Ενα ταξιδι στην Κομοτηνη της βουλγαρικης κατοχης και του εμφυλιου

Μέσα από το βιβλίο της Αριστέας Γ. Σερεμέτη «Εννέα και Εικοσιοκτώ» που παρουσιάστηκε στην Κομοτηνή

Μια ιστορία που διατρέχει το παρελθόν της Κομοτηνής, μέσα από την εμπειρία τριών γυναικών που μεγαλώνουν σε αυτή και ζουν τα δύσκολα χρόνια της βουλγαρικής κατοχής, που τις σημαδεύουν ανεξίτηλα, μια χριστιανή τη Μαριορίνη, μια εβραία τη Ζιμπούλ και μια μουσουλμάνα τη Σερέν, και ενός άντρα που η ζωή του τέμνει τις ζωές τους διαφορετικά, αλλά και στις τρεις έντονα και καθοριστικά, γνώρισαν όσοι βρέθηκαν στην αυλή της Τσανάκλειου την Πέμπτη 9 Ιουνίου, για την παρουσίαση του νέου βιβλίου της Αριστέας Γ. Σερεμέτη  «Εννέα και Εικοσιοκτώ»

Για το βιβλίο μίλησαν οι Δημήτρης Γκαρτσώνης, Ιστορικός  και Φεϊμέ Ραΐφ, Νηπιαγωγός, ενώ αποσπάσματα ανέγνωσε η Άννα Μαχαιροπούλου, Ηθοποιός-Σκηνοθέτης.

Η αρχική ιδέα δεν ήταν να γραφτεί ένα μυθιστόρημα, σημείωσε η συγγραφέας, αλλά να  εξυμνήσει και να εξάρει τον άνθρωπο που αγωνίστηκε, που αντιστάθηκε στους ναζί κατακτητές, και στη συνέχεια πέρασε μέσα από τη φωτιά και έμεινε ιδεολόγος και πιστός στην ουτοπία του.

Τελικά όμως, ερευνώντας την Κομοτηνή, «αυτή η πόλη με άγγιξε, για κάποιο λόγο που δεν μπορώ να εξηγήσω, και όταν διάβασα για τον αφανισμό των Εβραίων, θέλησα να ξεκινήσω το βιβλίο από αυτό το ιστορικό γεγονός, από την κατοχή και τους Εβραίους» ανέφερε.

Επάνω σε αυτό το γεγονός έστησε την μυθιστορηματική πλοκή με τρία κορίτσια στην Κομοτηνή, με άρρηκτους δεσμούς οικογενειακής φιλίας, όσο και από την καθημερινότητά τους στην πόλη στο Εβραϊκό σχολείο.

Ταυτόχρονα έδωσε μια παράλληλη πορεία σε ένα άντρα από την Καλαμάτα, ο οποίος έφυγε διωγμένος από τους Γερμανούς και έφτασε στη Ροδόπη να οργανώσει αντίσταση, και συνδέεται με τα τρία αυτά κορίτσια.

Στο βιβλίο της, τόνισε, προσπάθησε διαλεκτικά να δέσει το ιστορικό αποτύπωμα, με το χαρακτήρα, τις συνθήκες και τα βιώματα των τεσσάρων πρωταγωνιστών, αλλά και των χαρακτήρων που τους περιστοιχίζουν, τόσο στην Κομοτηνή και στις άλλες πόλεις όπου μεταφέρεται η δράση, από την Κωνσταντινούπολη, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα, με παρένθεση την Μακρόνησο.

Και οι τρεις Κομοτηναίες πρωταγωνίστριες, άλλωστε, αποτελούν μοναδικές και ξεχωριστές προσωπικότητες και αυτό προσπάθησε να αποδώσει, γιατί δεν ήταν τυχαίες γυναίκες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.