Εορτασμος της Διεθνους Ημερας Μουσειων 2016 με θεμα «Μουσεια και πολιτιστικα τοπια»

«Σύγχρονα Άβδηρα: ένας τόπος πολιτισμού» - Εκδήλωση της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων ΑΜ-Θ και του Δήμου Αβδήρων

«Σύγχρονα Άβδηρα: ένας τόπος πολιτισμού» είναι ο τίτλος της πρωτότυπης εκδήλωσης που διοργανώνουν την Κυριακή, 22 Μαΐου και ώρα 11 το πρωί, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, η Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ο Δήμος Αβδήρων, με αφορμή τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων 2016.
 
Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης, η οποία είναι ενταγμένη στον εορτασμό που έχει το γενικό θέμα «Μουσεία και πολιτιστικά τοπία» θα λάβει χώρα στο αρχαιολογικό μουσείο Αβδήρων, όπου το κοινό θα παρακολουθήσει διαλέξεις σχετικές με την ίδρυση, την εξέλιξη και τη σημερινή παρουσία του σύγχρονου οικισμού των Αβδήρων. Στο δεύτερο μέρος θα γίνει περιήγηση στο παραδοσιακό τμήμα του οικισμού για γνωριμία με επιλεγμένα κτήρια. 

Αναλυτικά το πρόγραμμα της εκδήλωσης έχει ως εξής:

Πρώτο μέρος: Μουσείο Αβδήρων
Προσέλευση κοινού, προαιρετική περιήγηση στο μουσείο, διανομή φυλλαδίου και χάρτη περιήγησης
11.00 π.μ. Χαιρετισμός Δημάρχου Αβδήρων κ. Γιώργου Τσιτιρίδη.
11.10 – 11.20 π.μ. Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη της ΕΦΑ Ξάνθης: «Άβδηρα-Πολύστυλον-Μπουλούστρα-Άβδηρα».
11.20 – 11.30 π.μ. Ανδριανή Διαγουμά, Πολιτικός Μηχανικός, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης: «Ο οικισμός των Αβδήρων κατά τους νεώτερους χρόνους».
11.30 – 11.40 π.μ. Μαρία Χρυσάφη, Αρχαιολόγος της ΕΦΑ Ξάνθης: «Το Αρχοντικό Παμουκτσόγλου. Δύο αιώνων ιστορίες».
 
Δεύτερο μέρος: Περιήγηση και ξεναγήσεις στον σύγχρονο Οικισμό των Αβδήρων
1. Σπίτι Αμερικάνου
2. Μύλος
3. Κρήνη
4. Παντοπωλείο
5. Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής
6. Λαογραφικό Μουσείο
7. Αρχοντικό Παμουκτσόγλου
Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν από εκπροσώπους της ΕΦΑ Ξάνθης, της ΥΝΜΤΕ-ΑΜΘ και του Δήμου Αβδήρων.
 
Τρίτο μέρος: Δεξίωση
Στο παραδοσιακό αρχοντικό Παμουκτσόγλου, που σήμερα αποτελεί ξενώνα της Εφορείας Αρχαιοτήτων Ξάνθης, μετά την ξενάγηση θα προσφερθεί στους επισκέπτες καφές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.