Ερχεται πιο κοντα στο κοινο ο «Οιδιπους Τυραννος»

Για την προσπάθεια που γίνεται στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής μίλησαν οι συντελεστές της παράστασης

Σήμερα θα λάβει χώρα η δεύτερη από τις δύο παραστάσεις της τραγωδίας «Οιδίπους Τύραννος» στον εξωτερικό χώρο του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, δίνοντας στο κοινό ένα παράθυρο όχι μόνο στην παράσταση, αλλά και στον τρόπο που διαμορφώνεται αυτή στις τελικές της πρόβες.

Για το θέμα οι συντελεστές της παράστασης πραγματοποίησαν συνέντευξη τύπου το μεσημέρι της Παρασκευής 7 Ιουλίου, λίγες ώρες πριν από την πρώτη τους παράσταση, και μίλησαν τόσο για την διαφορετική προσέγγιση που έχουν, αλλά και τι μπορεί να περιμένει το κοινό.

Ανοίγοντας η σύμβουλος του Περιφερειάρχη ΑΜΘ κ. Χρήστου Μέτιου κ. Ζωή Κοσμίδου καλωσόρισε εκ μέρους του τους συντελεστές αυτής της μοναδικής παράστασης, λίγο πριν ξεκινήσει την περιοδεία της, στο Μέγαρο Μουσικής Κομοτηνής και στη συνέχεια στην Αλεξανδρούπολη.

Στάθηκε δε στο πόσο σημαντικό είναι άνθρωποι που έλκουν την καταγωγή τους από την περιοχή, να έρχονται σε αυτή για μια παράταση.

Μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετέχει το κοινό

Τις ευχαριστίες όλων που τους δόθηκε η ευκαιρία να δοκιμάσουν την παράστασή τους στην Κομοτηνή, μετέφερε ο σκηνοθέτης κ. Σίμος Κακάλας, που τόνισε πως πρόκειται για μια ανοιχτή διαδικασία στην οποία συμμετέχει το κοινό.

Τα έργα αυτά, τόνισε, μιλούν για το σήμερα, χωρίς να χρειαστεί να προσεγγιστούν με κάποιο ιδιαίτερο τρόπο, και πίστευε πάντα πως μπορούν να μιλήσουν στον καθένα αρκεί να παρουσιαστούν σωστά.

Η προσέγγιση λοιπόν πήρε κατεύθυνση μέσα από αυτό, με μια ιδιαιτερότητα, ότι ο χορός, οι πολίτες της Θήβας, να φορούν μάσκες, μέσα από τον οποίο ξεπηδούν τα πρόσωπα της τραγωδίας, με προέκταση πως μέσα από το λαό αναδεικνύονται αυτοί που τον διοικούν, και εδώ υπάρχει η άρρηκτη σχέση από το παρελθόν μέχρι σήμερα.

Ο κόσμος διψά για καλό θέαμα

Από την πλευρά του ο κ. Στάνκογλου τόνισε πως θα κάνουν στην Κομοτηνή δύο ανοιχτές πρόβες, και από την Παρασκευή ξεκινά μια άλλη διαδικασία έχοντας κάνει τη δουλειά που πρέπει να κάνουν, και είναι σημαντική η παρουσία του κοινού και η ενέργεια που δημιουργείται.

Με τον ίδιο να κατάγεται από την Θράκη, θεωρεί σημαντικό ότι τους κάλεσε η Περιφέρεια ΑΜΘ, και θα ξεκινήσει από την περιοχή το ποτάμι που λέγεται Οιδίπους Τύρρανος, και όταν θα φτάσουν στο τέλος του καλοκαιριού στην Επίδαυρο ευελπιστούν να έχουν μια παράσταση για την οποία θα μιλά ο κόσμος.

Παραδέχτηκε δε πως είναι δύσκολο να έρθει μια τέτοια ομάδα στην περιοχή, και ευχήθηκε ανάλογες δράσεις με αυτή που έκαναν, να γίνουν και στο μέλλον. «Θα πρέπει να το κοιτάξει η πολιτεία περισσότερο, και να συμβαίνει πιο συχνά, γιατί ο κόσμος διψά για να δει καλό θέαμα».

Όλοι συμμέτοχοι μιας οπτικής

Την χαρά της που βρίσκεται για πρώτη φορά στην Κομοτηνή, για την οποία είχε ακούσει πολλά αλλά δεν είχε καταφέρει να επισκεφτεί, εξέφρασε η Μαριλίτα Λαμπροπούλου, που παίζει την Ιοκάστη. «Είμαι πολύ ευτυχής που τη γνωρίζω από κοντά, και βλέπω αυτό το τρομερό χρώμα και την ιδιαιτερότητα σε σχέση με άλλες πόλεις της Ελλάδας» σημείωσε, τονίζοντας πως είναι σπάνιο να βλέπεις μια προσωπικότητα στον τόπο, όπως αυτή που έχει η Κομοτηνή.

Θεωρεί όμως σημαντική και την πρωτοβουλία να παρουσιάσουν την πρόβα τους ανοιχτά, και αποτελεί μια ωραία ευκαιρία να διαπιστώσουν πως μπορεί να αγγίξει αυτό που κάνουν τον κόσμο, που δεν έχει έρθει στημένος σαν κοινό, αλλά μαζεύεται αυθόρμητα και προσπαθούν να περάσουν αυτό που έχουν κάνει.

