Φεστιβαλ Κιθαρας Θρακης: Μελωδικη επιστροφη στην Κομοτηνη

Τρείς μουσικές βραδιές στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής θα απολαύσουν κάτοικοι και επισκέπτες της πόλης

Με την συναυλία της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Θεσσαλονίκης στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής ξεκίνησε το βράδυ της Τετάρτης, 27 Απριλίου το 8ο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, που επέστρεψε δυναμικότερο μετά από 3 χρόνια.

Φέτος για ακόμα μια χρονιά φιλοξενούνται στην πόλη μας μουσικοί από όλο τον κόσμο, φέρνοντας σε εμάς τον σύγχρονο ήχο της κιθάρας, αλλά και τον αρχαίο ήχο της λύρας, όπως αυτή ερμηνεύεται από τον κ. Νίκο Ξανθούλη.

Το συναυλιακό πρόγραμμα του Φεστιβάλ λαμβάνει χώρα φέτος, για πρώτη φορά, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής, με τη συμμετοχή από σολίστες αλλά και ορχήστρες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Χαρά και υπερηφάνεια από τη ΔΚΕΠΠΑΚ

«Το μόνο που μπορεί να αισθάνεται η ΔΚΕΠΠΑΚ είναι χαρά και υπερηφάνεια» τόνισε η πρόεδρος της κ. Νατάσα Λιβεριάδου, μιας και ένα όνειρο που ξεκίνησε με τον Δημήτρη Σβυντρίδη το 2013, πλέον καθιερώθηκε στην πόλη, και μεγαλώνει κάθε χρόνο.

Άλλωστε στόχος τους είναι να γίνει η Κομοτηνή κιθαριστικός πόλος έλξης και ήδη έχουν φιλοξενήσει ιδιαίτερους ανθρώπους, που μιλάνε με τα καλύτερα λόγια για την πόλη μας, και έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν καινούριους, από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Μετά την υποχρεωτική παύση της πανδημίας, κάνουν μια νέα εκκίνηση για το φεστιβάλ, και ελπίζουν πως του χρόνου θα μπορέσουν να το μεγαλώσουν ακόμα περισσότερο.

Δίνει μια ξεχωριστή λάμψη στην πόλη

«Μετά από δυο χρόνια μακριά από τον πολιτισμό και τα καλλιτεχνικά δρώμενα, επανέρχεται το Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης» τόνισε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, κ. Δημήτρης Σβυντρίδης, εκφράζοντας την πεποίθηση πως θα δώσει μια ξεχωριστή λάμψη στην πόλη μας, η οποία έλειπε τα τελευταία δύο χρόνια.

Μαζί με την ΔΚΕΠΠΑΚ έφτιαξαν ένα πρόγραμμα που έχει διαφορετικούς ήχους και ακούσματα κάθε μέρα, ελπίζοντας πως θα το αγκαλιάσουν όλοι οι πολίτες της Κομοτηνής. Ένωσαν δε την Ευρώπη με τα Βαλκάνια, ενώ η παρουσία του κ. Ξανθούλη, πιστεύει πως δίνει μια διαφορετική νότα με την αρχαία Λύρα.

Στάθηκε τέλος στο γεγονός ότι φέτος δίνεται για πρώτη φορά μια ξεχωριστή θέση στους σπουδαστές της κιθάρας, με αυτόνομα μουσικά σύνολα, που μπορούν να αποτελέσουν ένα αυτόνομο φυτώριο μουσικών.

Ταξίδι στους ήχους του Ορφέα

Ο κ. Νίκος Ξανθούλης, που θα παίξει αρχαία λύρα στη δεύτερη ημέρα του φεστιβάλ, σημείωσε πως μπορεί να φαίνεται ξένο σώμα σε ένα κιθαριστικό Φεστιβάλ, όμως δεν είναι γιατί η αρχαία λύρα αποτελεί το σύμβολο της μουσικής από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, αλλά και την αρχή της ίδιας της κιθάρας.

Για αυτό και θα προσπαθήσει να δείξει τις ικανότητες αυτού του αρχαίου οργάνου κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και γίνεται σημαντικότερο κάθε χρόνο.

