«Εως που φτανει ο αδικημενος ανθρωπος;»

Την ιστορία ενός αδικημένου ανθρώπου «αφηγείται» η παράσταση «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» του Γιάννη Καλαβριανού που ανεβαίνει στην σκηνή του ΔΗΠΕΘΕ Κομοτηνής

Από τις 5 έως τις 9 Οκτωβρίου, το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής υποδέχεται την παράσταση «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» του Γιάννη Καλαβριανού. Πρόκειται για ένα έργο, που βασίζεται σε αληθινή ιστορία, με το ζήτημα δύο αλόγων να καταλήγει σε καταστροφή πόλεων, ενώ θέτει το δίλημμα «μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος, που έχει δίκιο».


Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022, παρουσία του προέδρου του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής, κ. Νότη Χαραλαμπίδη, ο διακεκριμένος σκηνοθέτης, μαζί με τους συντελεστές της παράστασης, παρουσίασε εν συντομία το έργο, που θα έχει την ευκαιρία να απολαύσει το κοινό της Κομοτηνής.

Ν. Χαραλαμπίδης: «Η δικαιοσύνη είναι ένα από τα προαπαιτούμενα για τον πολιτισμό»

Καλωσορίζοντας τους συντελεστές της θεατρικής ομάδας, ο Πρόεδρος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κομοτηνής, κ. Νότης Χαραλαμπίδης, μίλησε για μια ευτυχή συγκυρία, αναφερόμενος στην χθεσινή εορτή του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, Πολιούχου της Αθήνας και προστάτη των δικαστικών και δικαστηρίων, και στην υπόθεση του έργου που όπως τόνισε πραγματεύεται θέματα δικαιοσύνης. «Ένα από τα προαπαιτούμενα για τον πολιτισμό» εχέγγυα καθώς όπως υπογράμμισε «χωρίς μια οργανωμένη εξουσία, χωρίς δικαιοσύνη, ουσιαστικά κατατείνει στο να είναι μια οργανωμένη αρπαγή» και ακολούθως οδηγεί στην αυτοδικία, θέματα με τα οποία ασχολείται η παράσταση.

Γ. Καλαβριανός: «Ένας άνθρωπος, που έχει δίκιο, μέχρι που μπορεί να φτάσει για να το διεκδικήσει;»

Ο συγγραφέας και σκηνοθέτης της παράστασης κ. Γιάννης Καλαβριανός ξεκίνησε αναφερόμενος στην σχέση του με την Κομοτηνή υπενθυμίζοντας την παράσταση «Γιοί και Κόρες» που αποτέλεσε και την πρώτη του παράσταση στην Κομοτηνή, που έκτοτε βρίσκεται πάντα στις πόλεις που παρουσιάζονται οι παραστάσεις του.
Ο διακεκριμένος Έλληνας σκηνοθέτης σημείωσε πως οι «Μικροί πυροβολισμοί μέσα στη νύχτα» είναι μια συμπαραγωγή της Εταιρίας Θεάτρου Sforaris με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κομοτηνής και μετά το Θέατρο Τέχνης στην Αθήνα η Κομοτηνή αποτελεί τη δεύτερη στάση.
Ανέφερε πως το έργο βασίζεται στη νουβέλα «Μίχαελ Κόλχαας», που έγραψε ο Χάινριχ Φον Κλάιστ το 1810, την θεατρική διασκευή της οποίας έκανε ο ίδιος, ενώ η αφήγηση της ιστορίας γίνεται από… άλογα.
Περιγράφοντας εν συντομία την ιστορία της παράστασης ο ίδιος εξήγησε πως πρόκειται για μια πραγματική ιστορία ενός εμπόρου αλόγων, ο οποίος αδικήθηκε από τον τοπικό ηγεμόνα και αποφάσισε να πάρει το νόμο στα χέρια του.
«Πηγαίνει να πουλήσει τα άλογα τα οποία έχει μεγαλώσει, στο δρόμο βρίσκει μια μπάρα και του λένε ότι ο καινούργιος ηγεμόνας έχει βάλει διόδια και του απαιτούν ένα ποσό. Λέει ότι δεν έχει, προτείνει να επιστρέψει στο σπίτι του για να το πάρει ώστε να μπορέσει να συνεχίσει την πορεία του για ζωοπανήγυρη στη Σαξονία. Αφήνει ως εγγύηση τα δύο καλύτερά του άλογα, επιστρέφει στο σπίτι του ωστόσο επιστρέφοντας ς τα βρίσκει σε άθλια κατάσταση, οπότε ζητάει να αποζημιωθεί» εξιστόρησε ο ίδιος και συνέχισε περιγράφοντας πως στην συνέχεια «ο ηγεμόνας τον διώχνει, δεν ικανοποιεί το αίτημά του, γυρίζει ταπεινωμένος στο σπίτι του, ενώ θύμα πέφτει και η γυναίκα του την οποία και σκοτώνουν». Η κατάφωρη αυτή αδικία οδηγεί τον πρωταγωνιστεί στην απόφαση να βρει το δίκιο του, εκτός δικαιϊκού συστήματος. «Αποφασίζει ο ίδιος να γίνει ο νόμος. Μαζεύει κι άλλους ανθρώπους, οι οποίοι επίσης ήταν αδικημένοι από τον ηγεμόνα και φτιάχνουν ένα μικρό στρατό, που αρχίζει να προκαλεί δολιοφθορές. Μαζί τους συντάσσονται κι άλλοι, αυτός ο μικρός στρατός όλο και μεγαλώνει, αρχίζει να βάζει φωτιές και να προκαλεί εμπρησμούς» περιέγραψε ο σκηνοθέτης για να τονίσει πως το μεγάλο δίλημμα που επιχειρεί να θέσει η παράσταση είναι το «μέχρι που μπορεί να φτάσει ένας άνθρωπος που έχει δίκιο για να το διεκδικήσει».

Οι συντελεστές

Να σημειωθεί πως παρόντες στην συνέντευξη τύπου ήταν και οι πρωταγωνιστές αυτής ήτοι οι κ.κ. Γιώργος Γλάστρας, Χριστίνα Μαξούρη, Μάνος Πετράκης και Γιώργος Σαββίδης, καθώς και ο μουσικός επί σκηνής είναι ο Θόδωρος Κοτεπάνος.
Τα κοστούμια υπογράφει η Βάνα Γιαννούλα, η επιμέλεια φωτισμού είναι του Νίκου Βλασόπουλου, ενώ ρόλο βοηθού σκηνοθέτη διαδραματίζει η Κέλλυ Παπαδοπούλου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.