Ενωθηκαν μεσα απο την παραδοση Ποντιοι απο ολη την ΑΜΘ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 10ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών στην Κομοτηνή

Περισσότεροι από 800 χορευτές από τα σωματεία του Έβρου, της Ροδόπης, της Ξάνθης, της Καβάλας και της Δράμας ένωσαν τα χέρια τους το απόγευμα της Κυριακής 29 Απριλίου στο κλειστό γυμναστήριο του ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής, δίνοντας τα δικά τους μηνύματα αισιοδοξίας, φιλίας, αλληλεγγύης και ενότητας κατά το 10ο Παιδικό-Εφηβικό Περιφερειακό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών.
 
Το φεστιβάλ, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ποντιακών Σωματείων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, με την υποστήριξη της ΔΚΕΠΠΑΚ, διοργανώνεται κάθε χρόνο και σε διαφορετική πόλη της περιφέρειας και στοχεύει στην προετοιμασία των παιδιών – εφήβων, για τη συμμετοχή τους μελλοντικά στο Πανελλαδικό Φεστιβάλ της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος.
 

Τα παιδιά έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό και καταχειροκροτήθηκαν από το κοινό στο κλειστό γυμναστήριο.
 
Η εκδήλωση ξεκίνησε με τους νεαρούς χορευτές όλων των συλλόγων να μπαίνουν στο γυμναστήριο από τρείς διαφορετικές μεριές για το Μονόν Ομάλ, παρουσιάζοντας μια πραγματικά πολύχρωμη και εντυπωσιακή εικόνα μέσα στο γυμναστήριο, δείχνοντας πως η ποντιακή παράδοση δεν έχει μόνο παρόν, αλλά και μέλλον.
 
Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν χοροί από τα Σωματεία της Καβάλας, της Δράμας και της Θράκης, δείχνοντας τις ικανότητές τους στο χορό. 

Βραβεύσεις για Α. Ξενοδοχίδου και Κ. Τσιαβδαρίδη 

Κατά την εκδήλωση τιμήθηκαν δύο άνθρωποι με μεγάλη προσφορά στην τοπική συνέχιση της ποντιακής παράδοσης, η κ. Αλεξάνδρα Ξενοδοχίδου, καθώς και ο κ. Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης, ο οποίος απεβίωσε το 2016.
 

Η κ. Ξενοδοχίδου γεννήθηκε το 1930 στον Οικισμό Υφαντών του Νομού Ροδόπης, όπου κατοικεί μέχρι και σήμερα, και από μικρή ηλικία είχε πάθος με το τραγούδι.
 
Η εκπληκτική φωνή της και η αγάπη της για την Ποντιακή παραδοσιακή μουσική την ώθησε στο ν' ασχοληθεί με το τραγούδι, ενώ από το 1950 έως το 1980 με λυράρη τον Χαράλαμπο Σιδηρόπουλο τραγουδούσε στον Ραδιοφωνικό σταθμό της ΕΡΑ Κομοτηνής, όπου άφησαν ως μουσική παρακαταθήκη στον Ποντιακό πολιτισμό του τόπου μας μια σειρά σημαντικών εκπομπών.
 
Επίσης έχει κάνει έναν δίσκο με τον Δημήτριο Κουγιουμτζίδη, δυο CD με τον Μιχάλη Καλιοντζίδη και ένα με τον Παναγιώτη Ασλανίδη, ενώ ακόμα και σήμερα, όποτε της δοθεί η ευκαιρία, τραγουδάει, κάτι που έκανε και κατά το Φεστιβάλ, καταχειροκροτούμενη από το κοινό. 
 
Επίσης το βραβείο για την προσφορά του πατέρα του, Κωνσταντίνου Τσιαβδαρίδη, παρέλαβε ο κ. Δημήτρης Τσιαβδαρίδης.
 

Ο Κωνσταντίνος Τσιαβδαρίδης γεννήθηκε στις 17/1/1931, στο χωριό Κίζαρι του Νομού Ροδόπης. Ως γόνος ποντιακής οικογένειας και βαθύς λάτρης της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιδιαίτερης πατρίδας των προγόνων του παρείχε ποικιλόμορφη βοήθεια και στήριξη προς όλους τους ποντιακούς συλλόγους στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης και όχι μόνο.
 
Διετέλεσε επί σειρά ετών, μέλος και Πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Ποντίων Κομοτηνής και Περιφέρειας ο «Εύξεινος Πόντος», καθώς και ιδρυτικό μέλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου των απανταχού Κιζαριωτών «Ο ΠΟΝΤΟΣ».
 
Τιμήθηκε για την προσφορά και το έργο του και από τους δύο αυτούς φορείς με τον τίτλο του Επίτιμου Προέδρου. Άφησε την τελευταία του πνοή στις 17 Δεκεμβρίου 2016 και τάφηκε στη γενέτειρά του, στο χωριό Κίζαρι του Νομού Ροδόπης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.