Επιτυχημενη η Φωτογραφικη εκθεση «ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ»

Περίπου 3.000 άτομα την επισκέφθηκαν στους δύο μήνες λειτουργίας της

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η φωτογραφική έκθεση που πραγματοποιήθηκε στην πόλη της Δράμας, με τίτλο: «ΑΠΟΤΥΠΩΝΟΝΤΑΣ ΤΟ ΠΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ ΤΗΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ».

Η έκθεση διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΥΝΜΤΕΑΜΘ), του Υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟ), στο πλαίσιο του εορτασμού των Ευρωπαϊκών Ημερών Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2024 (ΕΗΠΚ 2024) – «Ανιχνεύοντας διαδρομές, δίκτυα και δεσμούς στην πολιτιστική κληρονομιά», σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Δράμας και την υποστήριξη της ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ και της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού / Συμβούλιο Βιομηχανικής Κληρονομιάς.

Στην έκθεση παρουσιάστηκαν τα προστατευόμενα από το Υπουργείο Πολιτισμού νεώτερα μνημεία προβιομηχανικής και βιομηχανικής κληρονομιάς της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης σε μία αφηγηματική περιήγηση στις διατηρούμενες υλικές μαρτυρίες του βιομηχανικού πολιτισμού της περιοχής, όπως αυτός δημιουργήθηκε, διαμορφώθηκε και αναπτύχθηκε κατά τα τέλη του 19ου αιώνα και στο πρώτο μισό του 20ου αιώνα.

Το φωτογραφικό υλικό ταξινομήθηκε σε πέντε θεματικές ενότητες, κάθε μια από τις οποίες αποτυπώνει και προβάλει μέσα από τα στοιχεία του πρόσφατου τεχνικού μας πολιτισμού, την εικόνα που διαμόρφωσαν αυτά, και το χαρακτήρα που καθόρισε τους τόπους όπου λειτούργησαν: για τις πόλεις Ξάνθη, Καβάλα και Δράμα τα μεγάλα σύνολα καπναποθηκών, για το Σουφλί τα κουκουλόσπιτα και τα μεταξουργεία, για τη Θάσο και τον οικισμό του Κιρκά τα εργοστάσια μεταλλουργίας, για την ορεινή Ανατολική Μακεδονία και Θράκη οι νερόμυλοι και τα λιθότοξα γεφύρια, για τις πόλεις και την ευρύτερη επικράτεια οι σιδηρόδρομοι, τα λιμάνια, οι φάροι.

Οι φωτογραφίες που συνέθεσαν την έκθεση προέρχονται από το αρχείο της ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αποτελούν έργο του Στέργιου Καράβατου, φωτογράφου, επιμελητή εκθέσεων και υπεύθυνο για το σχεδιασμό της. 

Η έκθεση φιλοξενήθηκε στην καπναποθήκη Αναστασιάδη, σε ένα σημαντικό ιστορικό κτηριακό σύνολο αστικής και βιομηχανικής αρχιτεκτονικής, το οποίο αποκαταστάθηκε πλήρως, έπειτα από το αμέριστο ενδιαφέρον του Προέδρου της «ΚΥΚΛΩΨ» ΑμΚΕ, Αναστασίου–Άρη Θεοδωρίδη. 

Τα εγκαίνια της έκθεσης χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δράμας Κύριος Γεώργιος Παπαδόπουλος, ο Διευθυντής της ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ Κύριος Γεώργιος Δεμερτζής, η Πρόεδρος του Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς της ΕΛΛΕΤ και Εθνική Εκπρόσωπος των Ευρωπαϊκών Διαδρομών Βιομηχανικής Κληρονομιάς (European Route of Industrial Heritage-ERIH) Κυρία Όλγα Δεληγιάννη, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Δράμας Κύριος Στέφανος Γεωργιάδης, και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους όλοι οι Αντιδήμαρχοι του Δήμου Δράμας, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Δράμας Κύριος Σπυρίδωνας Φιλίππου, ενώ παρέστησαν εκπρόσωποι του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Κυρίου Χριστόδουλου Τοψίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Κυρίου Μιχάλη Μουρβετίδη. 

