Φεβρουαριος στη ΦΕΞ

Με κινηματογραφικά αφιερώματα, βιβλιοπαρουσιάσεις και εκδηλώσεις για την πόλη

Δυναμικός και γεμάτος εκδηλώσεις προβλέπεται ο Φεβρουάριος για τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθη που δημοσιοποίησε χθες το πρόγραμμα εκδηλώσεων του μήνα. Εκτός από το καρναβάλι της Ξάνθης, που για άλλη μια χρονιά θα «κεντρίσει» το ενδιαφέρον επισκεπτών από όλη την Ελλάδα και για το οποίο η ΦΕΞ έχει οργανώσει ένα πλούσιο πρόγραμμα, στην ατζέντα των εκδηλώσεων Φεβρουαρίου της ΦΕΞ περιλαμβάνονται αφιερώματα και φεστιβάλ κινηματογράφου, εκδηλώσεις για το βιβλίο, ενημερωτικές ημερίδες καθώς και ένας κύκλος εκδηλώσεων αφιερωμένες στην κατανόηση των πόλεων.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΦΕΞ, η Κομοτηναία συγγραφέας κ. Λεύκη Σαραντινού θα παρουσιάσει στη γειτονική πόλη το πρώτο της βιβλίο με τίτλο «Χαμσίν – Ο άνεμος της ανατολής» 

Αναλυτικά το πρόγραμμα εκδηλώσεων της ΦΕΞ για τον Φεβρουάριο έχει ως εξής: 

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ταξιδεύει στην Ξάνθη
 
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2017 στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
Η κινηματογραφική λέσχη της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας μας ταξιδεύουν στον κόσμο του μικρού μήκους με τις βραβευμένες ταινίες του 38ου Φεστιβάλ.
 
Ο κινηματογράφος των δημιουργών
 
Τις Τρίτες 7, 14, 21, 28 Φεβρουαρίου στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
Αφιέρωμα στους Αδερφούς Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι. Οι Πάολο και Βιτόριο Ταβιάνι (1931 και 1929) είναι Ιταλοί σκηνοθέτες και σεναριογράφοι. Είναι αδέλφια που εργάζονται πάντα μαζί. Γεννήθηκαν στο Σαν Μινιάτο της Τοσκάνης. Σπούδασαν στο Πανεπιστήμιο της Πίζας, μουσικολογία και ιστορία της τέχνης ο Πάολο και νομική ο Βιτόριο, αλλά στράφηκαν γρήγορα στον κινηματογράφο. Κάθε ταινία τους μοιάζει σαν ένα κεφάλαιο ενός μεγάλου βιβλίου, που συγγράφουν οι ίδιοι από τις αρχές της δεκαετίας του 1960. Το έργο τους συχνά έχει την αφετηρία του στη λογοτεχνία, αφού περιλαμβάνει πλήθος διασκευών έργων κλασικών συγγραφέων.
 
Συνδύασαν με επιτυχία την τέχνη του κινηματογράφου με την παγκόσμια γραμματεία και ιδιαίτερα, με την ιταλική και την αρχαία ελληνική λογοτεχνία. Θεωρούνται οι τελευταίοι μεγάλοι auteurs του άλλοτε κραταιού ιταλικού κινηματογράφου Έχουν τιμηθεί για την προσφορά τους στις τέχνες, στα γράμματα και στον πολιτισμό.
 
Είσοδος ελεύθερη
 
2-3 πράγματα που ξέρω για… τις πόλεις
 
Οι προσκεκλημένοι μας παρουσιάζουν 2-3 πράγματα που θα βοηθήσουν στην κατανόηση «των πόλεων». Αναλυτικότερα:
 
• Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017 στις 12.00 στην οδό Βενιζέλου 30, Γ.Α.Κ.
 
Γνωριμία με τα Γ.Α.Κ. – Αρχεία Νομού Ξάνθης. Επίσκεψη και ξενάγηση στα αρχεία.
Τα Γ.Α.Κ.- Αρχεία Νομού Ξάνθης είναι περιφερειακή υπηρεσία των Γενικών Αρχείων του Κράτους, κύριος σκοπός της οποίας είναι η εποπτεία, συγκέντρωση, ταξινόμηση και ευρετηρίαση του αρχειακού υλικού του νομού. Η δράση των Γ.Α.Κ. Ξάνθης έχει ως βασικούς αλλά και ισοδύναμους στόχους την διάσωση αρχειακού υλικού ιστορικής, πολιτισμικής και διαπολιτισμικής σημασίας, καθώς και τη διάθεσή του στην τοπική κοινότητα από την οποία τροφοδοτείται αλλά και σε κάθε ενδιαφερόμενο ερευνητή.
 
• Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
«Ανάγνωση για πρώτη φορά παγκοσμίως μοναδικού κειμένου της γλώσσης των Θρακών του 5ου π.χ. αιώνα χαραγμένου επάνω σε πλάκα χρυσού δακτυλιδιού»
Με τoν Χαράλαμπο Χ. Σπυρίδη, Καθηγητής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
 
• Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
«Η πόλη Μαρέα-Φιλοξενίτης στη λίμνη της Μαρεώτιδας (Αλεξάνδρεια) και οι έρευνες του ΔΠΘ.»
Με τoν Νικόλαο Λιανό, καθηγ. ΤΑΜ/ΔΠΘ
 
• Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
«Τα λαογραφικά έθιμα του Φλεβάρη και της Αποκριάς»
Με την Γαρυφαλλιά Γ. Θεοδωρίδου Υποψ. Διδάκτορα Λαογραφίας ΔΠΘ
 
Είσοδος ελεύθερη
 
Κάτι Παίζει και τις Πέμπτες στο Μουσείο
 
Τις Πέμπτες 2, 9, 16, 23 Φεβρουαρίου 2017 στις 21.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
Η κινηματογραφική Λέσχη της ΕΛΜΕ Ξάνθης & της ΦΕΞ οργανώνουν ένα κύκλο ταινιών και συζητήσεων με θέματα που αφορούν τους εφήβους & όχι μόνο. Με την υποστήριξη του Συμβουλευτικού Σταθμού Νέων Β΄θμιας Εκπαίδευσης
Περισσότερες πληροφορίες στο http://elmexanthis.blogspot.gr/ και στα τηλ 25410 25421- 6932451755.
 
Είσοδος ελεύθερη
 
Χάρτινες και μουσικές πόλεις
 
Τα Σάββατα του Φεβρουαρίου 2017 στις 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης
 
Η Λέσχη Ανάγνωσης της ΦΕΞ, το βιβλιοπωλείο Πυργελή και η Μουσική βιβλιοθήκη Ξάνθης «Σόνια Θεοδωρίδου», οργανώνουν εκδηλώσεις για το βιβλίο και τη μουσική. Τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί αφιέρωμα στον συγγραφέα Tennessee Williams ενώ καλεσμένη αυτόν τον μήνα, και συγκεκριμένα το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο Ξάνθης, θα είναι η Λεύκη Σαραντινού με το βιβλίο «Χαμσίν – Ο άνεμος της ανατολής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.