Ενας «κακομοιρης» τι πολιτισμο μπορει να φτιαξει;

Μεγάλη και μικρή ιστορία

Ο Θουκυδίδης σε βοηθά να κατανοήσεις τη ΜΕΓΑΛΗ ΙΣΤΟΡΙΑ, όπου η τάση κυριάρχησης επικρατεί στις σχέσεις μεταξύ των λαών, εθνών κρατών, πολιτειών κλπ. Παρ’ όλη τη φενάκη. Θυμηθείτε το παράδειγμα της Μύλου. Αν και σύμμαχοι των Αθηνών σφαγιάστηκαν απ’ τον Δημοκρατικό Περικλή όλοι ανεξαιρέτως γιατί δεν υπάκουσαν στον αφέντη σύμμαχο εκατό τοις εκατό! 

Από την άλλη ο Αισχύλος σε βοηθά να κατανοήσεις την ψυχή σου –τη σκοτεινή της πλευρά, που πάλι και εδώ η τάση κυριάρχησης του ενός πάνω στον άλλον τους τσιγκλάει σαν αλογόμυγα και τους τρώει εκ των έσω σαν σκώρος. Εδώ τα εγκλήματα δεν γίνονται ανάμεσα σε κράτη, αλλά σιωπηλά πάνω στο κόκκινο χαλί της Κλυταιμνήστρας, στα εσωτερικά δώματα των οίκων των Ατρειδών ή των Λαμψακιδών!

Το μάθος βέβαια έρχεται λίγο αργά, αφού προηγηθεί τα πάθος, το πάθημα!

Εμείς οι σημερινοί Έλληνες, πόσο έχουμε καταγίνει μ’ αυτά τα πράγματα –που ’ναι γραμμένα στη γλώσσα μας και βγαλμένα απ’ τον τόπο μας– ώστε πρώτον να τα εμπεδώσουμε και κατά δεύτερον να τα… εξάγωμεν κιόλας;

Αμφιβάλλω! Δουλειά εις βάθος ποτέ δεν υπήρξε και πάντα «ξύνουμε» επιδερμικά αυτά τα τεράστια θέματα, γι’ αυτό, σαν πρόσωπα και σαν λαός αυτήν την επιπολαιότητά μας την πληρώνουμε σκληρά. Και δεν ομονοούμε για να ’μαστε ανθεκτικοί σε κάθε βάρβαρη επιβουλή έξωθεν και τρώμε εισαγόμενες σούπες που διαπραγματεύονται με χολιγουντιανό τρόπο τις δικές μας «Οδύσσειες» και «Ιλιάδες»!

Ένας «κακομοίρης», θα μου πεις, τι πολιτισμό μπορεί να φτιάξει; Μόλις πρόπερσι, πολλά σχολεία της Θράκης τρέχανε στη Θεσσαλονίκη με «χοντρό» εισιτήριο και έξοδο, να καταναλώσουν ένα θέαμα με φουσκωτούς, κακέκτυπους χολιγουντιανούς όμοιους του Ηρακλή, και εδώ μια δική μας παράσταση αξιόλογη, από μικροαστικό κομφορμισμό, έμεινε στα αζήτητα.

Άσε που ο «Μικρός Διάκοσμος», αυτός ο χώρος πολιτισμού κόσμημα, αγνοείται εσκεμμένα ή από βλακεία –το αποτέλεσμα είναι το ίδιο, η καθυστέρηση– από τα περισσότερα σχολεία της περιοχής. Τι να πεις. Ό,τι είπε ο Σοφοκλής στον «Φιλοκτήτη» του: «Δύσκολο να σε κυβερνούν και να αποφασίζουν για σένα οι χειρότεροι!»

*Ο Γιάννης Βουλτσίδης είναι σκηνοθέτης-καραγκιοζοπαίκτης και ιδιοκτήτης του πολιτιστικού χώρου «Μικρός Διάκοσμος» στον Ίμερο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.