Βιωματικό εργαστήριο

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης, σχεδιάστηκαν, οργανώθηκαν και πραγματοποιήθηκαν από την Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικό Μηχανικό και στέλεχος της ΥΝΜΤΕ Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης εκπαιδευτικές δράσεις για παιδιά όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων με τίτλο: «ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ: Δομική Τεχνολογία και Αποκατάσταση των μνημείων Βιομηχανικής Κληρονομιάς». Επρόκειτο για την εφαρμογή τεσσάρων βιωματικών εργαστηρίων και διαλέξεων (24/11/2024, 31/10/2024, 14/11/2024 και 21/11/2024) στον τομέα της Δομικής Επιστήμης και Τεχνολογίας που είχαν ως στόχευση την μύηση των μαθητών, στις παραδοσιακές τεχνικές δόμησης των ιστορικών κτηρίων, εμβαθύνοντας στις αρχές αντισεισμικού σχεδιασμού καθώς και στις μεθόδους κατασκευής, ενίσχυσης, αποκατάστασης και εν γένει προστασίας των κτηρίων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Ημερίδα

Κορύφωση της έκθεσης φωτογραφίας αποτέλεσε η διοργάνωση Ημερίδας, την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2024, με τίτλο «Η ΠΡΟΟΠΤΙΚΗ ΤΗΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΜΕΣΩ ΕΝΟΣ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ Ο.Τ.Α». Σκοπός της Ημερίδας ήταν η ανάδειξη της σημασίας της δημιουργίας ενός Πανελλαδικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για τον προγραμματισμό και την υλοποίηση έργου ανάδειξης των ιστορικών βιομηχανικών κτιρίων και συνόλων, ώστε η κληρονομιά αυτή να καταστεί προσβάσιμη και ελκυστική για το ευρύ κοινό. Στο πλαίσιο της εκδήλωσης υπογράφηκε το Σχέδιο Αρχών του Δικτύου Ο.Τ.Α. για την προστασία της Βιομηχανικής Κληρονομιάς. 

Την Ημερίδα χαιρέτησαν ο Δήμαρχος Δράμας Κύριος Γεώργιος Παπαδόπουλος, η Αντιπρόεδρος του Συμβουλίου Βιομηχανικής Κληρονομιάς ΕΛΛΕΤ Ομότιμη Καθηγήτρια στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Α.Π.Θ., Κυρία Αλέκα Αλεξοπούλου και ο Διευθυντής της ΚΥΚΛΩΨ ΑμΚΕ Κύριος Γεώργιο Δεμερτζής και ο Αντιπρύτανης Οικονομικών, Προγραμματισμού και Ανάπτυξης και Καθηγητής Δ.Π.Θ. Κωνσταντίνος Χαλιορής, ενώ τίμησε με την παρουσία της την εκδήλωση η Ιδρύτρια, Πρόεδρος και Διευθύντρια του Εθνολογικού Μουσείου Θράκης Κυρία Αγγέλα Γιαννακίδου.  

Στη λήξη της Ημερίδας, απονεμήθηκαν έπαθλα επιβράβευσης στους διακριθέντες μαθητές του κάθε Βιωματικού Εργαστηρίου (του 1ου Γυμνασίου Δράμας και 4ου Γενικού Λυκείου Δράμας).                                                         

Ευχαριστίες

Σε μήνυμά της η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ευχαριστεί όλους όσους συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Συγκεκριμένα αναφέρει στο μήνυμά της:

«Οφείλουμε να ευχαριστήσουμε το Δήμο Δράμας, και συνδιοργανωτή αυτών των ιδιαίτερα υψηλού επιπέδου εκδηλώσεων τέχνης και επιστήμης, και προσωπικά τον Δήμαρχο και τα στελέχη του, για την συνολική υποστήριξή τους. Η άμεση ανταπόκριση του Δημάρχου στην πρόσκλησή μας να είναι ο Δήμος συμμέτοχος και αρωγός στη οργάνωση όλου αυτού του εγχειρήματος, καθιστά ως δεδομένη την προοπτική για τη συνδιοργάνωση παρόμοιων υψηλού επιπέδου δράσεων και στο μέλλον.

Ιδιαίτερης αναφοράς χρήζει ο Πρόεδρος της Εταιρείας ΚΥΚΛΩΨ ΑμκΕ, Κύριος Άρης Θεοδωρίδης, καθώς με περισσή ευαισθησία και ενσυναίσθηση, δέχθηκε να φιλοξενηθεί η έκθεση αυτή, στην υψίστης προδιαγραφής αποκαταστημένη καπναποθήκη. Ευχαριστούμε θερμότατα και τον Διευθυντή της ΚΥΚΛΩΨ ΑμκΕ, κύριο Γεώργιο Δεμερτζή ο οποίος μαζί με τα στελέχη της εταιρίας, υποστήριξαν καίρια την οργάνωση της Εκδήλωσης αυτής και του Βιωματικού Εκπαιδευτικού Εργαστηρίου. 

