Για το «17ο Πανελλαδικο Φεστιβαλ Ποντιακων Χορων» ετοιμαζεται ο Συνδεσμος Ποντιακων Σωματειων ΑΜΘ

Αθηνά Νακούση: «Ελπίζουμε να καταφέρουμε να ανυψώσουμε το ηθικό των συμπολιτών μας, γιατί βιώνουμε όλοι μας δύσκολες καταστάσεις»

Μηνύματα ψυχικής και ηθικής ανάτασης θα επιχειρήσει να εκπέμψει το “17ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών” το οποίο θα διεξαχθεί το Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023 στην πόλη της Κομοτηνής και στο Κλειστό Γυμναστήριο ΣΕΦΑΑ

Πρόκειται για ετήσια διοργάνωση που διοργανώνουν η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας σε συνεργασία με τους κατά τόπους Συνδέσμους Ποντιακών Σωματείων. Μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» η πρόεδρος του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜΘ κ. Αθηνά Νακούση, έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για τη διοργάνωση, μεταφέροντας αρχικά εκ μέρους της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας και του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων ΑΜΘ, δημόσια την οδύνη και τη συμπαράστασή των δύο φορέων στους σκληρά δοκιμαζόμενους από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές συνανθρώπους μας.

«Ελπίζουμε οι πληγές να κλείσουν όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα» σημείωσε η ίδια για να εξηγήσει στη συνέχεια πως «το φεστιβάλ θα διεξαχθεί τον Νοέμβριο, ώστε να έχουμε τη δυνατότητα να απαλλαγούμε από αυτά που προέκυψαν το τελευταίο διάστημα».

Η κ. Νακούση χαρακτήρισε το Φεστιβάλ ως το κορυφαίο πολιτιστικό γεγονός του ποντιακού ελληνισμού, στο οποίο η ποντιακή παράδοση συναντάται και ανανεώνεται μέσα από τις διάφορες γενιές Ποντίων που συμμετέχουν, για να επισημάνει πως οι συμμετέχοντες θα ταξιδέψουν από κάθε γωνιά της πατρίδας μας για να ‘ρθούν εδώ στην πόλη μας. «Αναμένουμε να ‘ρθουν 3.000 χορευτές» αποκάλυψε η ίδια για να εκφράζει δημόσιες ευχαριστίες προς την Περιφέρεια ΑΜΘ και τον Δήμο Κομοτηνής, «οι οποίοι από την αρχή αγκάλιασαν αυτή τη διοργάνωση και τη στήριξαν με όλες τους δυνάμεις». Επεσήμανε δε πως η διοργάνωση πρόκειται να δώσει μια ανάσα και στην αγορά της πόλης, ωστόσο το μείζον για την ίδια είναι «να καταφέρουμε να ανυψώσουμε και το ηθικό των συμπολιτών μας, γιατί βιώνουμε όλοι μας δύσκολες καταστάσεις».

«Πατώντας γερά στη γη οι χορευτές θα μας περάσουν το δικό τους μήνυμα ενότητας, αγάπης, αισιοδοξίας, ώστε να πάρουμε δύναμη να αγωνιστούμε για να διασώσουμε τα ήθη και τα έθιμα μας και εννοείται την αναγνώριση της γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Είναι κάτι που μας δίνει δύναμη και κουράγιο να συνεχίσουμε» συνέχισε η κ. Νακούση και μιλώντας για το πρόγραμμα του Φεστιβάλ, εξήγησε πως αυτό, την παρούσα περίοδο, βρίσκεται σε φάση κατάρτισης, ωστόσο θα περιλαμβάνει σίγουρα παρουσίαση ποντιακών χορών από κάθε Ποντιακό Σύνδεσμο της χώρας αλλά και όλων μαζί των συμμετεχόντων, ενώ θα τιμηθούν και πρόσωπα που ζουν στη Θράκη και έχουν προσφέρει στον Ποντιακό Ελληνισμό.  Όλο το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένο στη Συνθήκη της Λωζάννης με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την υπογραφή της.

Κλείνοντας η κ. Νακούση θέλησε να θυμίσει και την υποδοχή του πιστού αντιγράφου της Ιεράς Εικόνας της Παναγίας Σουμελά, «της μητέρας του Πόντου» όπως την χαρακτήρισε, που θα γίνει την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου στον Ιερό Ναό Κοσμά του Αιτωλού, απευθύνοντας προσκλητήριο συμμετοχής σε όλους τους Πόντιους της περιοχής, αλλά και όλους τους πιστούς. Υπενθύμισε δε την χοροεσπερίδα που θα ακολουθήσει στο προαύλιο του ναού, αποκαλύπτοντας πως τα έσοδα θα διατεθούν στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας και τους πυρόπληκτους της Θράκης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.