Ενα (νεο) Φεστιβαλ στη Σαμοθρακη

Επίκεντρο της πρωτοβουλίας η πολιτιστική γεφύρωση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα

Η θεατρική εταιρεία «Πεδίο Τέχνης», σε συνεργασία µε τη θεατρική κολεκτίβα Strates -υπότροφη του  διεθνούς οργανισμού Ibsen Awards-, διοργανώνει το πρώτο χειμερινό πολιτιστικό φεστιβάλ στο νησί της Σαμοθράκης.

Tο «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη 2022», θα εστιάσει στη σύγχρονη δημιουργία παρουσιάζοντας ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνικών δράσεων. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 24 μέχρι τις 27 Μαρτίου, και φιλοδοξούν να συνδυάσουν το θέατρο, τη μουσική, το χορό, τη φωτογραφία και την ακροβασία.

Η χειμερινή έκδοση του Φεστιβάλ είναι αποτέλεσμα ενός οραματισμού αρκετών ετών, λόγω του προσωπικού δεσμού των εμπνευστριών του με το νησί. Στόχος του είναι να φέρει την καλλιτεχνική δημιουργία κοντά στους κατοίκους του ακριτικού αυτού μαγικού μέρους.

Ενώ οι πολιτιστικές δράσεις στα νησιά πραγματοποιούνται συνήθως κατά τους θερινούς μήνες, εμείς αποφασίσαμε το Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη να λάβει χώρα λίγο πριν την άνοιξη, θέτοντας στο επίκεντρο της πρωτοβουλίας τους μόνιμους κατοίκους του νησιού και επιχειρώντας την πολιτιστική γεφύρωση του νησιού με την ηπειρωτική Ελλάδα. Μια απόσταση που εκτός της τουριστικής περιόδου συχνά φαντάζει αγεφύρωτη.

Το «Ένα Φεστιβάλ στη Σαμοθράκη» διοργανώνεται από ομάδα εθελοντών που κατοικούν μόνιμα στο νησί, με επιχορήγηση και υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν για όλες τις δράσεις, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση έχουν οι Βένια Σταματιάδη και Ελένη Αποστολοπούλου

Το πρόγραμμα του Φεστιβάλ έχει ως εξής:

Πέμπτη 24 Μαρτίου 2022

  • 21.00 Η ΓΥΝΑΙΚΑ-ΛΥΚΑΙΝΑ, παράσταση θεάτρου-ακροβατικών από την ομάδα ΚΡΑΜΑ.

Η Ηλέκτρα Καρτάνου με την ομάδα ΚΡΑΜΑ, παρουσιάζουν τη “Γυναίκα Λύκαινα”. Η παράσταση αποτελεί μιααφήγηση του μύθου Λα Λόμπα, εμπνευσμένη από το βιβλίο «Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκου» της Clarissa inkola Estes, με τη χρήση ακροβατικού πανιού. Πρόκειται για την διαδρομή της γυναίκας προς τη δυνατή και ελεύθερη φύση της, η οποία τελεί «υπό εξαφάνιση».

Χρήσιμες πληροφορίες:

Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης

Mε την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Παρασκευή 25 Μαρτίου 2022

  • 12.00 «ΜΑΜΑ, ΠΕΤΑΩ!», εργαστήρι εναέριων ακροβατικών για παιδιά με την Ηλέκτρα Καρτάνου

Η Ηλέκτρα Καρτάνου, ηθοποιός και ακροβάτις, οργανώνει ένα εργαστήρι εναέριων ακροβατικών πανιών για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

  • 21.00 ΟΙ ΚΑΤΩ ΑΠ’ Τ’ ΑΣΤΕΡΙΑ του Τηλέμαχου Τσαρδάκα,

Σκηνοθεσία: Άρτεμις Γρύμπλα, Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής

Παίζουν: Λίλα Μπακλέση, Κωνσταντίνος Μπιμπής.

Τέλη των 80ς, αρχές των 90ς. Ελληνική επαρχία, πόλη νησιού. Η Μένια και ο Νικολής πάνε μαζί σχολείο, γίνονται αχώριστοι, ονειρεύονται, κάνουν έρωτα, ερωτεύονται «για πάντα». Αλλά τα χρόνια περνούν και η πραγματικότητα –όπως συνηθίζει – επιβάλλει τον εαυτό της. Οι δύο ήρωες όμως ποτέ δεν παύουν να σημαδεύουν ο ένας τον άλλο. Μια ιστορία αγάπης και ενηλικίωσης, για τις πολύ μεγάλες προσδοκίες και την πολύ σκληρή πραγματικότητα, με φόντο τη μικρή κοινωνία της επαρχίας, τις παραλίες του καλοκαιριού και την ξέγνοιαστη εποχή της αθωότητας.

Χρήσιμες πληροφορίες:

Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης

Mε την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων

Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

  • 12.00 «ΜΑΜΑ, ΠΕΤΑΩ!», εργαστήρι εναέριων ακροβατικών για παιδιά με την Ηλέκτρα Καρτάνου

Η Ηλέκτρα Καρτάνου, ηθοποιός και ακροβάτις, οργανώνει ένα εργαστήρι εναέριων ακροβατικών πανιών για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

  • 21:00 ELLIKA AND THE WOLF, μουσική συναυλία

Ο λύκος που είχε μεγάλο στόμα τριγυρνούσε χαμένος ψάχνοντας κάτι όμορφο να τραγουδήσει.

Τότε συνάντησε την Έλλη που σιγομουρμουρίζοντας αμέριμνη μάζευε τραγούδια στο βαλιτσάκι της. Του τράβηξε τη προσοχή. Αποφάσισε να μη την φάει και έκαναν μια μυστική συμφωνία οι δυο τους. Έπειτα από σκληρές διαπραγματεύσεις κατέληξαν σε τούτη τη βραδιά που τέλος καλό δεν έχει. Μόνο μουσική. Η διαδρομή έφερε μελωδίες καινούριες και παλιές, πονεμένες και γελαστές, ξένες κι ελληνικές, μα πάνω απ’ όλα προσωπικές κι αγαπημένες. Όποιος τη νύχτα περπατεί ….. νότες σιγοτραγουδεί. Ένα ατμοσφαιρικό ακουστικό live πασπαλισμένο με μπόλικη μουσική για ευγενικούς θεατές. Όπως στα παραμύθια!

Πιάνο/φωνή: Αλκιβιάδης Ζούκας

Φωνή: Έλλη Καμπίτση

Χρήσιμες πληροφορίες:

Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης

Mε την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

Κυριακή 27 Μαρτίου 2022

  • 12.00 «ΜΑΜΑ, ΠΕΤΑΩ!», εργαστήρι εναέριων ακροβατικών για παιδιά με την Ηλέκτρα Καρτάνου. Η Ηλέκτρα Καρτάνου, ηθοποιός και ακροβάτις, οργανώνει ένα εργαστήρι εναέριων ακροβατικών πανιών για παιδιά από 6 ετών και πάνω.

Info:

  • Φιδέλειο Πνευματικό Κέντρο, Καμαριώτισσα Σαμοθράκης
  • Mε την τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών μέτρων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.