Γεμισε Αρμενια για δυο μερες η Κομοτηνη

Χορευτές από την Ελλάδα και το εξωτερικό ανέδειξαν την κουλτούρα τους στο Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού Armenia - A(live)

Η μνήμη της Τζένης Κασαπιάν σταθερός οδηγός για τις εκδηλώσεις όλου του διημέρου

Μια μεγάλη γιορτή της Αρμενικής κουλτούρας, που όπως υποσχέθηκαν οι διοργανωτές της θα έχει και συνέχεια, έλαβε χώρα στην Κομοτηνή την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Αυγούστου, στο  Φεστιβάλ Αρμενικού Πολιτισμού Armenia – A(live) που διοργανώθηκε από τον Εκπολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Αρμενίων Κομοτηνής και τη ΔΚΕΠΠΑΚ.

Και ενώ οι άστατες καιρικές συνθήκες δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθεί η εκδήλωση στο Θερινό ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής, η εκδήλωση μεταφέρθηκε στο Μέγαρο Μουσικής, όπου τα μέλη των χορευτικών, από Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σοφία, Φιλιππούπολη, Βάρνα, Βουκουρέστι, Λευκωσία, Λίβανο και Ιράν, μαζί με αυτούς της Κομοτηνής, ανέδειξαν τα χιλιάδες χρόνια ιστορίας των Αρμενίων, και τον πλούσιο πολιτισμό τους.

Παρόλα αυτά πραγματοποιήθηκε κανονικά η παρέλαση των χορευτικών ομάδων στην πόλη της Κομοτηνής, με τις ομάδες, ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, να τραβάνε τα βλέμματα σε όλη την πόλη.

Συγκίνηση στη μνήμη της Τζένης Κασαπιάν

Ειδική μνεία έγινε καθ’ όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης στην αείμνηστη Τζένη Κασαπιάν, της οποίας όνειρο αποτέλεσε η πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

Για αυτό και τη δεύτερη μέρα της εκδήλωσης κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή στην μνήμη της, ενώ πολλές ήταν οι αναφορές και από τους παρευρισκόμενους τόσο από την τοπική κοινότητα, όσο και από τους φορείς και τους καλεσμένους.

Ιδιαίτερα συγκινητική δε ήταν η στιγμή όταν, πριν την παρουσίαση των χορευτικών του Συλλόγου της Κομοτηνής, προβλήθηκε ένα μικρό βίντεο εισαγωγής όπως έγινε για όλους τους συλλόγους, στο οποίο η Τζένη Κασαπιάν, που το είχε μαγνητοσκοπήσει νωρίτερα το καλοκαίρι εν αναμονή του Φεστιβάλ, παρουσίασε την ιστορία των Αρμενίων και του Συλλόγου στην Κομοτηνή.

Σημαντικό το φεστιβάλ

«Πρόκειται για ένα κοσμοϊστορικό γεγονός» σημείωσε ο πρόεδρος της Αρμενικής Κοινότητας κ. Στεπάν Ματεοσιάν, ο οποίος συνεχάρη την ομάδα που δούλεψε για να γίνει πραγματικότητα αυτό το γεγονός.

Στάθηκε δε στην αμέριστη υποστήριξη του Δήμου για να γίνει πραγματικότητα το όραμα της Τζένης Κασαπιάν, που ευχήθηκε να βλέπει από κάπου που και να είναι ευτυχισμένη για το αποτέλεσμα.

Μια ανοιχτή αγκαλιά για όλους η Θράκη

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Ορθοδόξων Αρμενίων Ελλάδος Αρχιεπίσκοπος κ. Κεγάμ Χατσεριάν, τόνισε πως είναι πολύ σημαντική η ευκαιρία αυτή στην περιοχή της Θράκης, με την εκδήλωση να αντικατοπτρίζει την νοοτροπία και την ψυχολογία των κατοίκων της Ροδόπης, που έχουν μια ανοιχτή αγκαλιά προς όλους.

Αυτή τη φορά ήταν αρμενικές χορευτικές ομάδες, τόνισε, όμως η Θράκη γενικότερα έχει αποδείξει πως δείχνει σεβασμό προς όλους τους πολιτισμούς.

Άλλωστε η Αρμενική Εκκλησία ήταν και παραμένει θεματοφύλακας της Αρμενικής Πολιτιστικής Κληρονομιάς, ειδικά για την Αρμενική Διασπορά, για αυτό και δεν μπορούν να διαχωριστούν.

Μεγάλη η ιστορία της Αρμενικής Κοινότητας στην Κομοτηνή

Τους θερμούς χαιρετισμούς και τις ευχές του πρέσβη της Αρμενίας στην Ελλάδα κ. Τιγκράν Μκρτσιάν μετέφερε ο πρόξενος επί τιμή της Δημοκρατίας της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη κ. Άκης Δαγκαζιάν, που συνεχάρη τον όμιλο και την ΔΚΕΠΠΑΚ για την πρωτοβουλία αυτή, και την υλοποίηση του οράματος της Τζένης Κασαπιάν.

«Ως Αρμενία, έχουμε το προνόμιο να έχουμε παροικίες σε όλα τα μήκη και πλάτη της υφηλίου, η περίπτωση της Κομοτηνής όμως είναι ιδιαίτερη, γιατί μιλάμε για μια αδιάλειπτη και συνεχή παρουσία άνω των 400 ετών» ανέφερε, με Αρμένιους που αγωνίστηκαν για τον Ελληνισμό, πρωτοστάτησαν στην ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα, αγωνίστηκαν στο έπος του ’40 και την εθνική αντίσταση και συνέδραμαν στην ουσιαστική ανοικοδόμηση της πόλης.

Φέτος κλείνουν 30 χρόνια διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας και Αρμενίας, και εκδηλώσεις σαν και αυτές συμβάλλουν περαιτέρω στην σύσφιξη των σχέσεων.

Ο κ. Δαγκαζιάν με τη νέα του ιδιότητα ως επίτιμος πρόξενος θέλει να εστιάσει στη διπλωματία των πόλεων, και ελπίζει πως η Κομοτηνή στο μέλλον θα μπορέσει να αδερφοποιηθεί με κάποια πόλη της Αρμενίας.

Αναδεικνύει όλους τους πολιτισμούς η Κομοτηνή

Τέλος ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιάννης Γκαράνης σημείωσε πως πρόκειται για ένα σημαντικό διήμερο πολιτισμού για την Κομοτηνή, «μια πόλη που αναδεικνύει όλους τους πολιτισμούς που έχουμε στην περιοχή» ανέφερε.

Πιστεύει δε πως το διήμερο φεστιβάλ αποδεικνύει πως η Κομοτηνή είναι πρωτοπόρα σε πράγματα που άλλοι ακόμα φαντάζονται.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.