Ευχαριστούμε ιδιαιτέρως το βιβλιοπωλείο Κωνσταντίνος Πάτσης, στη Δράμα, για την οικονομική και υλική υποστήριξη για την υλοποίηση των Βιωματικών Εργαστηρίων, με την αφιλοκερδή διάθεση πλούσιου χαρτοκοπτικού υλικού.  

Καθοριστική ήταν η συμβολή της Προέδρου του ΣΥΒΙΚ/ΕΛΛΕΤ και Εθνικής Εκπροσώπου του ERIH Κυρίας Όλγας Δεληγιάννη που με την ακάματη, ουσιαστική, δυναμική και πολυσύνθετη υποστήριξή της, μέσα από τη διαχρονική εμπειρία της, τόσο κατά τη διοργάνωση των δράσεων όσο και εν γένει σε κάθε προσπάθειά μας για τη διάσωση, προστασία και ανάδειξη της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής μας, αποτελεί σταθερό αρωγό αλλά και έμπνευση.   

Εν κατακλείδει, είναι ιδιαίτερα μεγάλη η ικανοποίησή μας, αλλά και όλων των φορέων που συνδιοργάνωσαν και στήριξαν την τριπλή αυτή δράση πολιτισμού: την Έκθεση Φωτογραφίας, τα Βιωματικά Εκπαιδευτικά Εργαστήρια και την Ημερίδα για τη δημιουργία ενός Πανελλαδικού Δικτύου Ο.Τ.Α. για την ανάδειξη της Βιομηχανικής Κληρονομιάς, τόσο γιατί είχαν ιδιαίτερη απήχηση στο κοινό, όλων των ηλικιών, το οποίο την τίμησε με την ανταπόκριση και τη συμμετοχή του, αλλά και με την θετική του έκφραση, όσο και για τις διαφαινόμενες προοπτικές για τη συνδιοργάνωση παρόμοιων υψηλού επιπέδου δράσεων και στο μέλλον». 

Αξίζει να σημειωθεί ότι η επισκεψιμότητα στις εκδηλώσεις μέσα στη διάρκεια των δύο μηνών ανήλθε περί τα 3.000 άτομα.

Η οργάνωση, ανάπτυξη και ταξινόμηση του φωτογραφικού υλικού της έκθεσης, στις πέντε θεματικές ενότητες για την προβολή του πρόσφατου τεχνικού πολιτισμού της περιοχής αρμοδιότητας της Υπηρεσίας, εξ αρχής μελετήθηκε και σχεδιάστηκε ώστε, μετά τη λήξη της εκδήλωσης, να αποτελέσει την μόνιμη θεματική έκθεση του υπό ίδρυση «Μουσείου Τεχνικού Πολιτισμού Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης» στην χαρακτηρισμένη από το ΥΠΠΟ καπναποθήκη Αγ. Κωνσταντίνου, στην Ξάνθη, έργο που δρομολόγησε η ΥΝΜΤΕΑΜΘ και είναι σε εξέλιξη.

Οι συντελεστές

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή της ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ για την Έκθεση:

Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ

Κωνσταντινιά Μητλιάγκα, Αν. Πρ/νη του Τμ. Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων & Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών/ΥΝΜΤΕΑΜΘ  

Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

Μπιλκή Μουσά, Λογίστρια  

Θεοφανή Ναζλίδου, MA Αρχιτέκτονας  

Παντελής Πετρίδης, Δρ Αρχιτέκτονας 

Όλγα Θερπίδου, MSc Οικονομολόγος 

Σχεδιασμός / Επιμέλεια Έκθεσης / Εκτυπώσεις:

Στέργιος Καράβατος, φωτογράφος

Δημιουργία / Οργάνωση / Υλοποίηση Εκπαιδευτικών Δράσεων-Βιωματικών Εργαστηρίων

Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός

Η Οργανωτική και Επιστημονική Επιτροπή της ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ για την Ημερίδα:

Θεόδωρος Πριγγόπουλος, Προϊστάμενος ΥΝΜΤΕΑΜΘ/ΥΠΠΟ

Αθανασία Θώμογλου, Δρ Πολιτικός Μηχανικός  

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.