«Εννια φαγια» για τους Ανατολικορωμυλιωτες (+Gallery)

Το παραδοσιακό έθιμο αναβίωσε με επιτυχία στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής

Το έθιμο της Ανατολικής Ρωμυλίας «Τα ιννιά φαϊά», αναβίωσε το Σάββατο 23 Δεκεμβρίου στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής, στα πλαίσια των Εορταστικών Εκδηλώσεων 2017-2018 του Δήμου Κομοτηνής και της ΔΚΕΠΠΑ Κομοτηνής ο Σύλλογός Ανατολικορωμυλιωτών.
 
 
 
Τα εννιά φαγιά ήταν ένα έθιμο που τηρούσαν οι Ανατολικορωμυλιώτες το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων.
Το τραπέζι στρώνονταν με 9 νηστίσμα φαγητά και όλη η οικογένεια συγκεντρώνονταν γύρω από αυτό.
 
(Τα φαγητά ήταν συνήθως το βρασμένο ρύζι, τα φασόλια με λάχανο τουρ<ή, οι λαχανοντολμάδες, η πίτα η γλυκιά, τα καρύδια, η φασολάδα, οι ελιές, το τουρσί και το Χριστόψωμο.)
 
 
 
Ο αριθμός 9 είναι συμβολικός. Μπορεί να συμβολίζει τα εννιάμερα της Παναγίας, τους 9 μήνες κυοφορίας της Παναγίας ή τους 9 σταθμούς που έκαναν ο Χριστός, η Παναγία και ο Ιωσήφ κατά το διωγμό του Ηρώδη.
 
Το βράδυ λοιπόν της Παραμονής των Χριστουγέννων μαζευόταν όλη η οικογένεια γύρω από αυτό το τραπέζι, και αφού θυμιάτιζαν όλο το σπίτι με μία κεραμίδα που πάνω της τα κάρβουνα και το λιβάνι, ο αρχηγός της οικογένειας έλεγε την προσευχή
 
 
 
Μετά την παρουσίαση του εθίμου ακολούθησε γλέντι για όλο τον κόσμο με το Μουσικό Σχήμα Θρακόμελο ενώ στην εκδήλωση συμμετείχαν επίσης ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Ανατολική Ρωμυλία Ν. Έβρου, Ο Πολιτιστικός Όμιλος Ξυλαγανής, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Γυναικών Προσκυνητών, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγείρου, ο Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Μεσσούνης, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Γυναικών Στρύμης, ο Πολιτιστικός Λαογραφικός Σύλλογος Κρωβύλης, ο Πολιτιστικός και Λαογραφικός Σύλλογος Διώνης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.