Γευση απο ηπειρωτικους χορους για ΜΟΚ και Θρακες

Με την πολύτιμη αρωγή του Συλλόγου Ηπειρωτών

Την Τρίτη 16 και Τετάρτη 17 Ιανουαρίου ο Σύλλογος Ηπειρωτών Νομού Ροδόπης «Άγιος Γεώργιος ο εξ Ιωαννίνων», παρουσίασε  – σε συνεργασία με τον Μορφωτικό Όμιλο Ροδόπης  και  τον Χορευτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Θρακών –  ηπειρώτικους  χορούς με τους κκ. Αργύριο Μπίστα και Κωνσταντίνα Νικολάου, χοροδιδάσκαλο των ηπειρωτών και καθηγήτρια φυσικής αγωγής αντίστοιχα.
 
 Την Ήπειρο δεν μπορεί κάποιος να αποτυπώσει σε μία ώρα, υπογράμμισαν, απλά μπορεί να κάνει μία ενδεικτική παρουσίαση κάποιους χορούς από την περιοχή της Ηπείρου και το πώς χορεύονται στην συγκεκριμένη περιοχή.

«Πήραμε τις σημειώσεις μας και με αγάπη και σεβασμό προς την πατρίδα, την Ήπειρό προσπαθήσαμε και παρουσιάσαμε κάποιους χορούς στους χορευτές των Θρακιώτικων Συλλόγων», δήλωσε με θέρμη η κ. Νικολάου.
 

Μαζί τους βρέθηκαν, οι χορευτές του Συλλόγου Ηπειρωτών κκ. Αθανάσιος Παπαθανασίου και Χαρά Ανδριοπούλου που κέρδισαν τις εντυπώσεις με τις παραδοσιακές φορεσιές τους.
 
«Όπως γνωρίζουμε όσοι αγαπάμε τη δημοτική μας μουσική παράδοση, το κάθε διαμέρισμα της Ελλάδας έχει τη δική του μουσική και ποιητική έκφραση», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην δημοσίευση του συλλόγου, «τα ηπειρώτικα όμως, σε σχέση με άλλα τραγούδια της Ελλάδας είναι πιο αυστηρά, γιατί και το τοπίο της Ηπείρου είναι πιο αυστηρό. Έχουν μια δύναμη που δεν σε αφήνει να χαλαρώσεις». 
 
 Ο Ηπειρώτης και πολυτάλαντος κ. Νίκος Χουλιαράς στο έργο του  «η νύχτα με τα ορεινά χωριά», γράφει για τα ηπειρώτικα τραγούδια «τον ήχο τους τον παίρνουν τα βουνά, τον τρέχουν στα σκοτάδια τους, τον πολλαπλασιάζουν. Είναι ένας ήχος γνώριμος σε τούτα δω τα μέρη. Ένας επίμονος σφυγμός».
 
Ο πανεπιστημιακός καθηγητής κ. Ηλίας Δήμας στο βιβλίο του «η χορευτική παράδοση της Ηπείρου», διασώζει περίπου εξήντα επτά  χορούς, αναφέρει παρακάτω η ανάρτηση. Οι πιο αντιπροσωπευτικοί από αυτούς είναι, ενδεικτικά, οι συρτός στα τρία, συρτός στα δύο ή πωγωνίσιος, συρτός (καλαματιανός), κοφτός, κλειδωτός ή μέσα έξω ή κλειστός, καγκελάρης παπαδατών, φυσούνι, τσάμικος, γάιτα μονή, γάιτα διπλή, ζαγορίσιος, συγκαθιστός Μετσόβου, συγκαθιστός Συρράκου και ένα πλήθος άλλων που χορεύονται ακόμη. Γιατί, όπως βεβαιώνει και ο ίδιος, από το πλήθος των ρυθμών και των βημάτων ελάχιστοι χοροί δεν χορεύονται σήμερα.
 

«Για μας τους Έλληνες είναι σημαντικά στοιχεία εθνικής ταυτότητας οι χοροί και τα τραγούδια», δήλωσαν ορισμένοι εκ των παρευρισκομένων, «το προσωπικό ύφος των ελληνικών τραγουδιών, της μουσικής και των χορευτικών βημάτων διαφέρει από τόπο σε τόπο και εκφράζεται με μεγάλη ποικιλία σε κάθε ελληνική γωνιά».
 
«Δημοτικοί χοροί και τραγούδια, παραμένουν για μας δυο πυλώνες της ελληνικής μας παράδοσης», ανέφεραν, «Ο τραγουδιστής λαός  με εκφραστικά στοιχεία το ύφος, το ήθος, την τεχνική και την αγωγή του ρυθμού προσδιόριζε την ποιότητα, το χαρακτήρα και το χρώμα του τραγουδιού, της μουσικής και του χορού, που τον εξέφραζε. Με το χορό και τις μουσικές οι Έλληνες ταξίδεψαν σε όλο τον κόσμο. Με αποσκευές  τη λεβεντιά και την πλούσια πολιτιστική τους παράδοση άντεξαν την ξενιτιά. Χωρίς αυτά η Ελλάδα θα ήταν καταδικασμένη σε ψυχικό μαρασμό και αφάνεια».
 
Τέλος, ο κ. Αργύριος Μπίστας ευχαρίστησε τους προέδρους του Μορφωτικού Ομίλου Ροδόπης και του Χορευτικού Πολιτιστικού Συλλόγου Θρακών ,τον χοροδιδάσκάλο του ΜΟΚ, κ. Δημήτριο Κυριαζόπουλο και και  τον χοροδιδάσκαλο των Θρακών, κ. Ιωάννη Τσερνικούδη για την πρόσκληση στο χώρο τους να παρουσιάσουν μια γεύση από χορούς την Ηπείρου και την Ηπειρωτική παράδοση. Ιδιαίτερα αναφέρθηκε στην συμβολή των κκ. Κωνσταντίνας Νικολάου, Αθανασίου Παπαθανασίου και Χαράς Ανδριοπούλου και τη βοήθειά τους.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.