Εκθεση για τις «Φωνες των κοριτσιων» που μενουν σε δομη φιλοξενιας προσφυγων

Εγκαινιάζεται, αύριο, στο Μουσείο Προσφύγων του δήμου Νεάπολης- Συκεών και περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής και φωτογραφίας που προέκυψαν από καλλιτεχνικά εργαστήρια

Τη δική τους φωνή μέσω της τέχνης θα «υψώσουν» γυναίκες και κορίτσια από διαφορετικές χώρες, οι οποίες διαμένουν σε δομή φιλοξενίας αιτουσών άσυλο στη Θεσσαλονίκη και εκθέτουν από αύριο Τετάρτη 3 Νοεμβρίου έργα τους ζωγραφικής και φωτογραφίας.


Πρόκειται για την καλλιτεχνική έκθεση με τίτλο «The Girls’ Voices», την οποία διοργανώνει ο δήμος Νεάπολης-Συκεών και η αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής σε συνεργασία με τη ΝΑΟΜΙ, Οικουμενικό Εργαστήριο Προσφύγων, στο πλαίσιο των δράσεων κοινωνικής συμπερίληψης και διαπολιτισμικού διαλόγου.


Κατά τη διάρκειά της θα εκτεθούν έργα ζωγραφικής, φωτογραφίας και installation τα οποία προέκυψαν από τα καλλιτεχνικά εργαστήρια ζωγραφικής με εκπαιδευτή τον ζωγράφο Richard Lusakumunu και φωτογραφίας με εκπαιδευτή τον φωτογράφο Mattia Bidoli. Τα εργαστήρια πραγματοποιούνται τον τελευταίο χρόνο με την υποστήριξη της οργάνωσης ΝΑΟΜΙ.


Νέες γυναίκες και κορίτσια από διαφορετικές χώρες που διαμένουν σε δομή φιλοξενίας αιτουσών άσυλο στη Θεσσαλονίκη, επιχειρούν να επικοινωνήσουν με την ευρύτερη κοινότητα, μέσω της δυνατότητας για έκφραση και δημιουργία που τους δίνει η Τέχνη. Μέσα από τα έργα τους (ζωγραφική, φωτογραφία και installation) ακούγεται η δική τους φωνή, έτσι όπως αποτυπώνεται στην καθημερινότητα, καθώς και τα όνειρά τους για τη ζωή.


Την καλλιτεχνική επιμέλεια της έκθεσης έχει ο Richard Lusakumunu, καλλιτέχνης και ζωγράφος από το Κογκό, ενώ συμμετέχει και η εικαστικός Line Bourdoiseau από τη Γαλλία, με την καθοδήγηση της οποίας μέλη των εργαστηρίων θα κατασκευάσουν το installation της έκθεσης.


Η έκθεση πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα (UNHCR Greece) και θα είναι ανοικτή από αύριο έως και την Παρασκευή 5 Νοεμβρίου 2021, με ώρες λειτουργίας 6-9 μ.μ. και με την τήρηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου κατά της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.