Eνα ΔΩΡΟ, το «Ασυγχωρητο Λαθος» της Γιολας Δαμιανου-Παπαδοπουλου απο τις εκδοσεις «Ψυχογιος»

Για τη Μαργαρίτα, που αγωνιζόταν με πείσμα να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας

Η βραβευμένη συγγραφέας Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου έπειτα από τη μεγάλη απήχηση του τελευταίου της βιβλίου, «Ηλέκτρα, το δάκρυ της Αφρικής», κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2019 το νέο της μυθιστόρημα 464 σελίδων που τιτλοφορείται το «Ασυγχώρητο Λάθος» από τις εκδόσεις «Ψυχογιός». Ένα ανατρεπτικό μυθιστόρημα με μία «ιδιαίτερη» ηρωΐδα, τη Μαργαρίτα, τη δική μας Μαργαρίτα. Μία Μαργαρίτα που δεν έχει επίθετο, δεν έχει ταυτότητα. Από μικρή ηλικία σε ένα μικρό χωρίο των Σερρών είναι «φιλοξενούμενη» στην οικογένειά της, δεν ένοιωσε ποτέ τη μητρική στοργή –για την πατρική ουδείς λόγος–, απέκτησε υπόσταση μόλις έφτασε στην επιθυμητή ηλικία –8 ετών–, τότε δηλαδή που θα μπορούσε να δουλέψει και να συμβάλει στην επιβίωση της «οικογένειας». Κατάλληλη δουλειά ο ρόλος της υπηρέτριας, ένας ρόλος που της έμεινε ανεξίτηλος, καθώς την οδήγησε στη μητρότητα, τη δυστυχία και κάποτε όμως στη δόξα. Ο λόγος της κ. Δαμιανού κοφτός, οι περιγραφές της σύντομες αλλά γλαφυρές, συνθέτουν ένα βιβλίο για τον αγώνα της επιβίωσης, έναν αγώνα για την αγάπη και τη φιλία, ένα αγώνα για να συγχωρεθούν τα λάθη. 

«Έπεφτε και ξανασηκωνόταν με πείσμα, προκειμένου να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας που δε συγχωρεί» 

Η Μαργαρίτα ήταν μόλις οχτώ χρόνων όταν οι γονείς της την έστειλαν για υπηρέτρια σ’ ένα αρχοντικό στη Θεσσαλονίκη. Στα δεκατρία της, το αφεντικό της την εκμεταλλεύτηκε, την άφησε έγκυο και, αφού της πήρε το παιδί, την εγκατέλειψε στον δρόμο. Τότε, εκείνη τυχαία ανακάλυψε την κλίση της στον χορό και την έκανε επάγγελμα, έγινε χορεύτρια σε καμπαρέ. Έτσι, άρχισε το μοναχικό ταξίδι μιας γυναίκας που η μοίρα τη χτύπησε αλύπητα, αλλά δεν το έβαλε κάτω. Έπεφτε και ξανασηκωνόταν με πείσμα, προκειμένου να κερδίσει την υπόληψη μιας άσπλαχνης κοινωνίας που δεν συγχωρεί και να βρει το χαμένο της παιδί. Η ζωή της ήταν ένα δάσος από άντρες που την αγάπησαν, τη δίδαξαν, την ξεγέλασαν ή την πρόδωσαν. Στη μέση του δάσους το πιο ψηλό δέντρο την παρακινούσε να μη σταματά την ανοδική πορεία. Έτσι, η Μαργαρίτα κατόρθωσε να αποκτήσει ό,τι επιθυμούσε: δόξα και χρήμα. Μόνο που ξέχασε να επενδύσει στην αγάπη και τη φιλία. Και αυτό η ζωή δεν της το συγχώρησε ποτέ. 

Η συγγραφέας… 

H Γιόλα Δαμιανού-Παπαδοπούλου γεννήθηκε στη Λευκωσία της Κύπρου. Έζησε πολλά χρόνια στο Κονγκό και στη Νιγηρία. Σπούδασε δημοσιογραφία και συνεργάστηκε με ραδιοφωνικούς σταθμούς, περιοδικά και εφημερίδες της Κύπρου. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενηλίκους και παιδιά, ενώ για το έργο της έχει αποσπάσει κρατικά βραβεία και πολλές διακρίσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Ευρώπη, και έχει πουλήσει συνολικά περισσότερα από 80.000 αντίτυπα. Σε συνέντευξή της στο blog the book time αναφέρει σχετικά με το συγγραφικό της ξεκίνημα: «Η συγγραφή μπήκε πολύ νωρίς στη ζωή μου. Από το Γυμνάσιο συνεργαζόμουν με εφημερίδες και το ραδιόφωνο. Έγραψα ποίηση, διηγήματα και χρονογραφήματα. Το πρώτο μυθιστόρημα παρόλο που το καλλιεργούσα στο μυαλό μου από τα δεκαπέντε μου το έγραψα λίγα χρόνια αργότερα». 

Και κλήρωση στο fb!!! 

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Παρατηρητή Books στο facebook και πάρτε μέρος στην κλήρωση για να αποκτήσετε 1 αντίτυπο του βιβλίου.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.