Όσο για την ίδια την παράσταση, τόνισε πως την εμπνέει και την εκφράζει η προσέγγιση του κ. Κακάλα και των υπολοίπων συντελεστών, θεωρώντας πως γίνονται όλοι συμμέτοχοι μιας οπτικής και ύφους, όπως και τα πρόσωπα είναι συμμέτοχοι ενός χορού, και στη συνέχεια ξεπηδούν από αυτόν.

Θεωρεί δε ότι είναι μαγικό να δει το κοινό τις «ραφές» ενός πράγματος, και πώς μαγικά, μπαίνεις σε αυτό τον κόσμο, και μετά από κάποια στιγμή δεν τις παρατηρεί.

Πάντα παρών η Δραματική Σχολή Ίασμος

Χαρά και τιμή χαρακτήρισε το γεγονός ότι βρίσκονται στην περιοχή για να επικοινωνήσουν την τέχνη και τη δουλειά τους στην πατρίδα της Ανωτέρας Δραματικής Σχολής Ιάσμου και του ίδιου προσωπικά ο κ. Γιώργος Αμούτζας, που έχει το ρόλο του Αγγελιοφόρου στην παράσταση.

Στάθηκε δε στη στήριξη της Περιφέρειας για να υλοποιήσουν αυτή την προσπάθεια για να κάνουν τις τελευταίες τους πρόβες σε πραγματικές συνθήκες παρουσία του κοινού. «Όταν υπάρχουν άνθρωποι σε αυτά τα πόστα που εργάζονται καθημερινά με τόση αγάπη και ενδιαφέρον για τον τόπο τους, θα υπάρχουν πάντα τέτοιες συνεργασίες και ενέργειες» ανέφερε. Άλλωστε ο «Ίασμος» επιλέγει συχνά να βρίσκεται στον τόπο μας καλλιτεχνικά, ανέφερε, και θεωρεί συγκινητική την κίνηση που γίνεται.

Όσο για την συμμετοχή του στην παράσταση, επισήμανε πως αισθάνεται ότι καλλιτεχνικά βρίσκεται στην πιο εποικοδομητική στιγμή, μιας και η παράσταση αποτελεί ένα μεγάλο μάθημα και σχολείο, με όλους τους συντελεστές να τείνουν ένα χέρι βοηθείας για να στήσουν κάτι κοινό. Βλέπει δε αισιόδοξα αυτή την περιοδεία, μιας και πρόκειται για ένα υπέροχο θίασο με εξαιρετικούς ανθρώπους.

Ενθουσιασμός για την παράσταση και για την Κομοτηνή

Για την θερμή φιλοξενία που γνώρισε στην Κομοτηνή σε παλιότερη περιοδεία, τονίζοντας πως έχει εντυπωσιάσει πολλούς καλλιτέχνες που έχουν φιλοξενηθεί σε αυτή, μίλησε ο κ. Γιάννης Νταλιάνης, που παίζει τον Κρέοντα, ενώ ο κ. Φώτης Σιώτας, που έγραψε τη μουσική και είναι και ο μουσικός επί σκηνής, που ελπίζει πως θα κερδίσουν με την παράσταση μια διαφορετική εμπειρία, έξω από τις τυπικές συνθήκες, ιδιαίτερα στο θέατρο, που είναι μια τέχνη συνεργασίας, σε μια συνεργασία με αυτή την υπέροχη ομάδα και τον Σίμο Κακάλα, που φανερώνει όλα τα επίπεδα μέσα από μια τελετουργία.

Συμπλήρωσε δε στα λεγόμενα του κ. Νταλιάνη, πως έχοντας βρεθεί σε αυτή πολλές φορές ως μουσικός,  αγαπά πολύ την Κομοτηνή, τα αρώματα και τα καλντερίμια της.

Ο Χρήστος Μαλάκης, που έχει αναλάβει το ρόλο του Τειρεσία, αφού εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής Κομοτηνής, σημείωσε πως δύσκολα λαμβάνουν χώρα ανάλογες πρωτοβουλίες σαν τις παραστάσεις αυτές στην περιφέρεια, για αυτό και πρόκειται για ωραία πρωτοβουλία.

Η δοκιμή αυτή είναι πολύ σημαντική, τόνισε, γιατί θα έρθουν για πρώτη φορά σε επαφή με τον κόσμο, μετά από πολλή δουλειά, και είναι μια πολύ ωραία δοκιμή για αυτούς.

Τέλος ο κ. Ιωακείμ Πανάγος, που έχει το ρόλο του βοσκού, αφού αναφέρθηκε στην προσπάθεια που έχει κάνει όλη η ομάδα της παράστασης, τόνισε πως ο τρόπος που γίνεται η παράσταση, το κοινό, κοιτώντας μέσα από την κλειδαρότρυπα στην διαμόρφωση της παράστασης, τους δίνει το δικαίωμα να σκέφτονται και να τους δημιουργεί ερεθίσματα, και να γίνουν «συνένοχοι» σε αυτό, σε ένα κόσμο έξω από τα social media και την καθημερινότητα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.