Ιδιαίτερος παράγοντας για αυτό είναι η συμβολή του κ. Σβυντρίδη, ενός συνθέτη πολύ υψηλού επιπέδου, ενός σπουδαίου κιθαρίστα και ανθρώπου, τον οποίο ευχαρίστησε ιδιαίτερα μαζί με την ΔΚΕΠΠΑΚ και το Δήμο Κομοτηνής, που στηρίζουν την προσπάθεια αυτή.

Τακτικοί επισκέπτες από τη Βουλγαρία

Στο Φεστιβάλ δίνουν το παρών και δύο καλεσμένοι από τη Βουλγαρία, ο Kostadin Dinkov και η Stela Mitova Dinkova.

Η κ. Mitova Dinkova, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Παραστατικών Τεχνών της Φιλιππούπολης, τόνισε πως είναι ιδιαίτερα ευχάριστο να βρίσκονται στην Κομοτηνή αυτή τη χρονιά, και πολύτιμο για αυτή να βρίσκεται σε μια πόλη στην οποία έχει αποκτήσει πολύ αγαπητούς φίλους.

«Το Φεστιβάλ Κιθάρας είναι πάρα πολύ σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια κοινότητα των κιθαριστών» σημείωσε, με εξαιρετικά ενδιαφέροντα κονσέρτα κάθε χρόνο, και πολλούς ταλαντούχους συμμετέχοντες στο διαγωνισμό. Για αυτό και περιμένει και φέτος να απολαύσει νέες εμπειρίες.

Ο δε κ. Dinkov, που διδάσκει κιθάρα στο Μουσικό Σχολείο της Φιλιππούπολης, είναι ευτυχής που βρίσκεται σε αυτό το απίστευτα επιτυχημένος γεγονός διαγωνισμού και φεστιβάλ της Κομοτηνής, ευχαριστώντας όλους τους συντελεστές του και ευχόμενος καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες. «Είμαστε ευτυχείς που θα δούμε αυτούς τους καταπληκτικούς κιθαριστές στην πόλη σας» κατέληξε.

Κιθάρα και Μπαντονεόν συνδυάζονται μοναδικά

Από τη Γαλλία έρχεται ο κ. Eric Francheries, που βρίσκεται για δεύτερη φορά στην Κομοτηνή, έχοντας συμμετάσχει στο φεστιβάλ το 2019, όταν και εντυπωσιάστηκε από την φιλοξενία και την ατμόσφαιρά του. Για αυτό και είναι χαρούμενος που επέστρεψε, προσκεκλημένος «του φίλου μου Δημήτρη», όπως εκμυστηρεύθηκε.

Μαζί του θα μοιραστεί τη σκηνή ο κ. Jeremy Vannereau, παίζοντας Μπαντονεόν, ένα ιδιαίτερο όργανο που μοιάζει με το ακορντεόν αλλά είναι διαφορετικό στο παίξιμό του, με το οποίο παίζει κυρίως μουσική της Αργεντινής, αν και στην προέλευση του είναι Γερμανικό.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που βρίσκεται στο Φεστιβάλ και την Κομοτηνή, και χαίρεται που θα παρουσιάσουν μαζί ένα πρόγραμμα μουσικής της Αργεντινής.

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ

Το πρόγραμμα των συναυλιών, του 8ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κιθάρας Θράκης, συνεχίζεται με το παρακάτω πρόγραμμα:

Πέμπτη 28 Απριλίου, 8.30 μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής:

1ο μέρος

Νίκος Ξανθούλης Αρχαία Ελληνική Λύρα

Στέλιος Γκόλγκαρης Κιθάρα

Γιώργος Γκόλγκαρης, Κιθάρα

2ο μερος

Duo Buenos Aires

Eric Francheries, Κιθάρα

Jeremy Vannereau, Μπαντονεόν

Παρασκευή 29 Απριλίου, 8.30 μ.μ., Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής

1ο μέρος

Μουσικά Κιθαριστικά Σύνολα

Μουσικό Σχολείο Κομοτηνής

Δημοτικό Ωδείο Αλεξανδρούπολης

Μουσικό Σχολείο Καβάλας

2ο μερος

Τριο Φλαμένγκο Χρίστος Τζιφάκης

Χριστος Τζιφάκης,Κιθάρα

Παναγώτης Μπουραζάνης ,Μπάσο

Γιάννης Παπαγιαννούλης ,Κρουστά

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.