Ελληνες και Τουρκοι φωτογραφοι φωτογραφιζουν οσα μας ενωνουν

Ο πρόεδρος του Κέντρου Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης Δημοσθένης Καραγεωργίου μιλά για την συνεργασία του ΚΕΔΗΦΩΤ με τον Φωτογραφικό Σύλλογο Ανδριανούπολης

Μια ακόμα εξαιρετική πρωτοβουλία η οποία ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Έλληνα προξένου στην Αδριανούπολη, Άρη Ραδιόπουλου, γνωστοποίησε πρόσφατα στο ευρύ κοινό το Κέντρο Δημιουργικής Φωτογραφίας Θράκης ο οποίος στο πλαίσιο αυτής θα συνεργαστεί με τον Φωτογραφικό Σύλλογο Αδριανούπολης με στόχο να αποτυπώσουν μέσα από τον φωτογραφικό τους φακό τα συνεκτικά στοιχεία μεταξύ των δυο λαών.

Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΚΕΔΗΦΩΤ κ. Δημοσθένης Καραγεωργίου, μιλώντας το πρωί της Τρίτης, 31 Οκτωβρίου, στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» πρόκειται για μια από τις πολλές δράσεις συνεργασίας που αποφασίστηκαν μεταξύ των δύο συλλόγων, που έχουν να κάνουν κυρίως με την φωτογραφική τέχνη και οι οποίες εδράζονται στην κοινή διαπίστωση των όσων πολλών ενώνουν τους δύο λαούς.

Αν προσθέσει κανείς το γεγονός ότι το ενδιαφέρον τόσο από πλευράς του συλλόγου της Αδριανούπολης όσο και της Θράκης είναι υψηλό, το πρώτο αυτό project δεν θα μπορούσε να αφορά τίποτα άλλο, καθώς πέραν όλων των υπολοίπων θα δώσει τη δυνατότητα στα μέλη τους, να παρουσιάσουν την δουλειά τους σε μεγαλύτερα κοινά και σε διαφορετικές κουλτούρες, αποτελώντας επίσης «σημείο εξέλιξης και ανάπτυξης» για όλους.

Η πρώτη φάση της συνεργασίας αυτής αφορά σε ένα φωτογραφικό project το οποίο θα έχει διάρκεια περίπου ένα χρόνο, όπου αμφότεροι θα κληθούν να φωτογραφίσουν στιγμές της καθημερινότητας του άλλου, γεγονός που έχει ήδη ξεκινήσει με την εναρκτήρια συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αδριανούπολη στις 26 Οκτωβρίου. Ακολούθως θα δημιουργηθεί μια κοινή έκθεση φωτογραφίας, η οποία θα παρουσιαστεί στο κοινό και στην Ελλάδα  και στην Τουρκία, ενώ όπως εξήγησε ο κ. Καραγεωργίου βασική επιδίωξη των συμμετεχόντων είναι και η έκδοση ενός φωτογραφικού λευκώματος, κοινού επίσης περιεχομένου.

Οι πρώτες δράσεις της κοινής αυτής πορείας εμπεριέχουν επίσης την φιλοξενία έκθεσης φωτογραφίας με θέμα τους δρόμους από τους φωτογράφους της Τουρκίας στην Αλεξανδρούπολη, ενώ αντίστοιχα η φωτογραφική έκθεση με τίτλο «Ροδόπη», η αφιερωμένη στην οροσειρά της Ροδόπης που παρουσιάστηκε πέρυσι και στην Κομοτηνή και αποτέλεσε και την αφορμή κυκλοφορίας ενός φωτογραφικού λευκώματος, θα φιλοξενεί στην Αδριανούπολη το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.

Συνέχεια στην συνεργασία

Όπως έσπευσε να τονίσει ο πρόεδρος του ΚΕΔΗΦΩΤ η συνεργασία αυτή θα έχει διάρκεια και εξέλιξη, ενώ ήδη έχουν συζητηθεί πάρα πολλές καινοτόμες ιδέες που θα μπορούσαν να γίνουν. «Έχουμε σκοπό να κάνουμε αρκετές πολιτιστικές δράσεις και στην πλευρά της Τουρκίας και σε μας, κι αυτός είναι και ο στόχος μας, να παραγάγουμε πολιτιστικό περιεχόμενο το οποίο θα μπορεί να παρουσιάζεται σε ένα ευρύ κοινό, και  να μας δίνει μια ώθηση και μια εξέλιξη και στο φωτογραφικό μας έργο, αλλά και στην εξέλιξή μας σαν σύλλογος» ανέφερε άλλωστε χαρακτηριστικά.

Αποτυπώνοντας (σ)το μετάξι

Ερωτηθείς ως προς τα επόμενα βήματα του Κέντρου ο κ.Καραγεωργίου αναφέρθηκε στην παρουσίαση της πρώτης έκθεσης με τίτλο «Εικόνες από μετάξι» που θα παρουσιαστεί την 1η Δεκεμβρίου σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού και περιλαμβάνει φωτογραφίες των μελών του σχετικές με το μετάξι, από το κουκούλι και τη χρυσαλίδα, έως το νήμα, το μεταξωτό ύφασμα κ.α. Οι φωτογραφίες μάλιστα αυτές θα αποτυπωθούν και πάνω σε μεταξωτό ύφασμα, με αποτέλεσμα ο θεατής να βρίσκεται μπροστά σε ένα διπλό έργο τέχνης, το δημιούργημα του φωτογράφου και ένα μεταξωτό 100% βιολογικής γεωργίας,  από τους παραγωγούς και τους σηροτρόφους του Σουφλίου.

Όπως έκανε γνωστό η πρώτη έκθεση  θα γίνει στο Σουφλί, ενώ η δεύτερη έκθεση θα  παρουσιαστεί στην Αλεξανδρούπολη, στο Νομαρχείο από τις 15 μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου, ενώ βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις για τη φιλοξενία αυτής και στην πρωτεύουσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.