Εκδοση συμβολη στο ανθρωπινο ψηφιδωτο της ΑΜΘ

Κυκλοφόρησε το βιβλίο της Χαρίκλειας-Σταματίας Μαργαριτοπούλου «Mονοπάτια Διασποράς Ελλήνων Βλαχόφωνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη»

Κυκλοφόρησε η νέα πολυτελής ιστορική έκδοση του μουσείου της ΦΕΞ με τίτλο: «Mονοπάτια Διασποράς Ελλήνων Βλαχόφωνων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη –  Aπό τις βουνοκορφές της Πίνδου στη σκιά της Ροδόπης. Οδοιπορικό μέσα από ένα ανέκδοτο οικογενειακό αρχείο και μαρτυρίες (16ος-20ος αιώνας)».

Χρ. Μέτιος: «Το πόνημα της κ. Μαργαριτοπούλου αποτελεί μια πρωτότυπη συμβολή στη μελέτη της ιστορίας της ΑΜΘ»

Όπως εξηγεί στον χαιρετισμό της έκδοσης ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, «η συγγραφέας Χαρίκλεια-Σταματία Ι. Μαργαριτοπούλου φωτίζει μια σχετικά άγνωστη πτυχή της ιστορίας του τόπου μας: την εγκατάσταση Βλαχόφωνων κοινοτήτων της Διασποράς στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη.

Με αφορμή τη μετοικεσία της οικογένειάς της στην Ξάνθη, η συγγραφέας εξετάζει συνολικά το φαινόμενο της Βλαχόφωνης Διασποράς στην περιοχή μας και παραθέτει σημαντικά στοιχεία για τη μετακίνηση Ελλήνων Βλαχοφώνων από τις ιστορικές εστίες τους στην Ήπειρο και στη Δυτική Μακεδονία προς την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη αλλά και περιοχές της Βαλκανικής Χερσονήσου και της Ευρώπης κατά τον 19ο και 20ο αιώνα.

Ταυτόχρονα, μέσα από ένα ιδιαίτερα απαιτητικό έργο μελέτης και επεξεργασίας του οικογενειακού αρχείου, συγκέντρωσης προφορικών μαρτυριών αλλά και καταγραφής προσωπικών βιωμάτων, η κ. Μαργαριτοπούλου περιγράφει την πορεία της οικογένειάς της από την Ήπειρο στη Θράκη, αφηγείται την εγκατάσταση των προγόνων της και την οργάνωση της ζωής τους στη νέα τους πατρίδα και αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο έζησαν οι απλοί άνθρωποι της εποχής τα μεγάλα γεγονότα του 19ου και του 20ου αιώνα που σφράγισαν την ιστορία του τόπου μας.

Το πόνημα της κ. Μαργαριτοπούλου παρουσιάζει λοιπόν σημαντικό ιστορικό και ανθρωπολογικό ενδιαφέρον και αποτελεί μια πρωτότυπη συμβολή στη μελέτη της ιστορίας της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Ταυτόχρονα όμως αποτελεί και πράξη απόδοσης τιμής της συγγραφέως στους προγόνους της και στους Βλαχόφωνους Έλληνες γενικότερα.

Για όλους αυτούς τους λόγους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στη Χαρίκλεια-Σταματία Ι. Μαργαριτοπούλου, όπως επίσης στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης και στη Φιλοπρόοδο Ένωση Ξάνθης για την έκδοση του σημαντικού αυτού πονήματος.

Με την ευχή να είναι καλοτάξιδο!»

ΦΕΞ: «Θα προχωρήσουμε στο μέλλον σε ανάλογες εκδόσεις για το αρχείο των Αρμενίων, Μικρασιατών, της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων»

Από την πλευρά της η ΦΕΞ και το ΔΣ της σε ανακοίνωση, ευχαριστούν όλους όσους εργάστηκαν με προσήλωση και μεράκι συμβάλλοντας στην ολοκλήρωση της έκδοσης. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουν στη συγγραφέα, κ. Χαρίκλεια – Σταματία Ι.  Μαργαριτοπούλου,  η οποία «εμπιστεύτηκε στον φορέα μας την επεξεργασία, ψηφιοποίηση  και τεκμηρίωση του ιστορικού αρχείου της οικογένειας Μαργαριτοπούλου». Παράλληλα η ΦΕΞ διαβεβαιώνει πως έχοντας επίγνωση της μεγάλης αυτής ευθύνης, ακολούθησε όλα τα δεοντολογικά πρότυπα της ιστορικής έρευνας και σήμερα έπειτα από συστηματική εργασία τριών ετών παρουσιάζει το τελικό αποτέλεσμα.

Πρόκειται για έναν πολυτελή τόμο 397 σελίδων με σκληρό εξώφυλλο (πανόδετο) με χρυσοτυπία και έγχρωμη illustration κουβερτούρα. Κυκλοφορεί σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να το αναζητήσουν αποκλειστικά στο Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης  στη συμβολική τιμή των 30 ευρώ, ποσό που θα διατεθεί στην ενίσχυση του μουσείου.

Τέλος, εκτός από την επιστημονική και τεχνική ομάδα της ΦΕΞ που επιμελήθηκε όλα τα στάδια της έκδοσης η ΦΕΞ εκφράζει την βαθιά ευγνωμοσύνη της στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης καθώς και σε διάφορους ιδιώτες και φίλους, οι οποίοι στήριξαν υλικά το μεγάλο αυτό εγχείρημα. «Το βιβλίο αυτό ευελπιστούμε να είναι μόνο η αρχή για τις ιστορικές εκδόσεις της ΦΕΞ» σημειώνει η ΦΕΞ κλείνοντας την ανακοίνωσή της για να αποκαλύψει πως «το πλούσιο και συνεχώς αναπτυσσόμενο ιστορικό αρχείο του μουσείου θα προχωρήσει στο μέλλον σε ανάλογες εκδόσεις για το αρχείο των Αρμενίων, Μικρασιατών, της οικογένειας Κουγιουμτζόγλου και άλλων, επεκτείνοντας τη γνώση μας πάνω σε θέματα της τοπικής ιστορίας».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.