώσει το παρών και ο ίδιος ο συγγραφέας κ. Γιάννης Αθ. Ευαγγελάτος.

Λίγα 24ωρα πριν την παρουσίαση, ο συγγραφέας μίλησε μέσα από τη συχνότητα του «Ράδιο Παρατηρητής» για το βιβλίο, τη συγγραφική του διαδρομή και τη σύνδεσή της με την ιδιότητα του δικαστή.

Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν…

ΠτΘ: κ. Ευαγγελάτε, θα ήθελα να ξεκινήσουμε από το γεγονός ότι τα έσοδο από το βιβλίο σας διατίθενται για έναν πολύ καλό σκοπό.

Γ.Ε.: Τα έσοδα από τα συγγραφικά μου δικαιώματα είναι στον Σύλλογο Συμπαραστάσεως Κρατουμένων «Ο Ονήσιμος». Είναι ένας σύλλογος που προσπαθεί να στηρίζει υλικά και ηθικά τους φυλακισμένους, τόσο κατά το διάστημα που είναι κρατούμενοι, όσο και μετά όταν αποφυλακίζονται, που είναι πολύ σημαντικό κι αυτό γιατί καταλαβαίνετε ότι όταν κάποιος βγαίνει από τη φυλακή  και δεν έχει μια στήριξη είναι πολύ πιθανόν να ξαναβρεθεί πίσω στη φυλακή.

Ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών

ΠτΘ: κ. Ευαγγελάτε, ασκείτε το λειτούργημα του δικαστή. Πώς συνδέεται αυτή η ιδιότητα με τη συγγραφική σας ανησυχία;

Γ.Ε.: Δεν είμαι ο μόνος. Είναι πολλοί δικαστές που γράφουν. Οι δικαστές κυρίως γράφουν. Κάποτε ο Φρέντυ Γερμανός είχε πει ότι όλοι στην Ελλάδα είμαστε λίγο πολύ συγγραφείς. Είναι χαρακτηριστικό των δικαστών να γράφουν. Κάποιοι γράφουν και λογοτεχνικά,  κάποιοι λιγότερο λογοτεχνικά, αλλά το γράψιμο  είναι μέρος της ζωής μας. Δεν είναι κάτι που είναι εντελώς διαφορετικό από τη ζωή μας. Υπάρχει ο Κύκλος Ελλήνων Λογοτεχνών Δικαστών, είναι πολλοί  δικαστές που έχουμε ιδρύσει αυτόν τον κύκλο. Έχω πει ότι δεν αποδέχομαι την ιδιότητα του συγγραφέα. Είμαι δικαστής. Έχω γράψει τέσσερα λογοτεχνικά βιβλία  κυρίως για φιλανθρωπικό σκοπό. Εμένα με ενδιέφερε να προβληθεί αυτό και πάντα μέσα από τη νομική λογοτεχνία. Έχω καταπιαστεί λογοτεχνικά με θέματα που αφορούν στη δικαιοσύνη, όπως και στο τελευταίο βιβλίο.

Περί του όρου Νομική Λογοτεχνία

ΠτΘ: Νομική Λογοτεχνία. Δεν είναι ένας όρος που είναι ευρέως γνωστός.  Σε τι αφορά ο όρος αυτός;

Γ.Ε.: Και τα τέσσερα βιβλία που  έχω γράψει έχουνε να κάνουνε με ιστορίες από τη δικαιοσύνη. Είναι πραγματικές ιστορίες, το ένα είναι μόνο χιουμοριστικές ιστορίες, «30  ιστορίες από τα δικαστήρια». Τα υπόλοιπα είναι νουβέλες εμπνευσμένες  από αληθινές ιστορίες  που  έζησα μέσα από τα δικαστήρια. Και μέσα από τα βιβλία περνάω κάποια μηνύματα για  τη δικαιοσύνη, γι’ αυτό χρησιμοποιώ αυτό τον όρο «Νομική Λογοτεχνία».

ΠτΘ: Ένα  τέτοιο παράδειγμα είναι και αυτό το λογοτεχνικό σας δημιούργημα, «ΑΘΩΟΣ, με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Πείτε μας λίγα λόγια για την ιστορία του βιβλίου.

Γ.Ε.: Είναι  η ιστορία του Σάββα, ενός ανθρώπου που καταδικάστηκε άδικα, μπήκε στη φυλακή, αλλά δεν ήταν ένας αθώος εν αμφιβολία που λέμε, ήταν ένας περίτρανα αθώος. Ήταν αθώος με όλα τα γράμματα κεφαλαία. Πείτε, πώς είναι δυνατόν ένας αθώος περίτρανα  να μπαίνει στη φυλακή; Κι όμως, κι  αυτή είναι η ιδιαιτερότητα της ιστορίας και ίσως έχει και το ενδιαφέρον.

«Θα παρουσιάσουμε κάτι που νομίζω δεν συνηθίζεται»

ΠτΘ: Είναι μια  παρουσίαση που την έχει «αγκαλιάσει»  και ο Δικηγορικός Σύλλογος Ροδόπης, όπως βεβαίως και συνάδελφοί σας.

Γ.Ε.: Πρώτα απ’ όλα να ευχαριστήσω τον Δικηγορικό Σύλλογο Ροδόπης για την πρόσκληση, έχει αγκαλιάσει πραγματικά αυτή την εκδήλωση. Είναι  η κ. Βασιλική  Καρδίμη που θα έχει τον συντονισμό της εκδήλωσης. Δεν θα είναι μια στεγνή αποτύπωση του κειμένου, δεν θα είναι μια απλή συνηθισμένη παρουσίαση, θέλουμε να κάνουμε μια θεατρική απόδοση του κειμένου, θεατρική-μελωδική. Γι’ αυτό θα έχουμε και τη μουσική επιμέλεια με τη χορωδία του Συλλόγου Εβριτών Ροδόπης, με την καθοδήγηση της κ. Βερόνικας Σεμερτζίδου. Συνδέουμε δηλαδή τη μουσική με το κείμενο, σαν να βγαίνει πραγματικά μια θεατρική εικόνα, αυτό θέλουμε να δείξουμε, θα διαβάσει αποσπάσματα η Ευαγγελία Αλεξακίδου, που είναι Εφέτης, υπηρετούσε πολλά χρόνια στην  Κομοτηνή, και η δικηγόρος Ξανθίππη Ρίζου.

Δεν θα είναι κάτι συνηθισμένο. Είναι  κάτι διαφορετικό. Θα παρουσιάσουμε κάτι που  νομίζω δεν συνηθίζεται. Μια  θεατρική, μελωδική αποτύπωση ενός βιβλίου. Και επειδή και το βιβλίο έχει αυτή την ιδιαιτερότητα, δεν είναι κάτι που συνηθίζεται, ένας περίτρανα αθώος να μπαίνει στη φυλακή, νομίζω ότι θα κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

ΠτΘ: Και φανταζόμαστε ότι θα αποτελέσει και αφορμή εκτενούς συζήτησης.

Γ.Ε.: Βέβαια γιατί αγγίζουμε χορδές της δικαιοσύνης ευαίσθητες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.